V týchto zamestnaniach páchajú ľudia najčastejšie samovraždy: Znepokojuje sa Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb

NETKY.SK • 14 Január 2019, 21:34 • 2 min
V týchto zamestnaniach páchajú ľudia najčastejšie samovraždy: Znepokojuje sa Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb

Americká vláda zverejnila správu týkajúcu sa psychických ochorení. Okrem iného sa v nej uvádza, že väčšia miera samovrážd bola zaznamenaná u mužov pracujúcich v ťažkom priemysle či stavebníctve.

slovakia

left justify in out

Pre obe pohlavia sú potom rizikové profesie, na počudovanie, súvisiace s oblasťou umenia, zábavy, dizajnu, športu a médií.

 

Správa tiež informuje, že v rokoch 2000 až 2016 sa počet samovrážd u ľudí v produktívnom veku zvýšil o 34 percent. Uvedená štatistika pochádza z analýzy 22-tisíc ľudí zo 17 štátov USA. Skúmaní boli vo veku 16 až 64 rokov a v rokoch 2012 a 2015 spáchali samovraždu.

 

Odborníci z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zomrelých rozdelili do 22 skupín podľa povolania, v ktorých pracovali.

 

Ťažký priemysel, ale aj dizajn, médiá a šport

 

A čo z jednotlivých dát vyplýva? V rokoch 2012 a 2015 bola najväčšou miera samovrážd u mužov pracujúcich v stavebníctve. V roku 2012 to bolo 43 percent a v roku 2015 53 percent. V roku 2015 potom pochádzala druhá najväčšia miera samovrážd u mužského pohlavia z oblasti umenia, dizajnu, zábavy, športu a umenia. Na treťom mieste potom skončili rôzne inštalačné a remeselnícke povolania.

 

U žien v sledovanom období páchali samovraždu najviac tie, ktoré pracovali na pozíciách súvisiacich s umením, dizajnom, zábavou, športom a médiami.

 

img

 

Na popredných miestach sa tiež objavovali ženy pracujúce v zdravotníctve a v technických profesiách. Na život si vo väčšej miere siahli servírky, chyžné či barmanky. Naopak najnižšia miera samovrážd sa objavila u mužov a žien zamestnaných v oblasti vzdelávania.

 

Vo svojej správe poukazujú pracovníci CDC aj na to, že vyššie uvedené pracoviská sú veľmi dôležitým, ale dodnes nie celkom sledovaným aspektom, ktorý jedinca môže doviesť až k tomu, že si siahne na život.

 

Preto by podľa nich bolo dobré sa touto sférou viac zaoberať a vo firmách zamestnávajúcich ľudí na uvedených pozíciách je potreba sa týmto pracovníkom viac venovať a byť k nim empatickejší.

 

 

Na mieste je potrebné aj bezplatná podpora psychológa či psychiatra. K tomu, či napríklad zlepšeniu pracovných podmienok môže stáť za znížením samovrážd, sú ale potrebné ďalšie výskumy. Niekto totiž namieta, že daná problematika súvisí aj s kvalitou a mierou dosiahnutého vzdelania - túto tézu ale vyššie uvedené dáta nepodporujú.

 

Aj keď sa jedná len o výskum realizované v USA, niečo si z neho môžeme odniesť aj my. Podobne to totiž vyzerá aj v európskych krajinách, a teda aj u nás. Znepokojujúce je podľa CDC najmä to, že miera samovrážd sa celkovo výrazne zvyšuje u žien a dievčat. Na vysvetlenie, prečo tomu tak je, si ale musíme počkať na ďalšie štúdie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona