Súťaž EFEKTIA znova ukázala výhodnosť projektov energetickej efektívnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
žiarovka
Ilustračné foto pixabay.com

Cieľom ocenenia EFEKTIA je zvyšovať povedomie o nesporných výhodách garantovanej energetickej služby.

Slováci si pomaly začínajú uvedomovať, že najlacnejšia energia je tá, ktorá sa nemusí spotrebovať. S vedomím, že ceny energií budú narastať, začali firmy aj verejný sektor v zvýšenej miere uvažovať o projektoch energetickej efektívnosti. Aby usporili významné prostriedky na energie, sú ochotní investovať do rekonštrukcie svojich budov či energetickej infraštruktúry.

Ešte zreteľnejšie to bude zvlášť potom, ako slovenský parlament definitívne schválil novelu zákona o energetickej efektívnosti. Vďaka nej sa rozšíria možnosti praktického využitia garantovanej energetickej služby (GES, resp. EPC – Energy Performance Contracting) vo verejnom sektore. Tento nástroj je celosvetovo používanou metódou pre zvyšovanie energetickej efektívnosti s garanciou dosiahnutia plánovaných výsledkov. Táto služba umožňuje využiť potenciál budúcich úspor energie každej budovy na financovanie potrebných investícií. Inštitút GES by sa mal začať na Slovensku vo zvýšenej miere uplatňovať od budúceho roka. Jeho rozvoj by mal predovšetkým smerovať na obnovu verejných budov.

Podporou zvyšovania energetickej efektívnosti tak verejného ako aj súkromného sektora na Slovensku sa už roky zaoberá Asociácia poskytovateľov energetických služieb (APES-SK). Tá každoročne organizuje súťaž EFEKTIA, ktorá je zameranú na oceňovanie kvalitných projektov energetickej efektívnosti vo verejnom aj súkromnom sektore. Hlavná cena je udeľovaná pre najlepší projekt realizovaný metódou garantovanej energetickej služby.

„Cieľom ocenenia EFEKTIA je zvyšovať povedomie o nesporných výhodách garantovanej energetickej služby. Súťaž verejne oceňuje nasledovaniahodné príklady zodpovedných verejných a súkromných organizácií. Zviditeľnením týchto dobrých príkladov chceme k zvyšovaniu energetickej efektívnosti svojich budov motivovať čo najväčšie množstvo ďalších vlastníkov budov a zariadení,“ povedal predseda Správnej rady APES-SK Marcel Lauko.

Do súťaže sa minulý rok prihlásila dvadsiatka projektov, realizovaných predovšetkým v posledných dvoch rokoch v celkovej investičnej hodnote 4 mil. eur. Len projekty prihlásené v kategórii verejný sektor priniesli úsporu cez 1000 MWh energie.

Takmer 200 tisíc eur za rok. Toľko ušetril celkový víťazný projekt EFEKTIA 2018. Ide o projekt Energeticky úsporné opatrenia v areáli Nemocnice arm. generála L. Svobodu vo Svidníku. Realizátorom projektu bola spoločnosť Svet Zdravia a partnerom projektu spoločnosť e-Dome. Úsporu nemocnici priniesla výmena zastaraného centrálneho parného systému zásobovania teplom s nedostatočnou reguláciou. Vďaka investícii nemocnica znížila spotreba plynu približne o polovicu. Ročná celková garantovaná úspora energií bola v roku 2016 prekročená o 23 % (celková úspora 192 100 eur), v roku 2017 potom o 11 % (celková úspora 173 352 eur). Tento projekt si odniesol aj cenu za celkovo najlepší projekt v súkromnom sektore.

V kategórii verejný sektor sa víťazom stal projekt Garantovanej energetickej služby pre Gymnázium M.R. Štefánika a Gymnázium Imre Madácha realizovaný v Šamoríne. Projekt realizoval Trnavský samosprávny kraj. Cieľom projektu bola modernizácia vykurovacieho systému a čiastočná výmena okien za účelom zníženia spotreby energie formou permanentného energetického manažmentu a riadením systému poskytovateľom GES a zároveň garantovať dlhodobú efektívnosť prevádzkovania.

Celkové skutočné náklady boli 173 tisíc eur. Plánovaná ročná úspora energie je minimálne 195 megawatthodín. Za polroka po realizácii projektu sa dosiahla úspora na energiách v objeme 60 MWh. V minulom roku to bolo dokonca 204 MWh, čo je dokonca prekročenie plánovanej ročnej úspory. Prostriedky získané na úspore energií tak môžu školy investovať do svojej ďalšej modernizácie.

„Vďaka oceneniu EFEKTIA ukazujú projekty cestu ostatným, pretože potenciál výrazne znížiť spotrebu a ušetriť na energiách má väčšina samospráv a súkromných podnikov. Očakávam, že aj vďaka pozitívnej novinke vo vykazovaní energeticky efektívnych investícií budeme v budúcnosti hodnotiť ešte vyšší počet prihlásených a prínosných projektov,“ dodáva M. Lauko.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Apes Asociácia poskytovateľov energetických služieb