Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Exprezident Rudolf Schuster oslavuje 85. narodeniny, sám ale tvrdí, že má 18
Zdielať na

Exprezident Rudolf Schuster oslavuje 85. narodeniny, sám ale tvrdí, že má 18

BRATISLAVA,KOŠICE / Stále čulý, aktívny, priateľský a vtipný je v už úctyhodnom veku bývalý prezident Slovenska Rudolf Schuster. V piatok oslavuje 85. narodeniny, aj keď ako tvrdí, má nový rodný list a práve mu končí puberta. Exprezident Schuster sa preslávil nielen ako nezvyčajný prezident a politik, ale aj ako cestovateľ-dobrodruh, spisovateľ, fotograf a filmár. Jeho entuziazmus a fyzickú kondíciu mu môžu mnohí len závidieť.

​Počas jedného volebného obdobia, ktoré strávil v prezidentskom paláci, sa jeho nezvyčajná osobnosť začala takpovediac vyfarbovať. Zahraničné návštevy dostával občas do rozpakov so svojou drienkovicou, alebo tradíciou vysádzať stromčeky. V Taliansku zas vysádzal slovenský vinič.

Rudolf Schuster bol prezidentom v minulom živote, pretože ako sám hovorí, má nový rodný list a nemá 85, ale 18. "Som si nechal tými na ARO, čo ma operovali podpísať nový rodný list," vysvetľuje exprezident. Bolo to v roku 2000, keď v nemocnici v rakúskom Innsbrucku ušiel hrobárovi z lopaty a znovu sa narodil. "Keď otvoríte oči a vidíte svoju rodinu, to je krásne," povedal po operácii.

Táto lekcia ho nezlomila, naopak chytil druhý dych. V rodnom Medzeve pri Košiciach zriadil malé súkromné filmové múzeum. Z prezidentského postu odchádzal dojatý a človek by čakal, že už bude len oddychovať. "Ja som neskončil, práve začínam," touto vetou reagoval na ocenenie českých literátov za jeho celoživotné dielo. Napísal okolo 30 kníh, prevažne cestopisných a podobné ocenenia získal aj doma.

"Jeho dielo je také košaté, že ťažko ho vyčerpať jednoslovným pomenovaním," uviedol Miroslav Bielik, predseda Spolku slovenských spisovateľov Miroslav Bielik. Ešte stále športuje a aj spieva. "Ja budem stále spievať, lebo v srdci lásku mám," zaspieval. Veru láska k nebezpečným situáciám a zmysel pre dobrodružstvo. Či už to bola Brazília medzi anakondami, alebo Antarktída. Bol na juhu Antarktídu a tiež na Severnom póle, na Aljaške, na Kamčatke, alebo v Kanade. Miluje medvede a aby ich nakrútil, občas aj dosť riskoval. Napríklad pri záberoch medvieďat. "Som urobil, hu," opísal exprezident. Nakrútil aj ľadové medvede a v Kanade medvede baribaly. A kto vie, čo ešte chystá, nechajme sa prekvapiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy