13 neuveriteľných faktov o našej Zemi z National Geographic

Zdieľať
Fb 8.jpg

Myslíte si, že o našom svete viete už všetko? Povrch našej planéty má cez 5 miliárd kilometrov štvorcových. Prejsť všetky miesta na svete by ste nedokázali, ani keby ste sa za celý život ani na chvíľočku nezastavili. Stále je čo objavovať.

Žijeme v dobe plnej možností. Cesty do vesmíru už nie sú len science fiction, vieme a vieme toho ako nikdy v minulosti. A napriek tomu tu, na Zemi s nami, stále existujú veci, ktoré nás dokážu prekvapiť.

Vedeli ste, ako vyzerá vrchol egyptské pyramídy? Toto je vrchol jednej z nich.

01 7.jpg

Hovorí sa mu Benben a podľa mytológie sa na tento vrchol tým prvým, čo sa pri zrodení sveta vynorilo z kozmického praoceánu. Práve Benben je zároveň miestom zrodenia prvého života na Zemi.

Ak budete kŕmiť svojho kanárika červenou paprikou, zmení farbu peria.

02 6.jpg

Farba peria je u kanárikov závislá na viacero faktorov: slnečnom svite alebo napríklad potrave.

Ak svojho žltého kanárika budete pravidelne kŕmiť červenou paprikou, zoranžovie alebo dokonca úplne sčervená.

Paprika pritom nie je pre tieto vtáčiky vôbec škodlivá. Naopak, obsahuje veľa cenných vitamínov.

Pravidelnosť v prírode existuje. Napríklad také krížové mora (Cross sea).

03 4.jpg

Ide vzácny jav, ktorý môžete pozorovať v miestach, kde na seba narážajú dva vlnovej systémy. Je veľmi málo pravdepodobné, že oba systémy na seba budú narážať presne v 180 °, ale výnimočne k tomu dôjsť môže.

Pohrebné maska ​​Tutanchamóna mala až do roku 2014 fúzy. Vtedy ale pri čistení v múzeu upadli.

04 4.jpg

Maska Tutanchamóna bola vyrobená niekedy v 14. storočí pred naším letopočtom. Objavená bola roku 1922. Od tej doby si maska ​​prešla mnohými vojnami a revolúciami. Všetko prežila bez úhony. Až v roku 2014 masku zničili zamestnanci múzea, keď sa ju pokúšali vyčistiť. Fúzy upadli a rozbili sa. Zamestnanci sa je potom pokúsili prilepiť späť, tým však ešte viac poškodili starý artefakt.

Diablova orchidea nemá svoje meno pre nič za nič.

05 3.jpg

Telipogon diabolicus (diablova orchidea) bola objavená len nedávno v lesoch Kolumbie. Vzhľadovo sú naozaj veľmi zvláštne. Pozrite sa sami. Ak by ste túto diabolskú kvetinu chceli pestovať doma, máte ale smolu. Je vedená ako ohrozený druh.

Viete, koľko farieb má dúha? Občas žiadnu.

06 2.jpg

Za určitých podmienok vzniká dúha, ktorá je bezfarebná. Bezfarebná dúha vzniká za hmly (nie ako u normálnej dúhy za dažďa).

Vidieť je len z určitého uhla a za určitých podmienok. Štát musíte chrbtom k slnku a čelom k hmle. K tomuto javu môže dôjsť dokonca aj v noci za svitu mesiaca. V takom prípade sa dúhe hovorí „moonbow“, mesačné hmla.

GPS je dostupná po celom svete pre každého zadarmo. Jej údržba ale stojí 2 milióny dolárov denne.

07 1.jpg

GPS s pomocou 24 satelitov zabezpečuje zisťovanie polohy po celom svete pre každého. USA ale na údržbu tohto systému vynakladá 750 miliónov dolárov ročne. To je zhruba 2 milióny denne.

Ak bývate v Rusku, môžete navštíviť rovno niekoľko miest, bez toho aby ste sa pohli.

08 1.jpg

Teoreticky je možné narodiť sa v Petrograd, vyštudovať v Leningrade a zomrieť zas v Peterburgu. A pritom zostať na jednom mieste.

Názov tohto mesta sa totiž mení tak často, že behom jedného života môžete začať viac ako dve rôzne mená.

Tučniaci pomáhajú zmeniť ekosystém Antarktídy.

Portrait of group of king penguns
Portrait of group of king penguns, one is forward

Za uplynulých 5000 rokov vyprodukovali tučniaky viac ako 7 miliónov kilogramov živín. Toto „hnojivo“ môže v budúcnosti pomôcť rastu rastlín. A ty zas pomôžu prežiť zvieratám.

Avokádo je pre mnohé zvieratá jedovaté.

10 1.jpg

Tiež máte radi avokádo? Pre človeka je toto ovocie prínosné, ale pre mnoho ďalších zvierat je jedovaté. Trebárs pre mačky, psy, králiky, kravy, kone a vtáky. Obsahuje totiž kyselinu zvanú Persin, ktorá u mnohých zvierat spôsobuje odumretie srdcového svalu.

Človek je vlastne jedným z mála živočíchov, ktorého konzumácia avokáda nezabije.

Na Islande sa pečie chlieb priamo v krajine.

11 1.jpg

Island je krajina plná gejzírov a ľudia sa toho naučili využívať. Dodnes tu pečú chlieb podľa starého tradičného receptu. Blízkosti gejzíru vykopú v krajine dieru a do neho vloží hrniec s cestom.

Teplota pôdy v týchto miestach dosahuje až 104 ° C, čo bohato stačí na to, aby sa chlieb upiekol.

V roku 2016 sa po celom pobreží na polostrove Jamal v Rusku objavili podivné snehové gule.

12 1.jpg

Experti z Inštitútu arktického a antarktického výskumu tvrdia, že ide o vzácny jav spôsobený silným vetrom, ktorý zdvihol sneh a vykoulel z neho veľké gule.

Guľa mali v priemere až 50 cm.

Sahara nebola vždy len púšť.

13.jpg

Keď sa povie Sahara, asi si predstavíte vyprahnutú púšť. Vedci ale tvrdia, že pred 6 000 rokmi bola Sahara zalesnená a pokrytá zelenými pastvinami. Zmena klímy ju ale premenila na púšť. Podľa štúdie dochádza každých 23 000 rokov k zmene; z džungle sa stáva púšť a naopak.

Ktorá zo zaujímavostí o našej Zemi vás prekvapila najviac?

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom