Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenky o teroristickom útoku v Keni: Boli sme pri bazéne, nastal chaos
Zdielať na

Slovenky o teroristickom útoku v Keni: Boli sme pri bazéne, nastal chaos

NAIROBI / Nočná mora v hotelovom komplexe v Nairobi pokračovala až do stredajšiedho rána. Ešte okolo siedmej hodiny sa z objektu ozývala streľba a prichádzali správy o skupine rukojemníkov, ktorých ozbrojenci stále držia v zajatí. Špeciálnemu komandu sa nakoniec podarilo teroristov zneškodniť. Útok si vyžiadal najmenej 14 obetí a desiatky ranených. Naša reportérka v Keni - Silvia Mabhena sa spojila so Slovákmi, ktorí zažili streľbu na vlastnej koži. Útočisko im poskytla slovenská ambasáda v Keni.

Medzi 700 evakuovanými návštevníkmi boli aj piati Slováci, ktorí sa ocitli uprostred streľby. "Išli sme k bazénu v našom areáli, ktorom sme boli ubytovaní. Zrazu sme počuli výbuch, potom streľbu. Najskôr sme to brali tak, že niečo sa deje, veď sme v Afrike. Už svišťali guľky a potom sme zbadali, že ľudia utekajú," opisuje chvíle turistka Dana. 

"Potom nastal taký chaos. Z vrátnice nás všetkých vyháňali von na ulicu. Hrozilo tam nebezpečenstvo," dodáva Anna. 

​Dana a Anna prišli do turistami vyhľadávanej Kene po prvýkrát. Teroristický útok sa stal v prvý deň ich dovolenky. Štyria ozbrojenci zo skupiny Al Šabáb zaútočili na luxusný nairobský hotel v utorok. Po odpálení auta samovražedným útočníkom začali strieľať po ľuďoch v objekte. Desiatky civilistov strávili pod paľbou teroristov takmer celú noc. Ukrývali sa v kanceláriách, na toaletách a čakali záchrancov.

"Skončili sme na slovenskej ambasáde, ktorá nám poskytla ubytovanie, stravu a všetko. Sme bez dokladov, bez telefónov, bez oblečenia, bez všetkého," opisuje Anna. "Čakáme, či sa to utíši, a či sa budeme môcť vrátiť do toho nášho objektu," dodáva Dana. 

Hoci streľba už utíchla, miesto útoku a jeho okolie zatiaľ zostáva uzatvorené a prehľadáva ho polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy