Radi sedíte s prekríženými nohami? Pozor, toto vám hrozí!

NETKY.SK • 8 Január 2019, 11:03 • 2 min
Radi sedíte s prekríženými nohami? Pozor, toto vám hrozí!

Aj tento zdanlivo nenápadný "zlozvyk" môže vášmu zdraviu veľmi poškodiť.

slovakia

left justify in out

Sedenie s prekríženými nohami je absolútne bežným zvykom väčšiny z nás. Táto poloha je obľúbená najmä medzi ženami, nakoľko sa nepatrí, aby mali dámy pri sedení nohy „naširoko“. Vedeli ste ale, aké zdravotné problémy nám takáto poloha môže spôsobiť?

 

Určite sa vám už stalo, že po dlhšom čase s prekríženými nohami vám v končatinách začalo „mravenčiť“, respektíve, nohy začali tŕpnuť. Došlo totiž zrejme k pritlačeniu peroneálneho nervu i obmedzeniu prietoku krvi. Takýto stav po uvoľnení polohy ustúpi, no pokiaľ by ste podobným spôsobom sedávali pravidelne, môžete si spôsobiť vážne problémy.

 

img

Zdroj: Pexels

 

Prvou možnosťou je takzvaný pokles nohy, ktorý je spôsobený práve neprirodzeným tlakom na nerv. Postihnutý má následne problém so zdvíhaním prednej časti dolnej končatiny. Tento stav môže časom spontánne odznieť, no v mnohých prípadoch ide o trvalé neurologické poškodenie.

 

Ďalším strašiakom sú kŕčové žily. Ide o nepríjemné a bolestivé žilové výstupky, ktoré sa nachádzajú predovšetkým na bočnej a zadnej strane nôh. Viaceré výskumy preukázali, že ich vznik je podmienený dlhodobým a pravidelným sedením i celkovým nedostatkom pohybu. Kríženie nôh je rovnako jedným z faktorov prispievajúcim k ich vzniku.

 

img

Zdroj: Pexels

 

Obzvlášť veľký pozor by si mali v tomto prípade dávať ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom, nakoľko sedenie s prekríženými nohami ho ešte zvyšuje. Rizikovou skupinou sú aj ľudia, ktorí už v minulosti mali problém s tvorbou krvných zrazenín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies