Rodina 15. január 2019

Ako zobudiť deti ráno bez nervov

Zuzana Hanusová
Zuzana Hanusová
Rána plné stresu, ufrflané deti. Čo s tým?
Rána plné stresu, ufrflané deti. Čo s tým?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Zuzana Hanusová

Ako zobudiť deti ráno bez nervov
Foto Flickr/m01299

Mnohí rodičia sa sťažujú, že rána v pracovnom týždni pre nich predstavujú najstresovejšiu časť dňa, a to najmä v zimnom období. Rodičia sa musia vychystať do práce a deti musia stihnúť raňajky, hygienu a obliekanie pred odchodom do školy či škôlky. Čo urobiť, aby sme sa ráno vyhli nervozite a nemuseli deti ťahať na trikrát z postele? Ako dosiahnuť, aby sme stihli prísť načas a v pokoji do školy a do práce? Odpovedajú odborníci na výchovu. 

 

Katarína Winterová, doktorka pedagogiky, mediátorka, vedie internetové poradenstvo pre rodičov.

Vraví sa, že to, ako sa ráno naladíme, ovplyvní naše prežívanie po celý deň. Ráno, keď všetci vstávame možno oveľa skôr, ako by sme si priali, keď nám v hlave „behajú“ rôzne povinnosti, všetko to, na čo sa tešíme, ale aj to, čo z čoho máme stres. Hodiny si spokojne odtikávajú svoj čas a deti... deti si poväčšinou žijú svoj život. Im sa nechce, ešte chcú spať, toto si chcú obliecť a toto už nie, raňajkujú príliš pomaly, niečo zabudnú alebo stratia a tak veľmi to potrebujú… Poznáte to? Ako z tohto školopovinného rána vyjsť v relatívnom pokoji bez kriku a naháňačiek?

Prezradím vám pár tipov, ktoré dokonale fungujú u nás s tromi deťmi (a to sú dve škôlkarky).

Ráno sa začína už večer. Toto je dôležité si uvedomiť a v predvečer dňa sa na to treba prichystať. Ako? U nás sa to začína výberom oblečenia. Každé dieťa si nachystá oblečenie, sukničky, šaty, tričko, nohavice... všetko, čo si chce obliecť, a položí si to na stoličku. Takto máme oblečenie vybavené a nasledujúce ráno prebieha bez „doťahovačiek“, čo si kto chce a nechce obliecť. V predvečer dňa majú nachystané komplet oblečenie až po rukavice, šály, čiapky… Tento krok vám ušetrí nielen čas, ale aj trpezlivosť.

V rámci tohto pravidla je pobalená aj školská taška. Ráno sa tým vyhneme hľadaniu učebníc a ceruziek... Všetko je pripravené.

Spánok. Ak ste nervózny, ak ste prepracovaný, „zavrite svoj deň“ a choďte spať. Už aj tak nič nevyriešite, akurát svoju únavu prenášate na druhý deň… Toto isté sa týka aj detí. Aj vy ste v detstve počúvali vetu: „mladý organizmus potrebuje veľa spať, pretože sa vyvíja“? Tak áno, je to pravda. Vaše deti, ich mozog, ich telo si potrebuje dostatočne oddýchnuť. Bez tabletov, bez mobilov, bez rozrušenia… potrebujú spracovať svoje zážitky a emócie, ktoré prežili počas dňa. Ak idú príliš neskoro spať, neoddýchnu si a ráno ich nedokážete v pokoji zobudiť. Preto si stanovte čas, ktorý budete prísne dodržiavať. U nás aj toto pravidlo ukážkovo platí a ráno sa vstáva bez stresu (a ešte aj oveľa skôr, ako by potrebovali).

Nezabudnite, že už večer naladíte deti na ranné vstávanie. Preto, ak chcete mať pokojné rána, pripravujte sa na ne už večer. Nachystajte si čo najviac vecí dopredu, aby ste sa nimi ráno nemuseli zaoberať a strácať čas, ale nezabudnite aj na trpezlivosť (detské vrtochy na nás čakajú v každú hodinu).  

Albín Škoviera, špeciálny pedagóg, Katolícka univerzita v Ružomberku a Univerzita Pardubice

Povinnú školskú dochádzku máme od roku 1788, keď ju Jozef II. uzákonil a určil pritom sankcie za jej neplnenie. Aj dnes je daná zákonom. Vychádza mi to tak, že pri zákonnej povinnosti nie je temer žiaden priestor na úvahy o tom, či si ešte pospíme alebo nie.

My vieme, a deti by to mali predovšetkým doma vidieť, že sa povinnosti jednoducho (netvrdím, že bez slova) plnia. Samozrejme, v súčasnosti, keď sa zdôrazňujú temer výlučne práva dieťaťa, niektorí rodičia ťažko od nich vyžadujú plnenie povinností, dokonca majú pritom „pocity viny“. Aj deťom, žiaľ, neraz chýba „primeraný nácvik“ ich plnenia. Máme však „legitímne právo“ o vstávaní do školy a do škôlky nediskutovať. A vôbec nevymýšľať, čím a ako ich motivovať.

Napriek tomu, skúsme byť múdri – aj my si neraz pri plnení povinností zašomreme. Povznesme sa nad tým, možno to deťom trocha uľahčí ich vstávanie, keď ho ofrflú a odudrú. Berme to ako formu odbúravania stresu. A dajme deťom najavo, ako sa veľmi tešíme, keď sa zo škôlky a zo školy vrátia domov.

Denisa Zlevská, psychologička, Centrum pre tréning a rozvoj

Ranný rituál odchodu do školy je často náročná výzva. Kľúčovým slovom je slovo rituál, teda zvyk, ktorému všetci rozumieme, ovládame ho a hovoríme si: „Takto to robíme, takto to musí byť.“ Nositeľmi rituálov v rodine sú rodičia, a teda sú aj tými, ktorých deti nasledujú. Ak teda chceme mať pokojný odchod do školy a do práce, práve my sme tí, ktorí stanovujú i plnia harmonogram. Musíme ako prví vstať načas, nachystať si veci vopred a ak náhodou meškáme, držať paniku na uzde.

Pre pokojné ráno je dôležitá dôsledná pravidelná príprava, ktorá spočíva v pár jednoduchých krokoch. Večer – spoločne s deťmi – skontrolujte školské tašky, peračníky, knihy a či majú všetko podľa rozvrhu zbalené. Pokojne si s nimi prejdite, či nezabudli na nejakú domácu úlohu alebo či si nemajú na nejaký predmet doniesť extra pomôcku. Potom spoločne vyberte oblečenie a uložte ho ma miesto, odkiaľ si ho deti môžu po rannej hygiene či raňajkách obliecť. Raňajky premyslite a desiatu nachystajte ešte večer, aby ste nemuseli ráno zháňať, čo dať na stôl či do desiatovníka. Poupratujte (najlepšie spoločne pred spaním) dom a kuchyňu večer, aby ste ráno nemuseli riešiť kuchynský riad či hračky porozhadzované po dome.

Chystajme sa na odchod ako prví najprv my dospelí, potom deti. Vstaňme skôr a deti buďme až vtedy, ak sme už my nachystaní do práce. Je skvelé, ak budíme deti v rovnaký čas, s časovou rezervou, citlivo a nejakým milým rituálom. Nenadarmo sa hovorí, že to, aký máme deň, závisí od snov, budíčka a prežitého rána. Tablety a televízia ráno určite nie sú dobrým pomocníkom, lebo deti sa zapozerajú a čas začne plynúť akosi inak. Hrozia hádky kvôli nedopozeranej rozprávke alebo nedokončenej hre. No a napokon, nechajme si časovú rezervu, určite sa zíde alebo milo poteší.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia