Najlepšie miesta sveta na pozorovanie veľrýb

Minule som dostal cestovateľskú otázku, pri ktorej som sa dlho zamýšľal. "Kde sú najlepšie podmienky na pozorovanie veľrýb?" Na jednej strane jednoduché, ale na druhej strane ťažké. Napríklad veľryby sa dajú veľmi dobre pozorovať na Islande, ale nemáš ten výhľad povedzme na plutvy.... Otázka čitateľa prosto smerovala na jedno. Chce vidieť to najlepšie a bez kompromisov.

Tento článok bude o morskom safari, ktoré je z môjho pohľadu najlepšie z najlepšieho.  3 najlepšie miesta na pozorovanie veľrýb a ako bonus jedno TOP miesto na pozorovanie veľrybieho žraloka.

Kenai fjord – Aljaška, USA

Kedy? Od mája do septembra

Najlepšie miesta sveta na pozorovanie veľrýb

Osobne dávam toto „morské safari“ do prvej trojky, čo som zažil. Počas poldňovej plavby neuvidíš len ľadovce, krásny fjord a okolitú nádhernú prírodu, ale aj desiatky veľrýb, ktoré ti zamávajú svojimi plutvami. Ak máš šťastie (šanca je na 90 %), uvidíš aj kosatky. Počas plavby som videl asi 20 kosatiek, ktoré si len tak plávali okolo našej lode. Kenai v kombinácií s krásnou prírodou a mávajúcimi veľrybami, kosatkami a ďalšími tvormi (tulene, uškatce), prosto svetová trieda.

Koľko to stojí? 80 USD, pozri ceny výletov sem.

Antarktída

Kedy? December – apríl

Najmenej navštevovaný kontinent je v tomto svetová trieda. Tu ti nepoviem exaktné miesto, lebo veľryby sú všade!:) A opäť musím povedať, že k veľrybám sa pripája zástup ďalších morských tvorov, ktoré sú tu pánmi tohto sveta. Jeden z najväčších ekosystémov, ktorý nikomu nepatrí a je pod špeciálnou ochranou.

Jedinou možnosťou, ako sa sem dostať, je ísť jednou z mnohých lodí. Antarktída nie je lacný špás a bude to už len drahšie. Preto ak rozmýšľaš, že by si sem chcel ísť, tak neváhaj a choď. Každý rok stúpajú ceny všetkého. Ak by si chcel vedieť, čo koľko stojí atď., pozri sem.

Najlepšie miesta sveta na pozorovanie veľrýb

Tonga

Kedy? August – september

Vieš si predstaviť, že by si sa potápal alebo šnorchloval s veľrybami? K tomuto tichomorskému ostrovu každoročne priplávajú desiatky veľrýb a ty ich môžeš v bezprostrednej blízkosti pozorovať. Len si predstav, že si vo vode a obrovské monštrum okolo teba prepláva a vynorí sa. Ak máš obavu, či je to bezpečné, tak ver, že je.

BonusVeľrybí žralok – Džibutsko

Kedy? December – január

V skutočnosti tento druh žraloka, ktorý svojou veľkosťou prekoná aj obávaného bieleho žraloka, je celkom neškodný. Živí sa výlučne planktónom a človek je preň jedna z mála rýb, ktorá pláva okolo. Žije hlavne v tropických oblastiach, kde je teplota vody okolo 22°C. Je len pár krajín na svete, kde toto úžasné divadlo môžeš zažiť na vlastnej koži. A práve Džibutsko je jedna z tých krajín. Teplé vody Červeného mora a veľký výskyt planktónu robia priam ideálne miesto na pozorovanie tohto morského unikátu. Žiadne umelé lákanie či chov. Prosto si tu pri pobreží pláva a treba sa len ponoriť so šnorchlom.

Koľko to stojí? Celodenný výlet cca 100 eur.

https://www.youtube.com/watch?v=DIiCNd7hHHY

Ak by ťa zaujímalo, kde zažiješ najlepšie africké safari, pozri na podrobný článok tu.

Páčil sa ti tento článok? Získajte zdroj základných informácií pre cestovateľov.




Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Bude použitá len na overenie komentáru.