Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezident zobral úplatok od drogového kráľa
Zdielať na

Prezident zobral úplatok od drogového kráľa

MEXIKO / Pred súdom v New Yorku svedok v prípade drogového kráľa Joaquina "El Chapo" Guzmana, muž, ktorý tvrdí, že bol dlhé roky blízkym spolupracovníkom El Chapa, Alex Cifuentes vyhlásil, že bývalý mexický prezident Enrique Peña Nieto prijal úplatok vo výške 100 miliónov dolárov.

Svedok tvrdí, že úrady o úplatku informoval už v roku 2016. Guzmán je obvinený z toho, že viedol drogový kartel Sinaloa, ktorý je podľa amerických žalobcov najväčším dodávateľom drog do Spojených štátov. Enrique Peña Nieto bol vo funkcii prezidenta Mexika v rokoch 2012 až 2018.

61-ročný Guzman je v Brooklyne súdený od novembra, potom ako bol vydaný z Mexika na základe obvinení z pašovania kokaínu, heroínu a ďalších drog. Spojené štáty americké ho považujú za šéfa najväčšieho drogového kartelu na svete.

Svedok Alex Cifuentes podľa portálu BBC pred súdom vypovedal, že prezident Peña Nieto požadoval 250 miliónov dolárov, no nakoniec súhlasil so sumou 100 miliónov dolárov (približne 88 miliónov eur). Podľa jeho výpovede boli peniaze odovzdané v októbri 2012 v Mexico City cez osobného priateľa El Chapa.

Cifuentes je kolumbijský drogový barón, ktorý sám seba označil za "pravú ruku" El Chapa. Podľa obžaloby ppracoval ako jeho tajomník a dva roky sa spolu s ním ukrýval pred úradmi v mexických horách.

Zatkli ho v Mexiku v roku 2013 a neskôr ho vydali do Spojenýh átov, kde v rámci dohody so žalobou priznal vinu vo veci pašovania drog.

Ex-prezident Peña Nieto na najnovšie obvinenia nereagoval, no v minulosti už odmietol obvinenia z korupcie, ktoré sa objavili po začatí procesu v novembri.

Proces pred brooklynským federálnym súdom sa uskutočňuje pri najprísnejších bezpečnostných podmienkach. Celá budova je kontrolovaná ozbrojenými strážnikmi a detektormi na kovy, pričom časť ulice je uzatvorená. Počas procesu zazneli v súdnej sieni desivé detaily o vraždách, ktorých sa dopustili drogoví díleri a dych berúce obvinenia v súvislosti s predstaviteľmi štátu. 

Advokát El Chapa, Jeffrey Lichtman, tvrdí, že naozajstný vodca kartelu Sinaloa je Ismael "El Mayo" Zambada. Podľa neho Zambada unikal úradom vďaka tomu, že podplatil "kompletnú" mexickú vládu, vrátane vtedajšieho prezidenta a ex-prezidenta Felipa Calderona. Obe bývalé hlavy štátu obvinenia odmietli, Calderon ich označil za "absolútne falošné a bezohľadné."  

V novembri svedčil ďalší člen kartelu o tom, že jeden z poradcov aktuálneho prezidenta Andresa Manuela Lopeza Obradora údajne prijal úplatok v roku 2005. Cifuentes hovoril aj o tom, že El Chapo nariadil vyplatiť úplatok vo výške 10 miliónov dolárov istému generálovi, neskôr sa ale rozhodol, že ho radšej dá fyzicky zlikvidovať. Vražda nakoniec nebola vykonaná.

Pripomeňme si začiatok súdneho konania v New Yorku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy