Martin Chudý sa chce z Poľska odraziť do kvalitnejšej súťaže. Verí, že Górnik sa udrží v Ekstraklase

Martin Chudý sa chce z Poľska odraziť do kvalitnejšej súťaže. Verí, že Górnik sa udrží v Ekstraklase

Zabrze 16. januára 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Futbalový brankár Martin Chudý pútal na jeseň pozornosť spoľahlivými výkonmi v drese slovenského šampióna FC Spartak Trnava. V skupinovej fáze Európskej ligy UEFA si trikrát udržal čisté konto – dvakrát proti Anderlechtu Brusel a raz proti Fenerbahce Istanbul. Do zúfalstva privádzal aj súperov v predkolách Ligy majstrov, čím si vyslúžil záujem zahraničných klubov

Na snímke brankár Trnavy Martin Chudý

Napokon sa rozhodol pre poľský Górnik Zabrze, kde dochytá sezónu 2018/2019.”Už po poslednom jesennom zápase v Európskej lige proti Fenerbahce Istanbul som dostal prvé echo, že je záujem z ich strany. Začiatkom januára ma kontaktovali prostredníctvom môjho manažéra. Prebehli prvé debaty, stretol som sa so športovým riaditeľom, dohadovali sme si podmienky, asi týždeň sa to dávalo dokopy. Napokon som na ich ponuku prikývol. Na prestupe sa dohodli aj kluby medzi sebou. Potom to už bolo veľmi narýchlo, pretože krátko po tom, čo sme sa dohodli, Górnik letel na Cyprus a chceli, aby som išiel s nimi,” uviedol pre agentúru SITA Chudý.

Reklama

Priznal, že mal ponuky aj z iných krajín. “Mal som ponuku aj z Česka. Z Poľska bol konkrétny iba Górnik, ostatné boli iba rôzne dohady, ale neprišla žiadna detailná ponuka. Nechcel som ďalej čakať, Górnik mi ponúkol dobré podmienky, hľadali brankára a aj to bolo pre mňa dôležité. Ponuka zo Zabrze bola seriózna a som rád, že sme sa dohodli,” povedal.

Dvadsaťdeväťročný gólman sa už pripravuje s novými spoluhráčmi. “Hneď v ten deň, keď som podpísal zmluvu, tak sme odleteli na sústredenie na Cyprus. Minulý piatok sme leteli a najbližší piatok sa vraciame naspäť. Potom sa znovu v utorok vraciame na Cyprus a mali by sme tu absolvovať ďalších desať dní,” vyhlásil.

Reklama

Martinovi Chudému sa zatiaľ nové pôsobisko pozdáva, už sa začal učiť i po poľsky. “Chalani i tím zatiaľ vyzerajú byť v pohode. Noví spoluhráči ma do šatne prijali, nebol žiadny problém. Po úvodných zopár tréningoch môžem povedať, že je to celkom dobré. Pomaličky sa snažím učiť poľštinu, aby som sa mohol bez problémov dorozumieť. Samozrejme, s väčšinou spoluhráčov môžem komunikovať aj po anglicky. Zatiaľ som spokojný. Už len to, že ideme dvakrát na sústredenie na Cyprus je super, nemusíme trénovať na umelej tráve. Na Slovensku to nie je bežné. V Poľsku je väčšina tímov finančne zabezpečená na vyššej úrovni ako u nás,” povedal rodák z Považskej Bystrice.

Priznal, že zatiaľ presne nevie, čo ho v poľskej Ekstraklase čaká, hoci nejaké informácie o tamojšej najvyššej súťaži už má. “Poľskú ligu som síce detailne nesledoval, ale nejaké informácie mám z minulosti. V predkole Ligy majstrov sme hrali proti Legii Varšava, tak aj to vďaka tomu som si mohol utvoriť obraz o tamojšej súťaži. Poliaci sú veľký národ, na futbal chodí veľa ľudí,” vyhlásil Chudý a prezradil, že by sa postupne rád prepracoval do ešte kvalitnejšej súťaže:

“Zápasy navštevujú aj skauti z iných zahraničných súťaží. Myslím si, že Poľsko je krajina, z ktorej sa hráči dokážu odraziť do ďalších zaujímavých tímov čí líg. Aj preto ma Poľsko lákalo. Na štadiónoch býva skvelá atmosféra, súťaž má svoju kvalitu. Marketing i finančné zázemie je na vyššej úrovni v porovnaní so Slovenskom. Keď sa dokážem presadiť, verím, že existujú vyššie šance na ďalší dobrý prestup. Zo slovenskej ligy by to bolo náročnejšie.”

Górnik Zabrze je aktuálne na predposlednom 15. mieste Ekstraklasy a so sedemnástimi bodmi ho zrejme čaká boj o zotrvanie medzi tamojšou elitou. “Poľská Ekstraklasa je veľmi vyrovnaná. Sú tam tri či štyri špičkové kluby, ale ostatné tímy sa v hornej polovici tabuľky striedajú. Górnik v minulej sezóne skončil na štvrtom mieste s rovnakým počtom bodov ako mal tretí Lech Poznaň.

Tímy v tabuľke od seba nedelí veľa bodov. Pre Górnik to bude skôr boj o záchranu. Mužstvo však má svoju kvalitu. V lete prišlo k viacerým zmenám, odišli skúsení hráči ako napríklad Erik Grendel a aj to spôsobilo, že je klub na chvoste tabuľky. Teraz sa to snažia riešiť príchodom hotových a skúsenejších hráčov, ktorí majú pomôcť v boji o lepšie pozície,” povedal Chudý, pre ktorého zápasy o udržanie nebudú ničím novým, hoci v ostatnej dobe bol zvyknutý bojovať na iných frontoch.

Reklama

“Hral som o záchranu už v Nitre, Tepliciach a dokonca aj vo Vlašime. Doteraz, všade kde som bol, sme boj o záchranu zvládli a dúfam, že to tak bude aj teraz. Górnik je veľký klub, má veľa titulov, bohatú históriu a myslím si, že do najvyššej súťaže patrí,” uzavrel pre agentúru SITA Martin Chudý.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali