Priemerný plat presiahol 1000 eur. Rozdiel medzi Bratislavou a Prešovom je však extrémny

  • Niektorí Slováci zarábajú násobne viac ako iní. Môžu za to viaceré faktory
Unsplash/Pixabay
  • Niektorí Slováci zarábajú násobne viac ako iní. Môžu za to viaceré faktory

V roku 2018 priemerný plat na Slovensku po prvýkrát presiahol tisíc eur. Mzdy medziročne stúpli v priemere o 55 eur v hrubom, však rástli o niečo pomalšie ako v roku 2017. Napriek tomu ide v porovnaní s predošlým obdobím o druhý najvyšší rast. Vyplýva to z analýzy mzdového portálu Platy.sk.

Mzdové rozdiely podľa regiónu

Desať percent Slovákov dostáva za prácu menej ako 605 eur v hrubom. Oproti tomu, najlepšie platená desatina Slovákov zarába lepšie ako 1648 eur v hrubom.

Platy rástli medziročne najviac v Trenčianskom a Žilinskom kraji – priemerná základná mzda tam vzrástla o 6,9%. V Prešovskom kraji platy rástli najmenej a v tomto regióne je zároveň najnižšia priemernú mzdu na Slovensku.

Šokujúco pôsobí porovnanie zamestnancov v Bratislavskom a Prešovskom kraji. V Bratislavskom kraji má základný plat do 650 eur v hrubom len okolo 3% ľudí, v Prešove je to takmer 25 percent..

Oproti tomu, nad 2 000 eur v hrubom zarába v Bratislavskom kraji viac ako desatina zamestnancov, zatiaľ čo v Prešovskom kraji sú to necelé 2%.

Mzdové rozdiely podľa pracovných pozícií

V minulom roku bola najmenej hodnotená práca upratovačky. Priemerná základná mzda v tomto sektore predstavovala 515 eur v hrubom. Podobne je na tom pomocná sila v kuchyni, poštový doručovateľ, opatrovateľ, osobný asistent či sanitár.

Najvyššie platy mimo vrcholového manažmentu, majú suverénne Slováci v IT. Priemerný základný plat IT architekta je 2889 eur v hrubom, čo je a ž o 179 percenta viac ako celoslovenská priemerná mzda. V TOP 5 najlepšie platených povolaní je ešte pilot, advokát, IT projektový manažér a daňový poradca.

Vývoj základného platu na Slovensku

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá