1/ Sony Aibo: Citové puto

Vzorom, kde robotika drží krok s marketingom, je robotický pes Aibo z produkcie Sony. Sofistikovaná hračka má za sebou dve dekády vývoja. Jej aktuálnu verziu priniesla Sony na CES už vlani ako funkčný prototyp, ale predávať sa začala až na jeseň, takže tento rok do Las Vegas prišla ako ešte stále pomerne horúca novinka.

Aibo zrejme nie je úplnou špičkou jemnej robotickej motoriky a inteligencie, ako sú výtvory z dielne Boston Dynamics. Je to však pravdepodobne topka, ktorú si môže vyskúšať a užiť aj bežný smrteľník. Teda, ak je ochotný dať za ňu v prepočte okolo 2 500 eur, čo je predajná cena robopsíka.

Základnou črtou Aiba je jeho roztomilosť (aj keď to možno znie detinsky). Digitálne psie oči, sklápajúce sa uši, vrtiaci sa chvost, pohybové triky, schopnosť reagovať na povely a pocity používateľa... Sony sa ani netají tým, že hrá na city, že ide o to, aby si používateľ s robohračkou vytvoril „citové puto“.

Robopsy, pekáreň aj pivomat. Pozrite si top desať robotov, ktoré zahviezdili vo Vegas

Sony Aibo Zdroj: Sony

Samozrejme, robohračka je prehliadkou technológií. Rozpoznávanie tvárí „naučí“ Aiba, kedy je jeho majiteľ šťastný alebo, naopak, smutný. Na chrbte a hlave má dotykové senzory, ktoré reagujú na pohladkanie. Hlasovým povelom možno Aiba privolať, ale mu aj napríklad rozkázať, aby „hral mŕtveho“. Čím dlhšie Aiba používate, tým viac sa vám dokáže prispôsobiť a predvídať vaše správanie – Aibo má predsa umelú inteligenciu (Artifical Intelligence) v názve.

Ďalšou kapitolou sú zabudované kamery. Nachádzajú sa v očiach a aj (s prepáčením) v zadku. Ak je Aibo online, obraz z nich sa prenáša do mobilnej aplikácie, takže poslúži aj ako domáca bezpečnostná kamera. Okrem toho, všetko, čo vidí, sa zaznamenáva v cloude. Preto je súčasťou balíka v USA je aj trojročný cloudový kontrakt s telekomunikačným operátorom AT&T.

No kto by odolal.

2/ GrooveX Lovot: Prinášame lásku

Aibo nie je jediný robot, ktorý „hrá

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa