Zaborska
Europoslankyňa Anna Záborská (v strede). PHOTO: Archív AZ.

Anna Záborská: Európa by mala robiť viac pre ochranu náboženskej slobody vo svete

Zaborska
PHOTO: Archív AZ.

Európsky parlament schválil uznesenie (576 za, 46 proti, 73 poslancov sa zdržalo) o usmerneniach EÚ a mandáte osobitného vyslanca EÚ pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ. Uznesenie požaduje, aby Únia aj naďalej využívala všetky nástroje svojej vonkajšej politiky na ochranu náboženskej slobody ako jedného zo základných ľudských práv a tiež aby posilnila mandát osobitného vyslanca EÚ na podporu slobody náboženského vyznania alebo viery, ktorý dnes zastáva bývalý eurokomisár Ján Figeľ.

„Tam, kde sa ľudia kvôli svojmu náboženstvu stávajú občanmi druhej kategórie, nie je sloboda, ani spravodlivosť. Nie je náhoda, že autorom uznesenia je poslanec z Poľska, že petícia, ktorá volala po jeho prijatí, vznikla práve na Slovensku a že prvým osobitným vyslancom pre podporu slobody náboženského vyznania a viery mimo EÚ je Slovák. Na rozdiel od našich priateľov zo starých členských štátov máme totiž ešte v živej pamäti, čo znamená prenasledovanie pre vieru zo strany štátnej moci. Aj vďaka tomuto uzneseniu sa táto naša skúsenosť stáva súčasťou spoločnej európskej,“ uviedla po hlasovaní na tlačovej konferencii slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Na podporu tejto správy a ochrany náboženskej slobody pripravila nezisková organizácia CitizenGO petíciu, ktorú podporilo viac ako 50 000 občanov EÚ v priebehu jediného týždňa. Riaditeľka slovenskej pobočky organizácie Miriam Kuzárová ju symbolicky odovzdala ešte pred hlasovaním šéfovi politickej skupiny Európskej ľudovej strany Manfredovi Weberovi za účasti spravodajcu Andrzeja Grzyba, slovenskej europoslankyne Anny Záborskej a osobitného vyslanca Jána Figeľa.

Zaborska
PHOTO: Archív AZ.

“V dramatickej situácii, kedy sú ľudia na celom svete diskriminovaní, prenasledovaní a vraždení kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu, je prijatie tejto správy dôležitým signálom EÚ, ktorý potvrdzuje odhodlanie zintezívniť zápas o náboženskú slobodu pre všetkých,” zdôraznila Miriam Kuzárová, riaditeľka CitizenGO Slovensko.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices