Baleniu menšieho nákupu do mikroténových vreciek na Slovensku odzvonilo

  • Malé mikroténové vrecká sú stále šúčasťou väčšiny slovenských obchodov
  • Vedel si však, že obchodník, ti môže zakázať zabaliť si do nich tvoj nákup?
save
pexels.com
  • Malé mikroténové vrecká sú stále šúčasťou väčšiny slovenských obchodov
  • Vedel si však, že obchodník, ti môže zakázať zabaliť si do nich tvoj nákup?

Žijeme v 21. storočí a z každej strany počúvame o potrebe recyklácie, zníženia plastov, zakazujeme si slamky, tyčinky do uší a podobne. Nájsť však takú banalitu, akou sú papierové vrecká (bez kúsku plastu) pri pečive alebo zelenine, je umenie. Teda ak nenakupuješ v bezobalových obchodoch či v predajniach Yeme.

Brať si malé mikroténové vrecká do zásoby sa stalo akými slovenským národným športom. Veď jednorázové mikroténové vrecká sa vždy na niečo hodia. Mnohí dôchodcovia bez týchto vreciek z obchodu ani neodídu.

Odkedy je nutné si kupovať igelitové tašky, niektorí tento problém” riešia tak, že nákup si jednoducho nabalia do mikroténových sáčkov namiesto toho, aby si priniesli vlastnú tašku alebo kúpili recyklovateľnú pri pokladni. Vedel si však, že takýto zvyk by ti podľa zákona nemal v slovenských predajniach len tak ľahko prejsť?

Na vlastnej koži to pocítila aj Iveta: Dnes v Tesco Express som si zobrala na mini nákup mikroténové vrecko. Predavačka pri pokladni sa domáhala tohto vrecka, vraj jej ho mám vrátiť, pretože majú nové pravidlo, že si môžem zobrať sáčok len na pečivo.”

Ako to teda naozaj je s mikroténovými vreckami v slovenských reťazcoch? Pravda je taká, že v prípade použitia vrecka z hygienických dôvodov, teda primárne na nebalené potraviny, napríklad pečivo, ovocie a zeleninu, obchodník nemá právo od teba požadovať poplatok za toto vrecko.

Zobraziť celú galériu (2)
zdroj: Marcus Ivaška

„Pokiaľ zákazník na pokladni požiada o vrecko na múku, ktorá sa sype, cukor, mrazené veci ako hrach či špenát, textil a pod., tak mu vrecko z hygienických dôvodov vydajú zdarma. Pokiaľ by však zákazník požiadal mikroténové vrecko na odnos nákupu, nesmieme mu vrecko zdarma vydať, píše vo svojom ozname jeden zo slovenských reťazcov.

Mikroténové vrecká tak v supermarketoch síce môžeš použiť avšak primárne len na hygienické balenie nebalených výrobkov ako je pečivo, voľné ovocie a zeleninu. Našťastie čoraz viac Slovákov si zvyká nosiť do obchodov vlastné krabičky či vrecká, do ktorých nakupujú.  To aj napriek tomu, že niektorí predajcovia najmä pri pultovom predaji na „zero waste“ ľudí len nedôverčivo zazerajú a pýtajú sa či si naozaj ten „sáčok“ nezoberú.

V takomto prípade často nestačí argumentovanie, zato však však veľmi dobre poslúži veta „Nemám doma odpadkový kôš.“ Po tejto fráze ti už väčšinou nikto nasilu nebude nútiť mikroténový sáčok, ktorý nechceš.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá