SME

Prežili by dnes hippies?

Paulo Coelho spomína na éru hippies vo svojom najnovšom románe Hippie s nostalgiou zmúdreného človeka

(Zdroj: Archív SME)

Ako si predstavujete pravoverného hippie? Slobodomyseľný tulák v batikovanom tričku s korálikmi okolo krku a s úsmevom marihuany na perách?

Vôňa diaľok a rastlín darovaných bohom, zvuk rozkokošenej rockovej kapely, bezstarostná jazda v pomaľovanom autobuse. Keď písal svoju románovú reportážKyselinový test o veselých príhodách partie hippies americký novinár Tom Wolfe, nespomínal si na mladosť, ale popisoval čerstvé zážitky. Hlavybôle z používania nekontrolovateľného množstva drog v totálne uvoľnenej atmosfére lásky, mieru a putovania za slobodou, eufóriu života za hranicami bežného života a protest proti obyčajnosti každodennej uniformity.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Paulo Coelho spomína na éru hippies vo svojom najnovšom románeHippie s nostalgiou zmúdreného človeka, ktorý prežil od čias svojej mladosti temer päťdesiat rokov. A počas života vzostupy i pády, elektrošoky i väzenie, prácu v marketingu aj v divadle, až kým sa v roku 1986 nerozhodol pre púť do Santiaga de Compostela. Tá Coelha tak zmenila, že začal písať a publikovať románové príbehy o hľadaní zmyslu života. Jeho druhá kniha Alchymista vychádza v roku 1988 a postupne sa stane taká populárna, že sa z Coelha stane ligotavá hviezda svetovej (populárnej) literatúry. Ale na svoju mladosť a hippie túru na začiatku sedemdesiatych rokov hľadač duchovnej pravdy nezabudol.

Prečo dnes?

Prirodzene sa v čase spomienkového optimizmu človek pýta, prečo práve teraz je ten najlepší čas pripomínať si svet roztancovaných pajácov so spasiteľským komplexom na perách, uhrančivými pohľadmi a farebnosťou pripomínajúcou rozliate akrylové farby. Mimochodom, ten uhrančivý pohľad môže mať na svedomí práve LSD.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo teda dnes a hippies, romantická subkultúra konca šesťdesiatych a začiatku sedemdesiatych rokov? Paulo Coelho na to odpovedá:„Pretože vidím, že svet sa vybral cestou fundamentalizmu vo všetkých smeroch: náboženskom, sexuálnom, politickom a podobne. V ére hippies všetci tolerovali vieru, presvedčenie a voľbu toho druhého.“

Príbeh knihy Hippie je tradičná beatnická „road story“, čiže ďalšie kerouackovské Na ceste. Máme tu náhodných pútnikov, ktorí sa dajú dokopy práve pre túžbu po duchovnom poznaní a cestovateľských zážitkoch. Máme magický autobus a vysnívanú rajskú krajinu Šangri-la v srdci Nepálu. A mladých ľudí, ktorí hľadajú lásku, pravdu, naozajstnosť tohto života a volia si cesty poznania, hĺbania, dervišov i chemikálií.

Postava mladého brazílskeho hippie Paula je autobiografická, s tým sa Coelho netají a k ideám tohto sveta sa rád priznáva.„Podľa mňa, keď je človek raz hipíkom, je ním navždy. Nekomplikuje si život, nezabúda, že najväčšie potešenia sú zadarmo: prechádzať sa, rozjímať o prírode, meditovať, smiať sa a plakať bez pocitu viny, byť ochotný pomôcť tým, ktorí to potrebujú a nedať sa zmanipulovať nijakým systémom.“

SkryťVypnúť reklamu

Karla, ktorú stretáva v Amsterdame a vydáva sa s ňou na cestu do Nepálu (prirodzene, „upadne do lásky“) a potom ju opúšťa v Istanbule, je súčasťou jeho mladíckeho putovania, otvorí mu dvere do rajských záhrad a vlastne ho uvedie do hippie komunity. Keď sa rozídu, ostane v Paulovi nostalgický pocit, pretrvávajúci dodnes, že toto nebola len láskavá epizóda, ale akt zasvätenia. Nikdy sa mu už nepodarilo ju nájsť.

Neodkladajte veci na zajtra

Mladý budúci spisovateľ zisťuje na svojej púti do exotických krajín v magickom autobuse, že to najdôležitejšie je láska, hlboká, úprimná a priam mystická, vzťah, na ktorý čakáte, ale ak ho hľadáte, schová sa. Prosto buď je, zasiahne vás ako blesk z jasného neba, alebo nie.

Romantickému príbehu sekundujú ďalšie hlboké vnútorné premeny, drobné činy a vety, ktoré nás robia ľuďmi. Magický autobus nie je obyčajná „turistická“ výletná cesta, ale putovanie, odhaľovanie, spoznávanie.

SkryťVypnúť reklamu

Lenže svet, o ktorom hovorí Coelho, dnes jestvuje už len v rozprávaniach. „Jedno je isté: ak máte niečo urobiť, nikdy to neodkladajte, pretože zrazu môže byť neskoro a nebude to viac možné. Všetko sa mení. Napríklad keď som bol v Peru, nešiel som na Machu Picchu, vedel som, že je plné turistov. Christina (Coelhova manželka, pozn. MK) tam šla a vraj nebolo kam stúpiť. Ja sa veľmi neobzerám dozadu, celkom sa stotožňujem s príbehom Lótovej ženy, ktorá sa obzrela na ničenie Sodomy a Gomory a premenila sa na soľný stĺp.“

A pritom Hippie je obzretie sa dozadu. S nostalgiou po dobe, ktorá zrodila nové myslenie, pocit oslobodenia sa od autority a potreby spájať svoj život s myšlienkou hľadania jeho zmyslu.

Hippie dnes

Román o putovaní po hippie svete dnes, teda v čase politickej korektnosti, náboženskej intolerancie a strachu z toho, že budeme mimo dosah wi-fi, je aj návratom k životnému štýlu, ktorý veľmi nezodpovedá predstave hygienickej súčasnosti. Autenticita života na okraji konvencií vtedajšieho hippie sveta sa dnes konfrontuje s všadeprítomnosťou globalizovaného sveta ponúk, príkazov a zákazov. Sloboda, ktorá je pod kontrolou.

SkryťVypnúť reklamu

Za najväčší prínos hippies považuje sám Coelho voľnú lásku:„Myslím, že stále existuje. Je to jeden z nezmazateľných odkazov revolúcie hippies.“
Napriek tomu Coelho neváha hovoriť o osudovej láske, ktorá má byť tvorivá i premenlivá: „Ja vlastne nie som ženatý s tou istou osobou, ale s rôznymi Christinami, ktoré sa v priebehu času menili. Veď ani ja už nie som taký, aký som bol kedysi. Problémom manželstva je, že ľudia sa oženia či vydajú a čakajú, že všetko zostane rovnaké aj desiatky rokov. Ale nezostane, a buď sa tomu prispôsobíte, alebo sa budete vzďaľovať tomu, koho milujete.“ Sám Coelho je ženatý štyridsať rokov s Christine Oiticica, výtvarníčkou a performerkou.

Pre mnohých sú hippies spojení s drogovou kultúrou, tá prirodzene, nechýba ani v Coelhovom románe:„Marihuana je dnes v mnohých krajinách dekriminalizovaná, napríklad vo Švajčiarsku sa predáva v potravinách. No myslím si, že iné drogy, ako napríklad kokaín alebo heroín, by mali byť zakázané vždy. No existuje celé represívne odvetvie, ktoré stojí vládu milióny dolárov a ktoré považuje marihuanu za nebezpečnú.“

SkryťVypnúť reklamu

Experiment nie je bojom s návykom, ale vyrovnávaním sa s duchovným svetom, skratkou do raja. Ale nie pre každého.

Byť dnes hippie

Román Paula Coelha Hippie je, otvorene povedané, milou spomienkou na jedno krásne dobrodružstvo lásky. Romantizujúcim príbehom človeka spomínajúceho na mladosť, ktorá bola o dosť rozkošnejšia, dobrodružnejšia, divokejšia než život civilizovaného, svetoznámeho spisovateľa. Nuž, ale zmenil sa aj svet a dnešní hľadači pravdy a duchovna to majú instantnejšie na sociálnych sieťach.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Kultúra

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 750
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 470
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 442
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 716
  5. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 670
  6. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 483
  7. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 384
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 015
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Buno: Toto by si mali prečítať všetci, ktorých máte radi | 7 knižných tipov
  2. Samuel Ivančák: 75 rokov života s hudbou. Pavol Hammel jubiluje
  3. Radko Mačuha: "Ten obraz mi pripadá totálne nechutný. A to som volil progresívcov ".
  4. Erika Telekyová : Ivica Ďuricová: "Čo je raz na internete, už je tam navždy."
  5. Tupou Ceruzou: Národné menu
  6. Samuel Ivančák: Steven Wilson: Hudobník bez tvorivých limitov
  7. Erika Telekyová : Knižná novinka, ktorá nesmie chýbať u žiadneho milovníka Harryho Pottera
  8. Vladimír Hebert: Death of Love - Nešťastie v láske riešené motorovou pílou
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 127
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 848
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 522
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 126
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 135
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 646
  7. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 10 704
  8. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 448
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu