neprihlásený Štvrtok, 18. apríla 2024, dnes má meniny Valér
Nové Intel CPU bez GPU majú rovnakú cenu ako s GPU

Značky: CPUIntel

DSL.sk, 16.1.2019


Nové desktopové procesory od Intelu bez aktívnej integrovanej grafiky, ktoré spoločnosť predstavila uplynulý týždeň na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES, majú minimálne oficiálnu Intelom odporúčanú cenu podľa jeho cenníka na presne rovnakej úrovni ako ekvivalentné modely s integrovanou grafikou.

Ako sme informovali v tomto článku, Intel predstavil štyri takéto očakávané modely Core i9-9900KF, i7-9700KF, i5-9600KF a i5-9400F ale nakoniec tiež ďalší model Core i3-9350KF a tiež jeden model ôsmej generácie Core i3-8100F.

Core i9-9900KF, i7-9700KF a i5-9600KF majú rovnaké parametre ako doterajšie tri Core CPU deviatej generácie s integrovanou grafikou a majú postupne 8 jadier / 16 vlákien, 8 / 8 a 6 / 6 a takty 3.6 GHz / 5.0 GHz, 3.6 / 4.9 a 3.7 / 4.6 GHz.

i5-9400F má rovnaké parametre ako ďalší nový procesor i5-9400 s integrovanou grafikou, 6 jadier a 6 vlákien, TDP 65 W, takty 2.9 GHz / 4.1 GHz a 9 MB L3 cache.

i3-9350KF má 4 jadrá a 4 vlákna, takt 4.0 GHz / 4.6 GHz, 8 MB cache, TDP 91 Wattov a i3-8100F má rovnako ako doterajší model i3-8100 s GPU 4 jadrá a 4 vlákna bez podpory Turbo technológie, základný takt 3.6 GHz, 6 MB cache a 65 Wattov.

Podľa cenníka je odporúčaná cena modelov Core i9-9900KF, i7-9700KF, i5-9600KF, i5-9400F a i3-8100F navlas rovnaká ako cena modelov Core i9-9900K, i7-9700K, i5-9600K, i5-9400 a i3-8100, postupne 488, 374, 262, 182 a 117 dolárov. i3-9350KF nemá rovnaký ekvivalent s GPU.

Predpokladaným prínosom nových procesorov je, že pri problémoch Intelu s kapacitou 14-nm výrobného procesu v poslednom čase bude môcť spoločnosť predávať aj vyrobené čipy s chybami v GPU časti, ktorú deaktivuje. To zlepší dostupnosť desktopových Intel procesorov. Reálna predajná cena nových modelov by tak u predajcov mohla byť vďaka lepšej dostupnosti nižšia ako modelov s GPU napriek rovnakej odporúčanej cene, či tomu tak bude sa ale ukáže až pri reálnom uvedení jednotlivých modelov. Nie všetky modely totiž prichádzajú hneď a podľa spoločnosti v januári budú dostupné len nešpecifikované prvé z nich, ďalšie postupne do a cez druhý štvrťrok.

Podľa informácií Anandtech a Tom's Hardware F modely majú naozaj rovnaké čipy ako rovnaké modely s GPU, len s neaktívnou grafikou. CPU by mali mať menšiu celkovú spotrebu ako rovnaké modely s používanou GPU, samozrejme ale nie ak sa k ich spotrebe pripočíta aj spotreba potrebnej samostatnej grafickej karty. Podľa Tom's Hardware F modely nemajú priniesť žiadne prípadné výhody v oblasti výkonu, akými by vďaka vypnutej GPU teoreticky mohli byť napríklad dlhší beh na vyšších Turbo frekvenciách alebo lepšie možnosti pretaktovania.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

AI výkon tohtoročnej generácie Intel CPU bude vyšší ako 100 teraops/s
Apple bude mať nový seriál o alternatívnom sovietskom vesmírnom programe, predĺžila For All Mankind
Pôsobivého dvojnohého robota Atlas nahradí úplne nová elektrická verzia
O2 spustilo predaj na diaľku. Namiesto eID sa fotí tvár a občiansky, nedá sa objednať eSIM ani predplatenka
Klon populárnej databázy Redis od Linux Foundation k dispozícii v prvej verzii
Helikoptéra na Marse bude zbierať dáta aj po strate komunikácie so Zemou
Vývoj pôsobivého dvojnohého robota prekvapivo končí
Spustená výrobca QLC flash pamäte s viac ako 200 vrstvami
Batérie vyhodené z vesmírnej ISS neočakávane nezhoreli a poškodili dom v USA
Sprístupnená beta verzia Ubuntu 24.04 LTS


Diskusia:
                               
 

Aj tak by som radsej volil variantu bez GPU, samozrejme v pripade, ze mam samostatnu grafiku. Takto negeneruje vstavane GPU ziadne teplo, resp. sluzi dalej na odvod tepla z procesora.
Odpovedať Známka: -6.4 Hodnotiť:
 

ak mas samostatnu grafiku, tak IGP mozes v biose uplne vypnut a si na tom rovnako, ako v pripade tychto novych procesorov ;)
Odpovedať Známka: 8.8 Hodnotiť:
 

je rozdiel medzi SW a HW vypnutim ... predpokladam, ze Intel to riesi HW cestou, takze je vacsia istota, ze ziadne zbytocne obvody su neni aktivne.
Odpovedať Známka: -9.2 Hodnotiť:
 

najvacsim zrutom energie su samotne graficke procesory... tie "zbytocne zapnute" obvody maju oproti nim taku mizivu spotrebu, ze dopad na generovane teplo je prakticky nezmeratelny
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

a nejedná sa tu o CPU s nepodareným GPU? :D
Odpovedať Známka: 8.6 Hodnotiť:
 

Jedná.
Odpovedať Známka: 8.6 Hodnotiť:
 

Ale furt je tam, preto rovnaká cena :D
Odpovedať Známka: 9.2 Hodnotiť:
 

BUSTED!

dsl.sk sa opäť vyznamenalo :D
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Tak sú? Či neni?
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

V tomto pripade asi jedine s GPU. Takto by som mohol nainstalovat linux beziaci na iGPU a dedikovanu GPU priradit virtualizovanemu windowsu bez straty vykonu a hrat sa hry na linuxe :D
Odpovedať Známka: 8.0 Hodnotiť:
 

Proton nestaci??
Odpovedať Známka: -10.0 Hodnotiť:
 

Teoria je fajn, ale skusal si to? GPU passthrough funguje by som povedal, len na raritnych konfiguraciach beznych PC. Tiez - aka vlastne GPU? Podporovane je to skor pre Quadro, niektori rozchodili roznymi upravami aj "hracie" GPU.
Snazil som sa to rozchodit pri vmware. Vzdal som sa :-)
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

ja som to pouzival bez problemov na archu s qemu, v sucasnosti by to malo byt este jednoduchsie vid proxmox pripadne vmware a esxi, passthroughoval som amd 290x a nvidia 960 obe bez problemu
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Aký chipset na doske?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Už dávnejšie som uvažoval nad Linuxom, ale takéto komentáre ma vždy utvrdzujú v tom, že Windows pre mňa ako casual gamera je jednoduhší. :(
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

casual gamera je skôr niečo ako príležitostný abstinent alebo skôr príležitostný alkoholik?
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Oblubujete absinth? Hrate na hoboj? Je to nebezpecna dvojkombinacia.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Až nato, že vstavané GPU sú aj na tých procesoroch ktoré sú akože bez vstavaných GPU, len tieto GPU nefungujú. Ide o pôvodne vyradené kusy CPU ktoré neprešli kontrolou kvality kvôli vadnej vstavanej GPU. Je zaujímavé, že Intel ich pôvodne vyradil ako vadné kusy a teraz ich papierovo "opravil" a vrátil späť ako funkčné tým, že pre ne jednoducho vytvoril novú kategóriu a pýta za ne plnú sumu. No nekúp to...
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Vyrábaš CPI s integrovanou GPU. Nepodarky máš 10%. Z toho 5% má vadné GPU. Ako znížiť loss o 5%? Takto
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Predstav si, ze by si v tej situaci mal znizit loss o 6%. Ako by si to spravil ?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Predaval CPU s nefunkcnym CPU ale funkcnym GPU :)
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

A CPU operácie budú bežať na dedikovanej grafickej karte? Nová doba! Host vyhazuje vrchního! :D
Odpovedať Hodnotiť:
 

Mnooo...aby sa to vôbec dalo uznať ako predstava, je zo všetkého najdôležitejšie zabezpečiť, aby v skutočnosti ku zníženiu ani náhodou priekazne nedošlo.
Odpovedať Hodnotiť:
 

AK je moznost bez GPU tak jednoznacne bez GPU. Tie GPU od intelu ajtak za nic nestoja.
Odpovedať Známka: -6.2 Hodnotiť:
 

Ved na volaku tu hromadnu zalobu to prave preto priekazne i vyzera.
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Ale na niečo sú predsa len dobré ;) ... https://youtu.be/TY4s35uULg4
Odpovedať Hodnotiť:
 

Áno, keď si nainštaluješ neoficiálnu upravenú verziu ovládača kde riskuješ, že v konečnom dôsledku prídeš o viac peňazí než to čo ušetríš nákupom grafiky na ťažbu kryptomeny namiesto normálnej karty, ale veď každý má právo rozhodnúť sa slobodne za seba či sa mu to oplatí riskovať, alebo nie...
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

No vidis, ked aj tak za nic nestoja => nie su nic hodne a ani nic nestoja. Netreba sa teda divit ze CPU bez iGPU sa za rovnaku cenu :)
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

To GPU máte od nás zadarmo.

Vaša ALZA.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Neverím.
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Nechapem ludi co by radsej brali bez iGPU ako s iGPU... Vsak ta iGPU sa da pouzit na extra monitory, QuickSync, video Encoding, etc... A navyse je to celkom prakticke pre pripad nudze, ak by sa nieco stalo hlavnej dedikovanej grafike.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Ja ich chapem. Jednoducho cakaju, kym sa pred deravymi iGPU naucia robit poriadne priekazne aspon CPU.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Presne tak, iGPU som uz vyuzilo prave v zachrannych scenaroch. Dakovalo som za to, ze mam kam pripojit monitor a nabootovat.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

Tiez tak...

Ale mozno tych par wattov spotreby vyriesi hladomor, prinesie svetovy mier a nauci ciganov pracovat.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

no, zjavne pouzivaju len na pre dve veci: prehliadac a hry.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Nič nové. Intel a jeho skurviacke ojeby.
Odpovedať Známka: 7.5 Hodnotiť:
 

ale cibulu integrovanú nemá, bzdocha
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

60 korun stoji tuk!
Odpovedať Hodnotiť:
 

Už minule som v diskusii písal, že cena na CPU bez grafiky nebude nižšia. Dali ste mi mínuska. Tak vám všetkým Intel idiotom treba.
Odpovedať Známka: 7.4 Hodnotiť:
 

Ty si tu zakladas na minuskach a pluskach?

Si dobre v kokote.
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

Taketo CPU s deaktivovanym grafickym jadrom za rovnaku cenu Intel v minulosti uz viackrat predaval, oni to ale nevedeli lebo nepamataju si co bolo pred tyzdnom nieto este pred rokmi. Takze asi preto ta zminuskovali. Podla mna je to spravny krok Intelu zo vsetkych hladisk, preco by mali vyhodit funkcne CPU ak nejde grafika, ked je moznost dokupit externu a CPU pojde dalej. Myslim ze je to dobre takto.
Odpovedať Hodnotiť:
 

si nepochopil - tu ide o to ci je spravne predavat dokripleny cpu za rovnaku cenu ako plne funkcny

preco potom nejake Ci5 s deaktivovanou castou L2 cache a navyse 4C4T stalo menej ako Ci7 s plnou L2 cache a 4C8T (napoveda: rovnake kusky kremika, akurat Ci5 bol dokripleny)
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

A kde je problem? Mas to odkomunikovane, vies do coho ides.
Okrem toho je dolezite to cpu, gpu cast je super bonus, s ktorym zacal intel a druhi vyrobcovia sa len po nom opicili.

Tvoja otazka - pomerny vykon. Vyssi cpu vykon == vyssia cena. Jednoduche, a predsa pre Teba nepochopitelne.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Myslím si, že je to dobrý počin. Zákazník ma na výber procesor s GPU a aj bez GPU a to u oboch relevantných hráčov na trhu. Nechajme zákazníka, nech si vyberie zo širokej ponuky. Motívy výberu sú rôzne, tu to zrejme nevyriešime.
Odpovedať Hodnotiť:
 

v skratke, tu mas na vyber: cpu alebo cpu s dojebanou grafikou ale za rovnaku cenu, dakujem pekne
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

checl som napisat cpu s funcknou a cpu s dojebanou za rovnaku cenu
Odpovedať Hodnotiť:
 

Áno, to je mierne neetické oproti druhej firme, ktorá poskytuje iba CPU, alebo aj CPU s integrovanou grafikou. Situácia sa zrejme ešte bude postupne kryštalizovať a mocná ruka trhu donúti výrobcu prehodnotiť ceny CPU s deaktivovanou, integrovanou grafikou. Ak veľké percento zákazníkov bude siahať po CPU s funkčnou integrovanou grafikou a nebude kupovať spomínaný výrobok, tak zákonite mocná ruka trhu donúti predávať výrobcu tento produkt s upravenou cenou. Toto považujem iba za prvý nástrel, ako bude trh a zákazník reagovať.
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Alebo si to Intel manageri, trubky, vyložia tak, že ich iGPU je jedinečné a naozaj na trhu žiadané.
Odpovedať Hodnotiť:
 

vyriesime, verdikt je jasny: intelovske stelesnenie c0c0tizmu, pricom svojich zakaznikov ma za c0c0tov

analogia z motorizmu: kupujes nove auto a mas k nemu tazne zariadenie, priecne tyce + stresny box a vsetko je LEDkove svietenie a potom je tu druhe auto ktore ma absolutne vsetko a vsetky stupne vybavy rovnake, akurat nema tazne zariadenie (resp. ma tam iba maketu), svetla ma halogeny a priecne tyce + stresny box nema (resp. ma iba nefunkcne kartonove makety) ... ALE ceny oboch su rovnake ...
Odpovedať Známka: 1.7 Hodnotiť:
 

A výrobcovi to prejde, pretože ludia chcú autá ale autá nie su. A keď prídeš do obchodu, tak ti povie, že si buď môžeš kúpiť to bez ťažného s halogénmi alebo počkať dva roky (cpu vs autá pls) a potom si možno budeš môcť kúpiť to s ťažným za rovnakú sumu ak prídeš dostatočne skoro ráno do obchodu.
Odpovedať Hodnotiť:
 

akoze ja neviem co ten tvoj argument ... intel-dementel ma vraj problemy s vyrobou co sa omiela uz pol roka, ale pozeram na internete aj u zeleneho buzeranta a nevidim ze intel cpu je doba dodania 2 roky

pozeram okolo seba a nevidim ludi stat v radoch jak za komunizmu ked v mesiarstve dostali tovar, alebo na hajzelpapier a mandarinky v 100 metrovych radoch, aby si kupili intel cpu

ergo - tvoj argument je o hovne
Odpovedať Známka: -6.0 Hodnotiť:
 

A preto su napr. plne dostupne 9700k a 9800k, ze ano?
Odpovedať Hodnotiť:
 

Aj tak to skončí super drahými procákmi a úbohými Intel atom čipíkmi aby nebolo z čoho vyberať.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Na trhu s týmto zbožím chýba tretí silný hráč s technológiou 5nm a priaznivou cenou. Čudujem sa, že sa nepodujal na to niektorý výrobca mobilných CPU a nejde do tohto segmentu.
Odpovedať Hodnotiť:
 

Jediny, kto ma sancu na 5 nm v dohladnej dobe, je IBM (nanoC,plus Mo-C-Mo, a aj to len risc Power) a Intel (InGaAs, cisc x86). GF a TSMC su zatial mimo hru.

ARMy su prilis jednoduche na design a vyrobu (oproti x86). Tie aj ked spustis 7-5-3 nm, stale Ti negarantuje, ze das aj x86.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:

Pridať komentár