Dobré noviny
Pred 3 rokmi svet navždy opustil skvelý Alan Rickman. Internetom opäť koluje jeho list na rozlúčku
Kristián Plaštiak
Kristián Plaštiak

Pred 3 rokmi svet navždy opustil skvelý Alan Rickman. Internetom opäť koluje jeho list na rozlúčku

— Foto: Twitter/Harry Potter Facts and Stuff

Populárny britský herec zomrel 14. januára roku 2016.

LONDÝN 15. januára - Alan Rickman sa zapísal do sŕdc mnohých ľudí, navždy, a to vďaka životnej úlohe v magickom príbehu o čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorý napísala slávna spisovateľka Joanne Rowlingová. Vo filme síce stvárňoval nepríjemného, miestami až podlého učiteľa elixírov Severusa Snapa, no v skutočnosti patril medzi srdečných a milujúcich ľudí, čo dosvedčuje aj skutočnosť, že svoju životnú lásku spoznal v 19-tich rokoch.

Severus Snape a Robin Hood

Anglický herec nás, bohužiaľ, opustil 14. januára roku 2016, no zanechal po sebe množstvo postáv, ktorým počas svojej kariéry dokázal vdýchnuť podobu. Od postavy Hansa Grubera zo Smrtonosnej pasce 1 (1988) cez šerifa z Nottinghamu vo filme Robin Hood: Kráľ zbojníkov (1991), kde sa v úlohe Robina Hooda objavil populárny Kevin Costner, až po spomínaného Severusa Snapa v osemdielnom filmovom spracovaní románu o čarodejníckom chlapcovi z rokov 1997-2007.

Kontaktu s fanúšikmi sa nevyhýbal
Kontaktu s fanúšikmi sa nevyhýbal Foto: Wikimedia CC

Po skončení natáčania poslednej časti (Harry Potter a Dary smrti - 2.) Alan napísal dojemný rozlúčkový list. Bolo v ňom:

„Práve som sa vrátil z dabovacieho štúdia, kde som do mikrofónu naposledy hovoril ako Severus Snape. Na obrazovke sa objavilo niekoľko fotografií Daniela (Harry Potter), Emmy (Hermiona Grangerová) a Ruperta (Ron Weasley) spred desiatich rokov. Vtedy mali iba dvanásť rokov. Nedávno som navštívil New York, kde som videl Daniela spievať a tancovať (vynikajúco) na Broadwayi. Zdá sa, akoby život prešiel v niekoľkých minútach. Trojica detí vyrástla, odkedy som telefonoval s Jo Rowlingovou a prehovárala ma, aby som stvárnil postavu Snapa. V tom čase boli publikované iba tri knihy, no ona to dielo doviedla do konca a dokonalosti. To je odveká potreba, ktorá musí mať príbeh.

A každý príbeh potrebuje skvelého rozprávača. Ďakujem za všetko, Jo.“ Alan Rickman

Alanovi Rickmanovi bol ponúknutý Rad britského impéria, odmietol
Alanovi Rickmanovi bol ponúknutý Rad britského impéria, odmietol Foto: Flickr

Už ste čítali?