Na slovenskú výpravu festival Eurosonic len tak nezabudne

Život na Slovensku musí byť idylka. Ak sa jeho obyvatelia práve nevenujú turistike v prostredí panenskej prírody či návšteve hradov a zámkov, zrejme práve lyžujú, tancujú na folklórne piesne alebo si na salašoch vychutnávajú čerstvú várku bryndzových halušiek. Aj to je obraz o našej krajine, ktorý do zahraničia pravidelne vysielajú rôzne propagačné videá. Odteraz však môže byť všetko inak. Dôvodom je najprestížnejší európsky showcaseový festival Eurosonic, ktorý sa v stredu (16. 1.) začal v holandskom meste Groningen a ktorý po prvý raz zaostrí na talenty z Českej a Slovenskej republiky. V historicky najväčšej prezentácii slovenskej hudby v zahraničí bude našu krajinu zastupovať desať umelcov a početná delegácia, ktorá sa postará o to, aby na nich festival ešte dlho spomínal.

16.01.2019 09:00
The Ills Foto:
Na festival Eurosonic sa vráti aj slovenská shoegazeová kapela The Ills.
debata

Celé úsilie sa začalo maličkosťami a hravými nápadmi. „Why There Are No Slovak Artists Playing At Eurosonic? (Prečo na Eurosonicu nehrajú žiadne slovenské skupiny?)“, dožadovali sa jeden rok odpovede zástupcovia festivalov Pohoda a Wilsonic prostredníctvom prefíkaného názvu svojho stolnofutbalového tímu. Tímy boli dva, ich otázka sa tak v obrovskej hale holandského festivalu ozývala dookola. Aj keď sa doteraz slovenskí umelci v Groningene objavovali len sporadicky (v minulosti tam vystúpili napríklad Fallgrapp, Walter Schnitzelsson, The Ills či Tolstoys), tento rok by vtipné pomenovanie súťažného tímu stratilo svoj význam. Vďaka výsledkom dlhoročnej snahy a lobingu mnohých ľudí z hudobného prostredia, ale najmä zvyšujúcej sa kvalite slovenskej hudby, sa festival už minulý rok v marci rozhodol, že zaostrí svoju pozornosť na región Česka a Slovenska. O niekoľko mesiacov neskôr zverejnil spomedzi všetkých uchádzačov aj finálovú slovenskú desiatku.

Vlhčené vreckovky zostanú doma

O reprezentáciu slovenskej hudby na Eurosonicu sa od stredy až do 19. januára postará naozaj pestrá mnohožánrová zostava. Svoju účasť si zopakujú rovno dve skupiny. Kapela Nvmeri, ktorá na festivale vystúpila ešte so starým názvom The Uniques, a shoegazeoví „veteráni“ The Ills, ktorí majú s koncertnými výpravami do zahraničia bohaté skúsenosti. „Po niekoľkých sedeniach s organizátormi tohto veľkého výletu našej scény do zahraničia som si istý, že bude o nás dobre postarané, takže nechávam prvý raz vlhčené vreckovky doma!“ dodal k ceste gitarista The Ills Marin „Iso“ Krajčír, pričom narážal aj na „instantnú sprchu“, ktorú na turné poznajú mnohé kapely.

Ďalšími menami, ktoré počas niekoľkých dní obsadia mesto Groningen, sú aj producent Isama Zing (Jonatán Pastirčák), elektronické duo Tittingur, projekt hudobníka Vladimíra Ďurajku Autumnist, inštrumentálne trio Our Stories, Möbius vyznávajúci inštrumentálny minimalizmus či improvizovaná hudba v projekte Thisnis pod vedením skladateľa Mira Tótha. Kúsok slovenského folklóru, no v novej a modernej podobe, pretlmočí hudobným nadšencom a odborníkom hudobníčka Katarína Máliková. Nadšencov drum and bassu zase poteší hudba producentky a dídžejky Matie vystupujúcej pod menom B-Complex.

„Dokázali sme sa spojiť a v tom podľa mňa spočíva naša veľká výhoda. Stačí sa pozrieť na príklad Islandu, malej krajiny, ktorá je schopná vyprodukovať množstvo kvalitnej hudby. Niečo veľmi podobné sa môže podariť aj Slovensku. Stačí, aby ľudia spolupracovali, a to sa práve teraz deje,“ hodnotí účasť slovenských hudobníkov na Eurosonicu Matia. „Môj spôsob prezentácie je mixovanie hudby, a preto by som do svojho setu chcela zapojiť aj ďalších talentovaných hudobníkov z mojej scény. Budem sa to snažiť vyskladať tak, aby to bolo slovenské, moderné a nielen o mojej hudbe, ktorú tam, samozrejme, takisto plánujem zahrať,“ dodala producentka, ktorej bude na hlavnej tanečnej scéne patriť jeden z posledných setov festivalu.

Groningen ako malé Slovensko

Delegácia zložená nielen z umelcov, ale aj zo zvukárov, zástupcov festivalu Pohoda či z organizácií ako napríklad LALA Slovak Music Export či Real Something si od svojej cesty sľubuje pomerne veľa a v malom holandskom mestečku plánuje zanechať nezmazateľnú stopu. „Verím, že s touto výpravou budeme neprehliadnuteľní. Je to prvý raz v histórii Eurosonicu, čo sa nejaká krajina, ktorej sa venuje pozornosť, vôbec rozhodla pricestovať spolu,“ tvrdí šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák. „Na Eurosonicu je trošku zradné to, že kapely bývajú pomerne ďaleko od centra. Tiež majú festivalový vstup len na jeden deň, keď hrajú. To sme chceli zmeniť. Dosiahli sme, aby kapely videli sprievodnú konferenciu, aby si užili celý festival a aby bývali v centre mesta na lodiach. Cestovať budeme autobusmi, čo má ekologický rozmer, ale primárne nám ide o vytvorenie komunity. To je vec, ktorá môže výrazne scéne pomôcť. Obrúsia sa hrany a navzájom sa spoznajú aj ľudia, ktorí si o sebe možno myslia všeličo,“ neskrýva ambície Kaščák.

Slovenská hudba sa nebude len počúvať, bude sa o nej aj hovoriť. Súčasťou Eurosonicu sú totiž aj rôzne debaty, diskusie či aktivity v rámci celého mesta. Domácu kultúru majú takisto reprezentovať aj diela známych výtvarných umelcov. „Snažili sme sa k tomu pristúpiť trošku inak, pretože mám pocit, že za posledné roky sme si ani nevšimli, že sa na nejakú krajinu kládol dôraz. Aj preto sme sa rozhodli, že do Groningenu privezieme aj umelecké inštalácie, napríklad Hľadisko od Ilony Németh či Pičusa od Viktora Freša. Jednou z inštalácií bude tiež Garáž, ktorá bude po večeroch slúžiť na ďalšie koncerty,“ dodal Kaščák, ktorý zároveň verí, že sa aj vďaka prezentácii kvalitnej nezávislej hudby podarí poopraviť alebo možno minimálne rozšíriť stereotypný obraz Slovenska v zahraničí.

„Samozrejme, zaužívané prezentovanie Slovenska zrejme ešte chvíľku potrvá, no zároveň mám pocit, že imidž krajiny sa už postupne mení. Z tradično-ľudovej sa postupne stáva silná progresívna krajina plná kreatívnych ľudí. Aj výber kapiel na Eurosonicu ukazuje, ako zaujímavo je rozvrstvená naša hudobná scéna,“ dodal.

Slovenskí umelci na Eurosonicu 2019

Autumnist

Projekt hudobníka Vladimíra Ďurajku prináša hypnotickú zmes súčasnejšej elektroniky s nadžánrovými presahmi. Päťčlenná kapela je známa svojimi pôsobivými živými koncertmi, kde vyčnieva najmä inštrumentálna sekcia či videoprojekcia. Za eponymný album získala kapela cenu v rámci Radio_Head Awards.

B-Complex

Hudba producentky a dídžejky vystupujúcej pod menom B-Complex patrí k najúspešnejším slovenským vývozným artiklom. B-Complex alias Matia vydávala hudbu aj v prestížnom britskom vydavateľstve Hospital, v súčasnosti hrá v kluboch po celej Európe. Okrem toho sa však stíha venovať aj obhajobe práv menšín. V rámci TV Pravda má vlastnú reláciu Latte Matiato.

Isama Zing

Prvým slovenským zástupcom v programe festivalu sa stal Isama Zing (Jonatán Pastirčák). Jeho tvorba mala veľmi pozitívny ohlas aj na prvom ročníku festivalu Sharpe. V hudbe sa snaží o prepájanie rôznorodých žánrov súčasnej elektronickej hudby, ktoré reorganizuje do inteligentných tanečných celkov.

Katarína Máliková

Fascinácia horehronským folklórom ju zaviedla až k jeho temnejším, no o to lákavejším podobám. Jej debutový album Pustvopol patrí medzi najoriginálnejšie nahrávky na slovenskej scéne. Mladá hudobníčka prináša magickú kombináciu ľudovej hudby, elektroniky a klasiky, ktorou už očarila aj za hranicami.

Möbius

Žilinská kapela Möbius sa hlási k hudobnému odkazu minimalizmu, čomu zodpovedá aj jej minimalistická inštrumentálna zostava gitara – bicie. Do maximálne razantných pomalých úderov bicích sa ozývajú mohutné gitarové riffy a spolu vytvárajú mrazivý zvuk. Jej vzorom sú napríklad Electric Wizard, Melvins alebo Earth.

Nvmeri

Kapela je miláčikom kritikov v rámci cien Radio Head_Awards. V tejto kategórii získala už dve sošky. Nvmeri miešajú gospelové vplyvy s groovy beatmi a bohatými aranžmánmi v rozpore s nečistotou a nepredvídateľnosťou progresívnych rockových kapiel 70. rokov. Úspech mal aj ich posledný album I don't think so.

Our Stories

Kapela Our Stories je inštrumentálne trio zo Šale typické post-rockovými gitarovými melódiami, údernými bicími a hravými indie-rockovými basovými linkami. Špecifikom skupiny je to, že ju už od začiatku neformovali spoločné menovatele, ale práve odlišnosti hudobného vkusu každého z členov.

Tittingur

Tittingur tvorí dvojica Dominik Suchý a Matúš Mordavský. Ide o duo usadené medzi Bratislavou a Kodaňou, ale aj medzi technom a elektronikou. Svoju hudbu označujú pojmom maximal techno, ako zvukový protipól k minimalu. V októbri vydali nový album Beings, ktorý predvedú aj na Eurosonicu.

The Ills

Slovenská formácia oscilujúca medzi žánrami ako shoegaze či post-rock si už vyslúžila veľké uznanie aj mimo Slovenska. Sú jednou z mála slovenských skupín, ktoré už na Eurosonicu vystúpili. Ich vystúpenie zanechalo dojem aj v šéfovi festivalu. „Výborne zložené a zahraté. Majú všetko, čo treba – emócie aj štýl,“ vyhlásil na ich adresu.

Thisnis

Slovensko-maďarská zostava je inšpirovaná astrofyzikálnym konceptom teórie čiernej diery. Do voľne improvizovanej hudby vnáša metažánrový prvok, keď ďalšia nová skladba znamená ďalší nový štýl. Lídrom kapely je skladateľ Miro Tóth, ktorého dielo uviedlo na Pohode svetoznáme zoskupenie Kronos Quartet. (kul, ts)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Pohoda #Nvmeri #B-Complex #The Ills #Eurosonic