Aktuálne 16. január 2019

Niektoré školy nevedia, odkiaľ vezmú financie na rekreačné poukazy

TASR
TASR
Zabezpečenie finančných prostriedkov na rekreačné poukazy pre zamestnancov škôl je v kompetencii ich zriaďovateľov.
Zabezpečenie finančných prostriedkov na rekreačné poukazy pre zamestnancov škôl je v kompetencii ich zriaďovateľov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Niektoré školy nevedia, odkiaľ vezmú financie na rekreačné poukazy
Ilustračné foto - TASR/Henrich Mišovič

Niektoré školy nevedia, odkiaľ vezmú financie na rekreačné poukazy. Jednou z nich je aj Základná škola s materskou školou na Riazanskej ulici v Bratislave. Jej riaditeľ Ján Papuga pre TASR uviedol, že škola nemá prostriedky na teoretickú možnosť, že by polovica zamestnancov o preplatenie týchto poukazov požiadala.

"Odkedy to vzniklo, pokúšam sa zisťovať, odkiaľ na to peniaze budú, no nikto mi nevie napísať polopatistickú odpoveď. Písal som aj dva otvorené listy ministerke školstva. Zriaďovateľ má na starosti veľa škôl, v našej mestskej časti sa starajú o rekonštrukcie škôl, pomáhajú nám v rámci možností, zaťažiť ich ďalším nákladom je aj pre nich zložité," poznamenal. Ako ďalej doplnil, ak to zostane tak, že to pôjde z normatívu, tak to bude podľa neho obrovský problém pre školu, ktorá má zabezpečiť prevádzku a aspoň minimálne úradmi požadované materiálno-technické vybavenie. Zároveň uviedol, že školy, ktoré majú menej ako 49 zamestnancov, majú často viac práce ako väčšie školy. Podľa neho ide o "neetickú, ba až protiústavnú diskrimináciu".

Zabezpečenie finančných prostriedkov na rekreačné poukazy pre zamestnancov škôl je v kompetencii ich zriaďovateľov, teda miest, obcí a vyšších územných celkov, uviedol to pre TASR odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Podľa rezortu tieto finančné prostriedky žiadnym spôsobom nezasahujú do rozpočtu ministerstva a neuberajú peniaze školám a ani učiteľom.

"Z celkového počtu 1623 základných škôl s právnou subjektivitou je 175, teda necelých 11 percent, ktoré majú evidovaných fyzicky viac ako 50 zamestnancov. V prípade stredných škôl je to z počtu 236 spolu 53 škôl, teda necelých 22,5 percenta," uviedlo ministerstvo školstva.

Slovenská komora učiteľov (SKU) považuje zavedenie príspevkov na rekreáciu za nesystémový krok vlády. Prezident SKU Vladimír Crmoman pripomenul, že školy na tento zámer nemajú vo svojich rozpočtoch pridelené financie. Podľa jeho slov by riaditelia mali vyvinúť tlak a požadovať tieto financie od svojich zriaďovateľov.

"Rozpočty väčšiny škôl sú aj bez týchto výdavkov mimoriadne napäté a ak zriaďovatelia alebo ministerstvá nenájdu na ich pokrytie dostatočné zdroje, potom sa bude v školách šetriť na zabezpečovaní základného fungovania a potrieb žiakov," poznamenal Crmoman. Podľa neho môže nastať aj druhá možnosť. "Ak si poukazy učitelia na pracoviskách vybojujú, vezme sa im inde. Iná, bohužiaľ na mnohých školách veľmi pravdepodobná, cesta je, že učitelia podľahnú tlaku vedenia školy a nebudú si uplatňovať nároky, ktoré im vyplývajú zo zákona," dodal prezident SKU.

Ak je pracovník viac ako dva roky zamestnaný vo firme, ktorá má viac ako 49 zamestnancov, táto spoločnosť je podľa novej právnej úpravy povinná poskytnúť mu príspevok na dovolenku na Slovensku. Dovolenkový príspevok je možné použiť len na ubytovacie služby a služby spojené s ubytovacími službami na Slovensku. Príspevok na rekreáciu je pre zamestnávateľov oslobodený od daní a odvodov, a to do výšky 275 eur, ak je hodnota pobytu do výšky 500 eur.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0