Foto: Unsplash

Slováci sú pobúrení postojom streamovacieho gigantu.

Ťažko povedať či sa dočkáme kladných výsledkov, no Slováci sú vo veci lokalizácie rozhodne iniciatívni. Je pochopiteľné, že pokiaľ niekto nemá angličtinu v malíčku, absencia lokalizácie mu môže robiť značné problémy. Napriek tomu, že Netflix expandoval na naše územie už v roku 2016, doposiaľ sme sa dočkali slovenských titulkov len na pár seriálov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výrobu nových titulkov pritom služba stopla už minulý rok. Podľa všetkého bol na Slovensku príliš malý počet predplatiteľov na to, aby sa im oplatilo ďalšie preklady vyvíjať. V roku 2017 však Netflix ešte plánoval spolupráce s rôznymi tuzemskými operátormi a poskytovateľmi TV služieb. Výsledku sme sa však nikdy nedočkali.

Netflix

Slováci však v súčasnosti riešia tento problém po svojom. Portál, ktorý sa venuje novinkám o streamovacích službách Veľkýobsah.info a databáza streamingových služieb Filmtoro.sk sa postarali o petíciu. Tá vznikla na portáli Change.org a môžete sa k nej pripojiť aj vy. V súčasnosti petícia dosiahla takmer 2500 podpisov, pričom prvá tisícka tu pribudla počas prvého víkendu.

Autori sa snažia apelovať na to, že kedysi sme boli spoločne s Českou republikou jedným štátom. Tiež upozorňujú na fakt, že si vzájomne rozumieme a máme spoločné televízne programy. Slovenské deti vyrastajú na českom dabingu, a tak so susedným jazykom nemáme najmenší problém. Pokiaľ by teda Netflix sprístupnil na Slovensku české titulky, ktoré sú u susedov pravidelne aktualizované a doplňované, nemusel by vyrábať tie naše a stále by išlo o win-win situáciu.

Pixabay

Týmto spôsobom by služba pritiahla omnoho viac slovenských návštevníkov. Spokojní by boli ako diváci, tak aj kasička streamovacej služby. Na sociálnych sieťach môžete iniciatívu rozpoznať pod hashtagmi #BornInCzechoslovakia a #NetflixCzechoslovakia.

velkyobsah.infochange.org
Uložiť článok

Najnovšie články