Politici po britskom fiasku: Musíme sa pripraviť a hľadať riešenia

TA3 SITA TASR
16.1.2019 08:16

Slovenskí politici sa obávajú neriadeného Brexitu. Ten je opäť na stole po tom, ako britský parlament odmietol dohodu o vystúpení z Európskej Únie. Dosah by to malo nielen na našu ekonomiku, ale aj na stotisíc Slovákov, ktorí v Spojenom kráľovstve žijú a pracujú. Naši politici teraz vyčkávajú, aké kroky podniknú britskí politici.

Porážka britskej vlády

"Musíme počkať na ďalšie kroky britskej vlády. Slovensko je pripravené do 29. marca 2019 hľadať riešenia, ktoré zaistia čo najmenšie negatívne dopady brexitu, najmä pre občanov a podnikateľov. Zároveň sa musíme pripraviť aj na scenár vystúpenia Británie z EÚ bez dohody," napísal premiér na svoju facebookovú stránku. Pellegrini už v pondelok, teda ešte pred hlasovaním, zvolal na 21. januára stretnutie medzirezortnej koordinačnej skupiny pre brexit.

Dolná komora britského parlamentu v utorok večer výraznou väčšinou hlasov odmietla dohodu medzi britskou vládou a EÚ o vystúpení krajiny z únie. Brexit v podobe, v akej ho s predstaviteľmi EÚ vyjednala britská premiérka Theresa Mayová, odmietlo v kľúčovom hlasovaní v Dolnej snemovni Spojeného kráľovstva 432 poslancov, za hlasovalo iba 202. Podľa britskej BBC ide o najväčšiu porážku akejkoľvek britskej vlády v histórii v parlamentnom hlasovaní.

SaS: Dôležité je zachovať si chladnú hlavu

Za najrealistickejší scenár považujú liberáli z SaS znovuotvorenie rokovaní o odchode. Zároveň je podľa nich dôležité zachovať si chladnú hlavu. „Verím, že sme stále nevyčerpali všetky možnosti, aby sa našla obojstranne prijateľná dohoda. Oplatí sa ju hľadať aj za cenu, že sa tým celý proces natiahne a skomplikujú sa aj voľby do Európskeho parlamentu. Nevidíme problém v tom, aby sa volili, hoci len na krátku chvíľu, aj zástupcovia Veľkej Británie a v rámci ostatných krajín ich náhradníci,“ tvrdí tímlíder strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Alternatívou takéhoto vývoja je podľa SaS len odchod Britov bez dohody s veľkými ekonomickými škodami či britská politická nestabilita a nástup populistických ľavičiarov. „To si rozhodne nemôžeme priať ani na Slovensku. Akokoľvek sú nám sympatické všetky ostatné alternatívy, vrátane druhého referenda, či dokonca zrušenia procesu brexitu, pri súčasnom nastavení politickej kultúry a politického systému Veľkej Británie ich možno považovať len za málo pravdepodobné,“ uzavrel Klus.

Beblavý: Vláda by mala prijať ochranný balíček

Vláda by podľa šéfa Spolu Miroslava Beblavého mala prijať ekonomický ochranný balíček pre našich občanov v prípade tvrdého brexitu a jasný plán, ako budú naše ministerstvá postupovať a zároveň ochraňovať Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii.

"Vstupujeme do obdobia zásadnej neistoty, nikto nevie, čo sa stane. V tejto chvíli je výrazné riziko aj tvrdého neriadeného brexitu bez dohody, čo by malo na Slovensku zásadné dosahy," povedal Beblavý. Upozornil, že Veľká Británia je jeden z najvýznamnejších obchodných partnerov Slovenska. "Náš obchod s Veľkou Britániou je okolo piatich percent HDP. Tvrdý brexit možno preklopí celú európsku ekonomiku do recesie a naša vláda by na to mala byť pripravená," odkázal.

Spolu preto navrhuje, aby vláda pripravila ekonomický balíček na ochranu občanov v dôsledku brexitu. Obsahuje zníženie daní a odvodov pre zamestnancov a pracujúcich, keďže tieto peniaze sa najrýchlejšie pretavia do domácej spotreby. Obsahuje aj odľahčenie záťaže podnikateľov rušením regulácií a zrýchlenie čerpania eurofondov.

Expert Spolu na zahraničnú a európsku politiku Vladimír Bilčík je presvedčený, že vláda SR musí mať aj jasný plán a komunikáciu, čo nás čaká po 29. marci. "Kabinet dodnes nepredstavil ucelenú komunikačnú stratégiu ani plán, ako budeme postupovať v prípade tvrdého brexitu," podotkol. Aby dosahy na približne 100.000 Slovákov, ktorí vo Veľkej Británii žijú, boli čo najmiernejšie, Bilčík navrhuje zjednodušenie prístupu k dvojitému občianstvu pre všetkých Slovákov žijúcich v zahraničí, respektíve minimálne pre tých, ktorí žijú vo Veľkej Británii.

Nové referendum nepripúšťajú

Predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn len niekoľko minút po Mayovej porážke v parlamentom hlasovaní požiadal o hlasovanie o vyslovení nedôvery súčasnej vláde. Ako povedal, dolná komora britského parlamentu by mala "zaujať stanovisko k absolútnej nekompetentnosti tejto vlády". Hlasovanie, ktoré by sa mohlo skončiť aj pádom Mayovej vlády, by sa malo uskutočniť už dnes.

Málokto si zatiaľ trúfa odhadovať, čo bude nasledovať po neúspešnom parlamentom hlasovaní o brexite. Rôzne zatiaľ hypotetické scenáre sa pohybujú od odchodu krajiny z Únie bez dohody cez nové referendum o brexite až po to, že Mayová na čele vlády skončí a túto situáciu bude musieť doriešiť niekto iný. Podľa viacerých informácií, ktoré prenikajú do médií od ľudí blízkych Mayovej, však premiérka dobrovoľný odchod vôbec nezvažuje a bude sa snažiť na svojom poste udržať stoj čo stoj.

O novom referende o brexite sa Mayová už mnohokrát vyjadrila, že je neprípustné. Hovorí to i napriek tomu, že podľa prieskumov je už prevažná väčšina Britov dlhé mesiace za zotrvanie v Únii. Mayová však trvá na tom, že krajina musí úniu bezpodmienečne opustiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok