Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Exprezident Rudolf Schuster oslavuje 85. narodeniny, sám ale tvrdí, že má 18
Zdielať na

Exprezident Rudolf Schuster oslavuje 85. narodeniny, sám ale tvrdí, že má 18

BRATISLAVA,KOŠICE / Stále čulý, aktívny, priateľský a vtipný je v už úctyhodnom veku bývalý prezident Slovenska Rudolf Schuster. V piatok oslavuje 85. narodeniny, aj keď ako tvrdí, má nový rodný list a práve mu končí puberta. Exprezident Schuster sa preslávil nielen ako nezvyčajný prezident a politik, ale aj ako cestovateľ-dobrodruh, spisovateľ, fotograf a filmár. Jeho entuziazmus a fyzickú kondíciu mu môžu mnohí len závidieť.

​Počas jedného volebného obdobia, ktoré strávil v prezidentskom paláci, sa jeho nezvyčajná osobnosť začala takpovediac vyfarbovať. Zahraničné návštevy dostával občas do rozpakov so svojou drienkovicou, alebo tradíciou vysádzať stromčeky. V Taliansku zas vysádzal slovenský vinič.

Rudolf Schuster bol prezidentom v minulom živote, pretože ako sám hovorí, má nový rodný list a nemá 85, ale 18. "Som si nechal tými na ARO, čo ma operovali podpísať nový rodný list," vysvetľuje exprezident. Bolo to v roku 2000, keď v nemocnici v rakúskom Innsbrucku ušiel hrobárovi z lopaty a znovu sa narodil. "Keď otvoríte oči a vidíte svoju rodinu, to je krásne," povedal po operácii.

Táto lekcia ho nezlomila, naopak chytil druhý dych. V rodnom Medzeve pri Košiciach zriadil malé súkromné filmové múzeum. Z prezidentského postu odchádzal dojatý a človek by čakal, že už bude len oddychovať. "Ja som neskončil, práve začínam," touto vetou reagoval na ocenenie českých literátov za jeho celoživotné dielo. Napísal okolo 30 kníh, prevažne cestopisných a podobné ocenenia získal aj doma.

"Jeho dielo je také košaté, že ťažko ho vyčerpať jednoslovným pomenovaním," uviedol Miroslav Bielik, predseda Spolku slovenských spisovateľov Miroslav Bielik. Ešte stále športuje a aj spieva. "Ja budem stále spievať, lebo v srdci lásku mám," zaspieval. Veru láska k nebezpečným situáciám a zmysel pre dobrodružstvo. Či už to bola Brazília medzi anakondami, alebo Antarktída. Bol na juhu Antarktídu a tiež na Severnom póle, na Aljaške, na Kamčatke, alebo v Kanade. Miluje medvede a aby ich nakrútil, občas aj dosť riskoval. Napríklad pri záberoch medvieďat. "Som urobil, hu," opísal exprezident. Nakrútil aj ľadové medvede a v Kanade medvede baribaly. A kto vie, čo ešte chystá, nechajme sa prekvapiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy