Spýtajte sa kolegu, koľko zarába: Za prezradenie mzdy už nehrozí to, čo predtým

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V polovici decembra minulého roka prezident Andrej Kiska podpísal novelu Zákonníka práce. Tá začala platiť 1. januára 2019. Zmena, ktorú novela prináša, sa týka každého zamestnanca – po novom sa môže slobodne rozprávať s kolegami o svojom plate. Ako táto zmena ovplyvní pracovný život zamestnancov a ako môže pomôcť rastu platov, objasňuje Milan Kuruc, predseda združenia Pracujúca chudoba.

 

 

Koniec zákazom a postihom

Novela zákona prináša veľkú zmenu do života zamestnancov. Po novom sa totiž budú môcť slovenskí zamestnanci podeliť s informáciou o výške svojej mzdy s kýmkoľvek. „A to aj napriek tomu, že to doteraz mali alebo ešte stále majú v pracovnej zmluve či v pracovnom poriadku zakázané,“ objasňuje Kuruc. „Ba čo viac, táto novela umožňuje zamestnancom prezradiť komukoľvek nielen výšku svojej mzdy, ale všetky podmienky zamestnávania, teda celú pracovnú zmluvu. Odteraz už za to nemôžu byť zo strany zamestnávateľa nijak postihovaní,“ dopĺňa.

Doteraz totiž bolo úplne bežné, že ak si zamestnanci medzi sebou prezradili, koľko zarábajú, hrozil im postih. „Ak to mali v pracovnej zmluve zakázané, mohol to zamestnávateľ považovať za porušenie pracovnej disciplíny. Za dve takéto porušenia mohol zamestnanec pokojne dostať výpoveď. Firmy takéto porušenia pracovnej disciplíny za prezradenie vlastnej mzdy bežne udeľovali, alebo to riešili stiahnutím odmien, či karhaním na koberčeku na personálnom alebo u šéfa,“ opisuje Kuruc. To však už po novom nehrozí.
 

Sloboda hovoriť o platoch môže priniesť veľa – napríklad vyššie platy

Zamestnanci, ktorí si dôverujú, si môžu navzájom prezradiť, koľko zarábajú a zistiť tak, či ich za rovnakú prácu zamestnávateľ neodmeňuje v rôznej výške. Sú totiž firmy, kde sú platy rozdielne aj o 500 eur, a to len preto, že nový zamestnanec bol na pohovore odvážnejší a vypýtal si viac. Má viac za odvahu, nie preto, že robí lepšie ako jeho podhodnotený kolega,“ vysvetľuje Kuruc. Výhodu pre zamestnancov vidí v tom, že môžu začať argumentovať. Ak totiž pracovník zistí, že zarába menej než jeho kolega, ktorý podáva rovnaký výkon, môže prísť za nadriadeným a žiadať vyššiu mzdu. „S argumentom, že ho firma platovo diskriminuje,“ radí.

„Ak zamestnanci využijú možnosť slobodne hovoriť o svojich platoch, môže sa zmeniť veľmi veľa,“ tvrdí zakladateľ združenia Pracujúca chudoba. Myslí si tiež, že spomínaná novinka môže prispieť k zvyšovaniu odmien zamestnancov. „Všetko ale záleží od toho, ako túto slobodu zamestnanci využijú," dodáva. 

 

Rozprávajte sa o plate a majte odvahu, radí Kuruc

A ako by mali zamestnanci využiť slobodu rozprávania o plate čo najlepšie? Kuruc nabáda k otvorenosti a odvahe: „Tým kolegom, ktorí si navzájom dôverujú a vedia, že vzájomné prezradenie platu medzi nimi nebude robiť zlú krv, by som odporúčal, aby sa o svojich mzdách otvorene bavili. Iba tak zistia, či medzi nimi nie sú priepastné rozdiely v základnom plate či v odmenách," vysvetľuje. „Môže sa stať, že kvalitatívne odvádzate rovnakú prácu, no ohodnotenie máte diametrálne rozdielne. Nie je to nič ojedinelé. Potom treba nabrať odvahu a začať to riešiť. Predtým ste nemohli argumentovať platovými rozdielmi, lebo ste to mali zákazané v zmluve, nesmeli ste túto informáciu kolegovi prezradiť. Teraz ju môžete zužitkovať a žiadať spravodlivé dorovnanie platu. Hlavne sa treba prestať konečne báť a neváhať sa za seba postaviť. Nikto iný to za vás neurobí," uzatvára.

 

Spýtajte sa kolegu, koľko Galéria fotiek (2)
Milan Kuruc je občiansky aktivista, bloger a komentátor. Venuje sa   postaveniu zamestnancov v slovenskej spoločnosti a ich ohodnoteniu. Svoju činnosť začal blogovaním. V roku 2016 založil občianske združenie Pracujúca chudoba a podarilo sa mu výrazne zviditeľniť tému nízkych miezd na Slovensku. Z posledných úspechov možno spomenúť jeho nesporný vplyv na zmeny v legislatíve známe ako „Povinné zverejňovanie miezd v pracovných inzerátoch" alebo "Sloboda hovoriť o vlastnej mzde."

 

Viac o téme: Milan kuruc Pracujuca chudoba Sloboda hovoriť o plate
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy