Machu Picchu uťahuje opasky: Turisti už nemôžu prísť, ako sa im zapáči

NETKY.SK • 15 Január 2019, 22:53 • 2 min
Machu Picchu uťahuje opasky: Turisti už nemôžu prísť, ako sa im zapáči

Peruánske Machu Picchu má od začiatku roka striktnejšie pravidlá pre návštevníkov. Tí si teraz musia vopred vybrať konkrétny čas, kedy chcú inkské ruiny navštíviť, a ak počas tej doby nestihnú prísť, nedostanú sa dovnútra. Opatrenie by malo prispieť k regulácii návštevníkov, napísal server Independent.

slovakia

left justify in out

Návštevníci si od prvého januára musia zvoliť konkrétny čas, v ktorom chcú pamiatku navštíviť. Ak si vyberú napríklad slot od 10 hodín, musia doraziť pred 11. hodinou, inak nebudú dovnútra vpustení.

 

Turisti sa môžu navyše na Machu Picchu zdržiavať maximálne štyri hodiny. Podobný systém funguje v rade celosvetových pamiatok, napríklad v barcelonskom chráme Sagrada Familia, a býva ešte viac striktné.

 

Machu Picchu zaviedlo vstupenky viazané k časovému bloku už v roku 2017, po tom, čo organizácia UNESCO pohrozila zapísaním miesta na zoznam ohrozených pamiatok. Počet návštevníkov sa aj tak denne pohybuje okolo 5000, čo je o polovicu viac, ako UNESCO odporučilo.

 

img

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

 

Slávne inkské ruiny tiež nie je možné si prezerať bez sprievodcu, čo sú ďalšie opatrenia, ktoré majú znížiť riziko ničenia pamiatky.

 

Vzhľadom na nové regulácie tiež veľmi vzrástla cena vstupného. Zo zhruba 30 eur na 45 eur. Správa Machu Picchu však odporúča rezervovať si miesta aj s niekoľkomesačným predstihom, aby sa turisti do areálu vôbec dostali.

 

Na zozname ohrozených pamiatok UNESCO Machu Picchu síce zatiaľ nie je, je na ňom ale 54 iných miest. Z Európy to sú historické centrum Viedne, doky v Liverpoole alebo stredoveké pamiatky v Kosove. Množstvo ohrozených miest je potom v Sýrii a vôbec najviac ich je v Afrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies