Dobré noviny
Albánčina sa stala druhým úradným jazykom v Macedónsku
TASR
TASR

Albánčina sa stala druhým úradným jazykom v Macedónsku

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. — Foto: TASR/AP

Prezident Ivanov zákon, ktorý macedónsky parlament schválil 11. januára minulého roka, odmietol podpísať a tvrdil, že je v rozpore s ústavou.

Skopje 15. januára (TASR) - Macedónsko v utorok oficiálne uznalo albánčinu za druhý úradný jazyk a ukončilo niekoľko mesiacov trvajúcu patovú situáciu medzi ľavicovou vládou a konzervatívnym prezidentom Gjorgem Ivanovom, informovala agentúra AP.

Prezident Ivanov zákon, ktorý macedónsky parlament schválil 11. januára minulého roka, odmietol podpísať a tvrdil, že je v rozpore s ústavou. Parlament legislatívu schválil ešte raz 14. marca, čím prezidentovo veto prehlasoval a ten mal povinnosť zákon podpísať, informoval spravodajský portál Rádia Slobodná Európa.

Zákon v utorok vyšiel v úradnom vestníku macedónskej vlády po tom, ako ho podpísal predseda parlamentu Talat Xhaferi.

Tento legislatívny krok podľa AP posilní pozíciu etnických Albáncov, ktorí tvoria zhruba štvrtinu z 2,1 milióna obyvateľov Macedónska.

Predchádzajúci zákon, ktorý vzišiel z mierovej dohody z roku 2001 o ukončení ozbrojeného konfliktu medzi etnickými albánskymi povstalcami a vládnymi silami, povoľoval albánčinu iba v oblastiach s vyše 20-percentnou albánskou menšinou.

Už ste čítali?