Poľská stopa

Minulý týždeň v susednom Poľsku vypukol škandál. Poľská civilná kontrarozviedka (ABW) zadržala jedného Poliaka, istého Piotr D. Zatknutý bol aj Číňan Weijing W., zamestnanec poľského Huaweiu. Obaja sú podozriví zo špionáže v prospech čínskych tajných služieb. Hrozí im za špionáž do desať rokov väzenia. Poľská tajná služba urobila razie v priestoroch poľskej pobočky Huawei, kde zhabala dokumenty a elektronické údaje. Prehliadka vykonali aj v poľskom Orange Polska.

Obaja obvinení majú zaujímavé životopisy, ktoré pridávajú afére na pikantnosti. Piotr D. je bývalý kapitán poľskej tajnej služby ABW, kde pracoval do roku 2011. Okrem iných právomocí bol podľa poľských médií zodpovedný aj za zavádzanie systému CATEL pre bezpečnú vládnu komunikáciu. Cez ňu napríklad mobilmi komunikovali poľský premiér aj prezident.

Od roku 2017 Piotr D. pracuje pre Orange Polska, kde mal tiež na starosti bezpečnú komunikáciu s bankami. Nemal vraj nič spoločné s budovaním 5G sietí, na ktoré sa špecializuje čínska Huawei.

Číňan Weijing W. študoval diplomaciu v Pekingu a neskôr aj v Poľsku polonistiku, nechal sa tiež oslovovať aj ako Stanislaw. Pred dekádou pracoval v Poľsku ako diplomat a neskôr bol v poľskej dcére Huawei zodpovedný za predaj mobilov najmä pre verejný sektor.

V reakcii na kauzu poľská vláda už zvažuje zákaz používania

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa