Foto: Extension 765

Tak ako minulé roky, aj ten posledný ste toho dosť premeškali.

Keďže ľudia sú stále len ľudia, je pre nás veľmi obtiažne stihnúť všetko, čo si zaumienime. Pre bežného smrteľníka môže byť občas zázrakom, ak sa mu podarí dostať sa do kina. Nehovoriac o všemožných tituloch, ktoré ste popri mainstreamových novinkách zrejme ani nestihli zaregistrovať.  

Článok pokračuje pod videom ↓

V našom filmovom rewinde roku 2018 vám teda prinášame najlepšie filmy, ktoré rozhodne stoja za videnie, no neutŕžili veľa mediálnej pozornosti, pozornosti divákov alebo jednoducho pozornosti vo všeobecnosti.

BlacKkKlansman

ČSFD: 76%
IMDB: 7,6/10

Životopisný film o čiernom mužovi, ktorému sa v 70. rokoch podarilo infiltrovať do Ku-klux-klanu, má na zozname svojich obľúbených filmov roku 2018 aj exprezident Spojených štátov, Barack Obama. Réžie snímku sa chytil majster rasovej problematiky v kinematografii, Spike Lee, zatiaľ čo hlavnú úlohu si strihol syn Denzela Washingtona, John David Washington. O produkciu sa postaral Jordan Peele, režisér a scenárista hitu roku 2017, Get Out.

The Ballad of Buster Scruggs

ČSFD: 69%
IMDB: 7,4/10

Netflix vie občas poriadne prekvapiť. A prekvapil aj minulý rok, kedy ukecal legendárnu dvojicu režisérov a scenáristov, bratov Coenovcov. Tí pre streamovacieho giganta prichystali sviežu komédiu zasadenú na divoký západ, pričom v hlavných úlohách môžeme vidieť hviezdy akými sú James Franco, Liam Neeson, Tom Waits či Brendan Gleeson.

Den skyldige/Tiesňové volanie

ČSFD: 79%
IMDB: 7,6/10

Dánsky thriller, ktorý vás nenechá pokojnými ani minútu, tento rok poriadne prekvapil. Žánrovo je porovnateľný s britským titulom Locke, ktorého celý dej sa odohráva v aute. Tiesňové volanie vymenilo Toma Hardyho za Jakoba Cedergrena a auto za operačnú miestnosť tiesňovej linky. Hollywood si už pritom brúsi zuby na svoju vlastnú verziu európskeho trháku.

The Sisters Brothers

ČSFD: 70%
IMDB: 7,1/10

The Sisters Brothers sa nesie v podobnom duchu ako The Ballad of Buster Scruggs. Taktiež ide o veľmi svieži pohľad na westernový žáner, kde nechýbajú ani prvky komédie. Zápletka je pritom veľmi jednoduchá a je v podstate presne tým, čo by ste od tejto žánrovky čakali. Silná atmosféra filmu vás dostane hneď prvou scénou a ak vás pri sledovaní neudrží nič iné, tak obsadenie v podobe Joaquina Phoenixa, Johna C. Reillyho a Jaka Gyllenhaala, to určite hravo zvládne. Nudy sa však obávať nemusíte.

Searching/Pátranie

ČSFD: 79%
IMDB: 7,7/10

Napínavý film Pátranie obsadil do hlavnej úlohy sympatického Johna Choa. Zdanlivo ide o bežný thriller, jeho novátorský koncept je však viac, než len atraktívnou vložkou. Celý film sledujeme prostredníctvom obrazoviek, ktoré môžu patriť smartfónu, počítaču či tabletu. Týmto spôsobom a zároveň aj svojím námetom, však film prekrásne kritizuje našu digitálnu éru a rozhodne vás donúti sa zamyslieť.

You Were Never Really Here/Nikdy si tu nebol

ČSFD: 61%
IMDB: 6,8/10

Je veľká škoda, že nielen slovenské, ale aj medzinárodné publikum, film You Were Never Really Here opomenulo. Film vo vás možno prebudí mierny pocit klišé, avšak jeho taktika je jasná. Opiera sa o typické akčné „Neesonovky“ a „Willisovky,“ pričom si z nich vyberá to najlepšie a balí to do perfektnej temnej atmosféry nezávislého filmu. A Joaquin Phoenix svoju úlohu už tradične celkom ovládol.

Unsane/Nepričetná

ČSFD: 63%
IMDB: 6,4/10

Nepríčetná príliš zo svojho žánru nevytŕča, aj napriek tomu, že po technickej ani hereckej stránke jej nič nechýba. Claire Foy, ktorú môžete poznať zo seriálu The Crown, podala veľmi slušný výkon. Čo však zostáva najväčším lákadlom tohto filmu je rozhodne meno režiséra, Steven Soderbergh a jeho netradičná technika. Po tom čo Soderbergh zožal masový úspech s filmom Logan Lucky, rozhodol sa nakrútiť celovečerný film na iPhone. A výsledok je veľkolepý.

Thoroughbreds

ČSFD: 62%
IMDB: 6,8/10

Ak vás nelákajú tínedžerské drámy, ešte sa neľakajte. Thoroughbreds prišiel s veľmi nápaditou myšlienkou, ktorej potenciál mohol ľahko zostať nevyužitým. Aj napriek tomu, že film má isté diery, stále obchádza veľmi dobre. Obzvlášť, keď prihliadneme na fakt, že pre scenáristu a režiséra Coryho Finleyho, bol tento projekt prvotinou.

Uložiť článok

Najnovšie články