Pomocou tohto experimentu chce Fínsko udržať krok s technologickými lídrami sveta a umožniť svojim obyvateľom, aby sami pochopili (pracovné) príležitosti, ktoré im nové technológie ponúkajú. Fínska vláda vie, že nemá kapacitu a peniaze na to, aby sa krajina v AI stala svetovým lídrom, ale môže ovplyvniť, ako sa budú AI a technologické výdobytky využívať vo verejnej správe a školstve.

Jaana Partanenová (59) nepatrí medzi IT geekov. Pracuje ako stomatologička v menšom fínskom meste Mikkeli, o umelej inteligencii ani netušila. Pre portál Politico hovorí, že večery teraz trávi sledovaním online kurzov, cez ktoré sa učí základom programovania. A premýšľa, ako sa dajú technológie aplikovať do jej profesie: „Vidím, že AI tu už je a slúži nám dobre.“

Úspech začal na univerzite

Plán naučiť približne 55-tisíc Fínov (Fínsko má podobný počet obyvateľov ako Slovensko) základom IT zo začiatku nebola iniciatíva vlády. Ešte v máji zadarmo online kurz „Prvky umelej inteligencie“ spustila University of Helsinki v spolupráci s konzultačnou spoločnosťou Reaktor.

Cieľom bolo spropagovať fakultu, ktorá sa venuje počítačovej vede. A zároveň cez vyššie povedomie o technológiách a umelej inteligencii „podporovať demokraciu“, ktorú ohrozujú fake news.

Kurz nabral na obrátkach. 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa