Európski audítori chcú mať lepší prístup k dokumentom ECB o bankovom dohľade

NETKY.SK • 14 Január 2019, 18:02 • 2 min
Európski audítori chcú mať lepší prístup k dokumentom ECB o bankovom dohľade

BRUSEL - Európsky dvor audítorov (EDA) vyzval v pondelok zákonodarcov z Európskeho parlamentu (EP), aby zasiahli a zabezpečili, že Európska centrálna banka (ECB) umožní plný prístup audítorom k dokumentom týkajúcich sa bankového dohľadu.

slovakia

left justify in out

V liste adresovanom europarlamentu audítori vyjadrili obavu, že súčasná pozícia ECB týkajúca sa prístupu k dokumentom a informáciám im bráni v riadnom vykonávaní ich práce. Upozornili, že bankový dohľad spôsobuje značné riziká pre verejné financie, avšak kontrolóri nebudú schopní vykonať riadny audit týchto aktivít, pokiaľ ECB neupraví svoj postoj k prístupovým právam.

 

Audítori zdôraznili, že pri rokovaniach s ECB nedošlo k žiadnemu pokroku a vyzvali Európsky parlament a Radu EÚ (členské štáty), aby podporili ich práva na prístup k dokladom o bankovom dohľade a ak to považujú za potrebné, aby zmenili, alebo doplnili súčasné nariadenia a objasnili, že EDA má mať prístup k dokumentom, ktoré považuje za potrebné z hľadiska kontroly.

 

"Nevykonávame audit menovej politiky. Je však nevyhnutné, aby sme mali plnú právomoc vykonať audit činností dohľadu ECB. Je to obzvlášť dôležité vzhľadom na vysoké riziká pre verejné fondy vyplývajúce z pochybení bánk a na zložitosť nových mechanizmov dohľadu," uviedol v správe pre médiá predseda EDA Klaus-Heiner Lehne.

 

 

Audítori vo svojej výzve pre EP zdôraznili aj prípady, keď im bol zamietnutý prístup k dôležitým informáciám. List audítorov nadväzuje na výzvu vedúcim predstaviteľom najvyšších kontrolných inštitúcií EÚ a jej členských štátov z novembra 2018, aby objasnili a zosúladili audítorské mandáty najvyšších národných kontrolných inštitúcií.

 

Tie totiž požiadali národné vlády a parlamenty členských krajín EÚ, aby sa zaoberali nedostatkami, čo sa týka mechanizmov zodpovednosti a auditu bankového dohľadu zo strany EÚ. Takýto krok je podľa EDA nevyhnutný vzhľadom na snahy o dokončenie bankovej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona