V globálnom merítku sa počet samovrážd od roku 2000 znížil až o 29%, avšak neplatí to iba pre jednu krajinu

714

Aj keď sa možno zdá, že tento svet je čím ďalej tým horší pre život a deprimujúci pre stále väčší počet ľudí, nie je tomu vždy tak. V celosvetovom meradle sa totiž počet samovrážd dosť výrazne znižuje. Podľa najnovšej správy je stále čoraz menej ľudí, ktorí sa o samovraždu vôbec pokúsia. Podľa nedávnej štúdie spoločnosti The Economist sa globálna miera samovrážd od roku 2000 znížila až o 29%. Navyše, k veľmi výraznému poklesu došlo najmä v niekoľkých demografických skupinách ľudí.

sad people fotografia
Foto od sasint

Jedna z krajín, kde sa počet samovrážd výraznejšie znížil je Rusko. Ide presnejšie o mužov v strednom veku a k lepšiemu sa to začalo meniť najmä po páde Sovietskeho zväzu. Veľká Británia, ako aj mnohé ďalšie európske krajiny zaznamenali výraznejšie zníženie počtu samovrážd najmä po prvej Veľkej hospodárskej kríze ešte v roku 1934. V Japonsku, Indii a Južnej Kórei to zas bolo od 90-tych rokov. Najpozitívnejší ukazovateľ je pri čínskych ženách, ktoré zaznamenali ohromujúci pokles, a to až o 90%.

Aj keď starší ľudia majú tendenciu vykazovať viac pokusov o samovraždu, tak v porovnaní s mladšími generáciami ukázali sľubný pokles. Jedinou výnimkou medzi krajinami je však USA, kde sa počet samovrážd od roku 2000 stále zvyšuje.

Pokles o 29% je veľmi sľubný a rovná sa prežitiu približne 2,8 milióna ľudí v priebehu posledných 19 rokoch. A to je ohromné číslo, s ktorým musíme byť spokojní a dúfať, že toto číslo sa bude aj naďalej navyšovať.

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre