Aktuálne 15. január 2019

Súd odmietol prepustiť na kauciu bývalého šéfa Nissanu

TASR
TASR
Hoci francúzsky podnikateľ libanonského pôvodu všetky obvinenia odmieta, z väzby sa nedostane.
Hoci francúzsky podnikateľ libanonského pôvodu všetky obvinenia odmieta, z väzby sa nedostane.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Súd odmietol prepustiť na kauciu bývalého šéfa Nissanu
Bývalý predseda predstavenstva automobilky Nissan Carlos Ghosn na kresbe zo súdnej siene. Foto - TASR/AP

Tokijský súd v utorok odmietol žiadosť bývalého predsedu predstavenstva automobilky Nissan Carlosa Ghosna o prepustenie na kauciu. 

Vo väzbe zostane 64-ročný magnát pravdepodobne až do súdneho procesu, ktorý by sa - ako pripustil aj jeho obhajca - mohol začať až o šesť mesiacov.

Okresný súd v Tokiu uviedol vo svojom vyhlásení, že "žiadosť, ktorú podali (Ghosnovi) advokáti o prepustenie na kauciu, bola dnes zamietnutá".

Navyše, v piatok japonskí prokurátori formálne obvinili Ghosna z ďalších dvoch prípadov zneužitia financií. Francúzsky podnikateľ libanonského pôvodu všetky obvinenia odmietol a na súde vyhlásil, že bol "nesprávne obvinený a nespravodlivo zadržaný".

Je obžalovaný, že v dokumentoch pre akcionárov počas ôsmich rokov "podhodnotil" svoj príjem o viac ako 9 miliárd jenov (72,62 miliónov eur). Okrem toho je Ghosn tiež obvinený, že sa pokúšal preniesť straty zo svojich súkromných devízových transakcií do účtovných kníh spoločnosti Nissan.

Japonský právny systém sa však po jeho zadržaní stal terčom kritiky v zahraničí, pretože umožňuje prokurátorom držať podozrivé osoby vo väzbe, kým prebieha vyšetrovanie, ktoré sa často vlečie veľmi pomaly.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0