Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Je rozhodnuté. Britský parlament hlasoval o brexite
Zdielať na

Je rozhodnuté. Britský parlament hlasoval o brexite

Zdroj: noviny.sk

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May pred hlasovaním o brexite uviedla, že ide o historické rozhodnutie, ktoré ovplyvní generácie. Opäť odmietla druhé referendum. Poslanci napokon rozhodli.

V utorok večer začalo hlasovanie v britskom parlamente, na ktoré všetci s napätím čakali. Brexit v podobe, v akej ho s predstaviteľmi EÚ vyjednala britská premiérka Theresa May, odmietlo v kľúčovom hlasovaní v Dolnej snemovni Spojeného kráľovstva 432 poslancov, za ich hlasovalo iba 202.

Podľa britskej BBC ide pritom o najväčšiu porážku akejkoľvek britskej vlády v histórii v parlamentnom hlasovaní. Odtrhnutie Británie z EÚ je zatiaľ plánované na 23. marca.

Krok do tmy

Dohoda o odchode z Európskej únie je podľa šéfa labouristov Jeremyho Corbyna zlá pre britské hospodárstvo, demokraciu a pre krajinu ako takú. Prijatie by bolo podľa neho "ľahkovážnym krokom do tmy", neposkytuje totiž žiadne istoty. Corby ale zároveň varoval pred brexitom bez dohody, ktorý by uvrhol mnoho obyvateľov do chaosu. 

https://twitter.com/10DowningStreet/status/1085260326369521664

Hlasovanie o nedôvere

Corbyn len niekoľko minút po porážke Theresy May v parlamentom hlasovaní požiadal o hlasovanie o vyslovení nedôvery súčasnej vláde. Ako povedal, dolná komora britského parlamentu by mala "zaujať stanovisko k absolútnej nekompetentnosti tejto vlády". Hlasovanie, ktoré by sa mohlo skončiť aj pádom Mayovej vlády, by sa malo podľa BBC uskutočniť už v stredu.

Budúcnosť Británie

Málokto si zatiaľ trúfa odhadovať, čo bude nasledovať po neúspešnom parlamentom hlasovaní o brexite. Rôzne zatiaľ hypotetické scenáre sa pohybujú od odchodu krajiny z únie bez dohody cez nové referendum o brexite až po to, že May na čele vlády skončí a túto situáciu bude musieť doriešiť niekto iný. Podľa viacerých informácií, ktoré prenikajú do médií od ľudí blízkych May, však premiérka dobrovoľný odchod vôbec nezvažuje a bude sa snažiť na svojom poste udržať stoj čo stoj.

O novom referende o brexite sa May už mnohokrát vyjadrila, že je neprípustné. Hovorí to i napriek tomu, že podľa prieskumov je už prevažná väčšina Britov dlhé mesiace za zotrvanie v únii. May však trvá na tom, že krajina musí úniu bezpodmienečne opustiť.

Reakcia EÚ

K hlasovaniu sa na sociálnej sieti vyjadril už aj predseda Európskejo parlamentu Donald Tusk: "Pokiaľ dohoda nie je možná a nikto nechce odchod bez dohody, tak kto bude mať konečne odvahu povedať, aké je jediné pozitívne riešenie." 

https://twitter.com/JunckerEU/status/1085263377411145728

Theresa May si ale stále stojí za rozhodnutím Britov z roku 2016. "Stratégia vlády nie je márniť čas až do neriadeného britského odchodu z Európskej únie," povedala s tým, že za najlepšiu cestu vpred považuje usporiadaný odchod z EÚ s dobrou dohodou.

Na možné dopady tvrdého Brexitu, teda odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody, upozorňujú aj profesné združenia farmárov a spracovateľov potravín. V tomto segmente pracuje 44 miliónov Európanov.

Tvrdý Brexit by teda znamenal problémy aj pre slovenských potravinárov. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy