Ako môže študent ušetriť na odvodoch (tipy a rady)

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 1. 2019
Hovorí sa, že pre firmy je najvýhodnejšie zamestnávať brigádnikov študentov, ktorí sú zároveň živnostníkmi. Oplatí sa to však aj študentom? Poďme sa pozrieť na praktické tipy, ako a kedy študent šetrí na odvodoch.
Ako môže študent ušetriť na odvodoch (tipy a rady)

Zdroj: Shutterstock

Ak študent nezarobí mesačne viac ako dvesto eur, oplatí sa mu uplatniť výnimku z platenia poistného. Nebude mať totiž postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako študent brigádnik môže ušetriť na odvodoch.

Koho zákon považuje za študenta

Vo všeobecnosti štatút študenta môžu mať dve skupiny občanov. Tou prvou sú deti do skončenia povinnej školskej dochádzky – zväčša desiaty rok štúdia (základná škola), prípadne je to školský rok, v ktorom dieťa dovŕšilo vek šestnásť rokov.

Druhou skupinou študentov je mládež, ktorá sa nachádza v období od skončenia povinnej školskej dochádzky do dosiahnutia veku dvadsaťšesť rokov.

Firma môže ponúknuť prácu študentovi tromi spôsobmi

Študent brigádnik môže pre firmu pracovať na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, pracovnej zmluvy, prípadne sa dohodnú na fakturácií za odvedené služby v pravidelnom rozsahu. Posledná možnosť však zväčša nie je zmluvne podchytená a je podmienená založením živnosti zo strany brigádnika.

Práca na dohodu znamená platenie odvodov

Ak sa študent rozhodne, že bude pracovať na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti, poistné resp. sociálne odvody bude platiť v rovnakom rozsahu ako všetci ostatní pracovníci na dohodu. Oznamovaciu povinnosť voči Sociálnej poisťovni si v tomto prípade musí splniť zamestnávateľ.

 

Ako získať výnimku pri platení odvodov

Príjmy a výdavky slovenských študentov sa rôznia, no každý sa snaží optimalizovať svoje náklady. Ako sme už v úvode spomenuli, odvody do Sociálnej poisťovne nemusia platiť pre všetkých. Ak je totiž príjem brigádnika na základe dohody do 200 eur mesačne, neplatí odvody. Táto výnimka platí do doby, do kedy študentovi resp. brigádnikovi platí pracovná zmluva resp. dohoda.

Ako si uplatniť výnimku pri platení odvodov

O výnimku je potrebné požiadať a nie je samozrejmosťou. K vybaveniu výnimky budete potrebovať tlačivo s názvom Oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov.

Týmto vyplneným tlačivom na skutočnosť upozorní svojho zamestnávateľa. Rovnako tak urobí, ak si už výnimku ďalej uplatňovať nebude. Upozornenie: Ak má študent viacero brigád, resp. pracuje pre niekoľkých zamestnávateľov, takúto výnimku si môže uplatniť len u jedného z nich.

Akonáhle príjem brigádnika resp. študenta presiahne sumu dvesto eur, bude musieť odviesť odvody do Sociálnej poisťovne a to aj napriek udelenej výnimke. Tento úkon za neho urobí zamestnávateľ.

Študent živnostník a odvody

Netradičný, no čoraz viac populárny spôsob pracovného pomeru medzi študentom a zamestnávateľom prebieha prostredníctvom práce na živnosť. Do veľkej miery sa na študenta živnostníka vzťahujú rovnaké pravidlá ako na všetkých ostatných živnostníkov. V určitých prípadoch môže študent živnostník dokonca ušetriť na platení zdravotných odvodov.

Študent živnostník si môže uplatniť tzv. paušálne výdavky vo výške 60%, od príjmov si odpočíta aj všetky prípadné odvody, ktoré zaplatil do zdravotnej a sociálnej poisťovne – ak ich teda vôbec platil.

Ďalšou úľavou je nezdaniteľná časť na seba – základnou sumou pre rok 2018 je 3 830,02 eur, od sumy základu dane 19 948 eur. Ako živnostník popri štúdiu počas prvého roka živnosti nemusí platiť mesačné preddavky vôbec, po skončení roka zaplatí zdravotné odvody v skutočne vypočítanej výške podľa základu dane v daňovom priznaní. To je rozdiel oproti ostatným, nakoľko nemusí platiť ročné minimum 766 eur, ako „čistý“ živnostník, ale pokojne menej.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Je podľa vás výhodnejšie brigádovať na dohodu alebo na živnosť?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok