Slovensko potrebuje nový zákon o štátnej vednej politike

NETKY.SK • 7 Január 2019, 14:37 • 2 min
Slovensko potrebuje nový zákon o štátnej vednej politike

BRATISLAVA - Slovensko potrebuje nový zákon o štátnej vednej politike, ktorý rozumne zohľadní súčasný stav vedy a výskumu u nás a vo svete. Tvrdí to predseda Učenej spoločnosti Slovenska Peter Moczo. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

slovakia

left justify in out

Podľa Mocza sú doktorandi a mladí vedeckí pracovníci odkázaní na zárobok v zahraničí, ak nemajú dostatočné finančné zázemie v rodine, alebo si chcú nájsť bývanie a založiť rodinu. „Z tridsiatich ôsmich vysokých škôl niektoré len marginálne, alebo prakticky vôbec neprinášajú adekvátny pokrok v poznaní a pomoc spoločnosti a hospodárstvu. Treba sa sústrediť na mladých vedcov, pretože je to v princípe ľahšie vo vzťahu k možnosti uspieť v európskom a svetovom priestore.

 

img


Jednou zo zásadných príčin zaostávania v integrovaní sa do medzinárodného výskumného priestoru je podľa Mocza nízka úroveň doktorandského štúdia. „Školiteľmi by mali byť len aktívni vedci na dostatočnej vedeckej úrovni. Doktorandov treba učiť anglický jazyk, plánovať výskum, používať vedecké a scientometrické databázy, písať projekty a články, prezentovať výsledky na konferenciách. Primeranú časť výchovy treba realizovať v anglickom jazyku. Zásadný význam má dostatočná internacionalizácia doktorandskej výchovy," vysvetlil Moczo.

 

img


Moczo tvrdí, že máme predimenzovanú sieť vysokých škôl. Alternatívou k súčasnej situácii by bolo ustanovenie napríklad dvoch univerzít na štátnej a troch či štyroch an regionálnej úrovni.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona