Čo presne spadá pod tento termín? Ide o dlhý zoznam, ale nekončí sa klobásami, párkami ani slaninou. Magazín BMC Medicine uvádza, že nadmerné množstvo soli a chemických látok, vrátane dusičnanu sodného, výrazne škodí nášmu zdraviu a pôsobí karcinogénne. Zvlášť, ak ide o údeniny.Flickr
StoryEditor

Tráviace problémy po sviatkoch? Gastroenterológ radí, ako sa s tým vyrovnať

13.04.2021, 00:00
Autor:
ipip
Sviatky sú za nami, čo teraz?

Všetci vieme, že obdobie sviatkov býva, čo sa týka diéty, veľmi zložité. Nemožno sa potom čudovať, že nás trápia bolesti brucha, nafukovanie, kŕče. Ako si s tým poradiť prezradil pre HN gastroenterológ Peter Minárik.

Okrem príjemných chvíľ trávených s rodinou sú sviatky aj časom zvýšených návštev lekárskych pohotovostí z dôvodu bolestí brucha, hnačkových ochorení a iných tráviacich problémov.

Kombináciou niektorých z týchto príznakov, ktoré spája diagnóza syndrómu dráždivého čreva, inak nazývaného IBS, trpí viac žien, ako mužov. Ako si s tým poradiť prezradil odborník Peter Minárik, uznávaný gastroentrológ a obezitológ, ktorý sa danému problému venuje už veľa rokov.

„Ak človek skonzumuje množstvo potravy naraz, nezriedka hltavo, nemôže sa potom čudovať, že ho prekvapia zdravotné problémy. Jedinou prevenciou je zdravý jedálny lístok,“ radí Minárik a odporúča vyhýbať sa cukrom a sacharidom ukrytým v potravinách.

Ideálne je siahnuť po chudom mäse, zelenine, ktorá nenafukuje a nápojoch, ktoré neobsahujú cukry. Skrátka dopriať si z nezdravých jedál len trochu a potom sa zase vrátiť k zdravému spôsobu života.

Cukry a sacharidy

Hlavne cukry a sacharidy spôsobujú v čreve kvasenie, ktoré je následkom nepríjemných tráviacich problémoch. Pod pojmom FODMAP sa rozumie pomerne veľká skupina cukrov (napríklad mliečny cukor – laktóza, alebo ovocný cukor – fruktóza), ktoré v prípade, že sa nedokonale a iba v obmedzenej miere trávia a vstrebávajú v tenkom čreve, môžu spôsobovať tráviace problémy.

Tieto sacharidy sa nachádzajú napríklad v pšenici, raži, cesnaku, cibuli a strukovinách, takisto v mlieku a mliečnych výrobkoch, v rôznych druhoch ovocia a zeleniny, mede, fruktózovom sirupe či náhradných sladidlách.

Baktérie hrubého čreva tieto cukry svojimi vlastnými enzýmami fermentujú (kvasia), následkom čoho vzniká v hrubom čreve veľké množstvo črevných plynov. Výsledkom tohto stavu je nepríjemná plynatosť a bolestivé brušné kŕče.

Niekedy dochádza až k vzniku riedkych stolíc (hnačky). Odporúča sa aspoň v priebehu 2 až 6 týždňov vylúčiť zo stravy potraviny a nápoje bohaté na FODMAP a následne po ústupe tráviacich a brušných ťažkostí postupne do stravy jednotlivé druhy sacharidov opäť pridávať.

Takto je možné zistiť, ktoré konkrétne potraviny a nápoje u konkrétnych jedincov s príznakmi IBS vyvolávajú alebo vyprovokujú ťažkosti. Keďže u ľudí s IBS a s intoleranciou FODMAP sacharidov je často nepriaznivo zmenená črevná mikroflóra – prirodzenou súčasťou diétnej liečby IBS je aj podávanie probiotických bakteriálnych kultúr.

Rozhýbte svoje telo

Pohyb na čerstvom vzduchu a šport. „Nemusíte bežať hneď do posilňovne, zabehnúť maratón alebo navštevovať tréningy profesionálnych plavcov. Na začiatok postačí aspoň 30-minútová pravidelná prechádzka každý deň – budete mať lepšiu náladu a naštartujete viac svoje trávenie. Potom začnite uvažovať, aká aktivita by vám prinášala najväčšiu radosť,“ radí odborník.

Pravidelný pohyb nielen upravuje našu peristaltiku, ale pomáha aj imunite a zaháňa depresiu. Navyše spoločný čas s rodinou upevňuje rodinné vzťahy.

Črevné baktérie, ktoré udržujú náš tráviaci systém v rovnováhe, sú veľmi citlivé a rovnováhu tak môže narušiť nielen zloženie jedálneho lístka, ochorenie a užívanie liekov, ale aj celkový životný štýl a stres.

„Ak nás trápia zažívacie problémy, je vhodné si upraviť črevnú mikroflóru - probiotiká predstavujú vhodný spôsob, ako správnu činnosť čriev podporiť. Odporúčal by som probiotiká, napríklad s obsahom probiotickej kvasinky S. Boulardii. Ich pozitívny efekt spočíva v ochrane črevnej mikroflóry proti patogénnym baktériám a v regulácii imunitného systému nielen v črevách, no aj v celom organizme,“ radí gastroenterológ.

Zlepšenie stavu sa neukáže len v pravidelnosti stolice a brucha bez kŕčov, ale môže pomôcť aj vašej pleti: môžu vám napríklad vymiznúť vyrážky alebo ekzémy, ktoré vás dovtedy dlhodobo trápili.

Nie ste v tom sami

„Téma črevných komplikácií je iste nepríjemná, ale myslieť si, že si naši priatelia nič nevšimli, je dosť naivné. Od toho sú predsa priatelia, aby vám pomohli a poradili. Iste budú radi za dôveru, ktorú im prejavíte tým, že sa im zdôveríte,“ objasňuje gastroenterológ, ktorý sa s týmito tabuizovanými problémami stretáva každý deň. Veď kto by sa rád pochválil, že ho trápi hnačka alebo zápcha?

Ak ste predsa len nenašli odvahu poradiť sa s odborníkom či blízkymi, existuje viacero stránok venujúcich sa syndrómu dráždivého čreva.

01 - Modified: 2021-09-30 13:12:04 - Feat.: 0 - Title: Viete vôbec, čo jete? Otestujte sa 02 - Modified: 2021-04-03 16:52:23 - Feat.: 0 - Title: Pravda a mýty o údeninách: Takto jednoducho spoznáte kvalitu a zostanete zdravý
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 04 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 05 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:41