Ešte lepší príklad je Amazon, ktorý neponúkal ani ten softvér. Jeff Bazos chcel cez internet predávať len knihy. Postupom času, ako sa jeho malý start-up prepracoval na miliardovú firmu, okrem iného prakticky vytvoril alebo minimálne do mainstreamu dostal čítačky elektronických kníh. Kindle už má doma azda každý.


Z predavača udávač trendov


Podarilo sa im niečo podobné ešte v jednom segmente. V omnoho dôležitejšom, s perspektívou na celé desaťročia. Amazon sa pustil do umelej inteligencie, ktorú nazval Alexa. Túto digitálnu asistentku musel dostať medzi masy. Prišiel tak pred štyrmi rokmi s prvým smart reproduktorom Echo. Okrem toho, že celkom slušne prehrával hudbu a vedel sa pripojiť na internet, so svojím majiteľom sa vedel rozprávať. Zabudovaná Alexa cez sedem smerových mikrofónov zachytí otázku alebo žiadosť, spracuje ju a vykoná, čo treba, alebo odpovie vlastným hlasom.


Amazon Echo sa stal hitom, takže postupne sa do tohto segmentu pridali ďalší hráči. Prvým je Google a jeho platforma Google Assistant, pre ktorú vyrobil aj trojicu vlastných reproduktorov. Svojho zástupcu má aj Apple a jeho asistentka Siri. Tá v iPhonoch bola roky pred Alexou. Na verejnosti sa však s virtuálnymi asistentkami rozpráva horšie než v súkromí domova. No vlani sa Siri dostala aj do vlastného reproduktora HomePod.


Ako si urobiť 
sci-fi domácnosť

Rodina Google Home produktov Zdroj: Google

Na výber je ešte asistentka Cortana od Microsoftu. Tá však zatiaľ dokázala okrem 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa