blog

Najpredávanejšie tituly za rok 2018

piatok 28. decembra 2018 07:51
Pi 28.12. 2018 07:51

Na konci roka nás čaká už tradičné obhliadnutie sa za titulmi, ktoré vás tento rok zaujali najviac. Je len na vás, či tento rebríček zoberiete ako inšpiráciu na prečítanie si kníh, ktoré možno ušli vašej pozornosti alebo ho zoberiete ako meradlo toho, čo sa slovenským čitateľom páči. Z našej strany môžeme len poďakovať, že vďaka vám sme aj tento rok mohli poslať do celého Slovenska tisíce príbehov.

Hovorí sa, že uživiť sa na Slovensku písaním je mimoriadne ťažké. Náš tohtoročný rebríček bestsellerov však tvrdí, že slovenskí čitatelia domácich autorov jednoducho milujú. Veď ako inak si vysvetliť, že rebríček totálne ovládla domáca tvorba a nebyť Dana Browna, ktorý aj po rokoch dokáže svojou novinkou poriadne zamiešať karty, tak by prvá päťka vyzerala veľmi lokálne.

Druhou výhodou pre domáceho autora by mohol byť fakt, že naši čitatelia si svojich obľúbených autorov naozaj cenia, a tak je rebríček plný mien, ktoré sme v ňom videli aj minulý rok. Aj tie predošlé… Ale dosť bolo slov, nech sa páči, pozrite sa. Našli ste v ňom aj svojich favoritov?

Najpredávanejšie knihy za rok 2018

  • 1. Dan Brown – Pôvod

    Harvardský ikonograf profesor Robert Langdon príde do Guggenheimovho múzea moderného umenia v Bilbau, aby sa zúčastnil na odhalení objavu, ktorý „naveky zmení tvár vedy“. Podujatie usporiadal štyridsaťročný miliardár a futurista Edmond Kirsch… (Viac info)

  • 2. Dominik Dán – Venuša zo zátoky

    Pohodovú prázdninovú atmosféru leta v roku 2009 naruší hrôzostrašný nález dievčenského tela bez hlavy a rúk. Torzo pláva v ramene rieky neďaleko lodenice, mladí športovci zažijú na tréningu ozajstný šok… (Viac info)

  • 3. Jozef Karika – Priepasť

    Bývalý lezec trpiaci panickým strachom z výšok narazí na legendu o skalnej plošine v Tatrách, kde neznáma sila núti ľudí, ktorí tam zablúdia, skočiť do priepasti a zabiť sa. Nezvyčajné množstvo smrteľných nehôd v tejto oblasti mu nedá spávať… (Viac info)

  • 4. Dominik Dán – List zo záhrobia

    V roku 1990 sa začína nová éra v dejinách nášho štátu, staré socialistické štruktúry sa rúcajú, nastupuje demokracia so všetkými kladnými aj zápornými dopadmi na bežných ľudí, policajtov nevynímajúc… (Viac info)

  • 5. Táňa Keleová-Vasilková – Tri sestry

    Viera je učiteľka. Má rada svoju prácu, rodinu. Len dcéra Liv dospieva akosi prirýchlo. Lucia je matka dvoch malých chlapcov, ktorí potrebujú veľa lásky a pozornosti. V manželovi Tomášovi však oporu nenachádza… (Viac info)

  • 6. Marek Vagovič a kolektív – Umlčaní

    Kniha Umlčaní je príbehom Jána a Martiny. Cez autentické výpovede rodiny, priateľov, učiteľov a kolegov skladá pôsobivú mozaiku dvoch mladých životov, ktoré vo veku 27 rokov umlčala ruka nájomného vraha… (Viac info)

  • 7. Heather Morris – Tetovač z Auschwitzu

    Tetovač z Auschwitzu je román vychádzajúci zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovovcov, dvoch slovenských Židov, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a po vojne si našli nový domov v Austrálii… (Viac info)

  • 8. GOGO: Školský diár

    Po knižke Gogo: Chalan z internetu, prichádza známy youtuber Gogo so školským diárom na školský rok 2018/2019. Nájdete v ňom ťaháky na matematiku, fyziku, chémiu i angličtinu a kopec ďalších zábavných vychytávok… (Viac info)

  • 9. Jonas Jonasson – Stojedenročný starček, ktorý sa obával, že priveľa myslí

    Všetko sa začalo výletom teplovzdušným balónom na počesť Allanových stoprvých narodenín a štyrmi fľašami šampanského. Allan a jeho priateľ Julius sa tešili na nádherný výhľad, lenže balón bez pilota a s odtrhnutým ventilom… (Viac info)

  • 10. Dušan Kadlec – 100 spôsobov, ktorými si zbytočne komplikujeme život

    Táto kniha je knihou o kvalitnom živote. Knihou plnou nápadov, ktoré ti pomôžu byť šťastnejším a spokojnejším. Je o precitnutí. Je o akceptovaní zodpovednosti za svoj život. O uvedomení si tej ohromnej moci, ktorú nad ním vlastne máš… (Viac info)

  • 11. Peter Sagan – Môj svet

    V rokoch 2015 – 2017 dosiahol Peter Sagan zdanlivo nemožné: trikrát po sebe zvíťazil na svetovom šampionáte UCI v cestnej cyklistike, vďaka čomu sa zapísal do histórie ako jeden z najúspešnejších jazdcov všetkých čias… (Viac info)

  • 12. Jozef Karika – Trhlina

    Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval… (Viac info)

  • 13. Jozef Banáš – Prebijem sa! Štefánik

    Po takmer sto rokoch vychádza komplexný román o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Jozef Banáš sa v obsažnom diele pokúša odhaliť najväčšie tajomstvá spojené so Štefánikom a jeho dobou… (Viac info)

  • 14. Jo Nesbo – Macbeth

    Sedemdesiate roky, ponuré priemyselné mesto sužuje chudoba a úpadok mravov. Zatvára sa jedna továreň za druhou, po uliciach sa potácajú narkomani a vysoko postavení občania figurujú na výplatných páskach dílerov. Macbeth je policajt s temnou minulosťou… (Viac info)

  • 15. Marek Herman – Najděte si svého marťana

    Kniha je cenná hlavně tím, že je napsána odborně, přitom naprosto srozumitelně, autor si s pomyslným čtenářem vlastně povídá. Objevíte v ní svěží pohledy a úvahy z oblasti sebepoznání, mezilidských vztahů a výchovy malých dětí… (Viac info)

  • 16. Maxim E. Matkin – Zvláštne šťastie

    Maxim E. Matkin prichádza po štyroch rokoch s novou knihou, v ktorej aj naďalej skúma milostné vzťahy, lenže tie nie sú nikdy odtrhnuté od spoločnosti a ani od politiky. A politika sa zrazu dotýka aj životov ľudí, ktorí s ňou nemienili mať nič spoločné… (Viac info)

  • 17. Arpád Soltész – Sviňa

    Obyvatelia Malebnej krajinky pod Drobnými veľhorami sporadicky miznú. Iní urobia – celkom nečakane – závratné kariéry. Tie dva javy spolu súvisia. Zlo rozožiera krajinu všetkým na očiach, celkom otvorene. Obete sa nebránia, pravdu si nepripúšťajú… (Viac info)

  • 18. Táňa Keleová-Vasilková – Mama

    Helga všetko robí s plným nasadením. Kolotoč jej života bol naplnený túžbou byť dobrou manželkou, mamou aj starou mamou. Podarilo sa jej to. Rodine vytvorila bezpečný prístav, naplnený láskou a pochopením… (Viac info)

  • 19. Hana Lasicová, Katarína Mikulíková – Oteckovia

    A je to tu! Televízny fenomén Oteckovia prichádza s fantastickou knihou, bez ktorej sa nemôže zaobísť žiaden fanúšik tohto najobľúbenejšieho slovenského seriálu. Čakajú vás podrobné opisy všetkých vašich obľúbených postáv, strany plné rozhovorov… (Viac info)

  • 20. Igor Bukovský, Ivana Mesárošová, Petra Gálisová – (Za)chráňte svoje črevo / Protiprdkavá kuchárska kniha

    Nafukovanie, bolesti a kŕče. Reflux, Helicobacter a zápcha. Potravinové senzitivity, intolerancie a alergie. Celiakia, autizmus a Alzheimerova choroba… Čo sa to deje? Prečo je týchto problémov v poslednej dobe tak veľa? Ako spolu súvisia a ako ich… (Viac info)


Najpredávanejšie e-knihy za rok 2018

  1. Dominik Dán – List zo záhrobia
  2. Dan Brown – Pôvod
  3. Dominik Dán – Venuša zo zátoky
  4. Jorn Lier Horst – Katharinin kód
  5. Heather Morris – Tetovač z Auschwitzu
  6. Jo Nesbo – Macbeth
  7. Jozef Karika – Priepasť
  8. Jorn Lier Horst – Zmiznutie Felicie
  9. Sebastian Fitzek – Terapia
  10. Juraj Červenák – Hradba západu
  11. Sebastian Fitzek – Pasažier 23
  12. Jozef Karika – Trhlina
  13. Eva Urbaníková- V lete ti poviem, ako sa mám
  14. Jane Feather – Ideálna nevesta
  15. Jana Pronská – Diablova zajatkyňa
  16. Katarína Pivarčiová- Láska zvoní vždy dvakrát
  17. Michael Connelly – Dve tváre pravdy
  18. Arpád Soltész – Sviňa
  19. Michaela Zamari – Šéfom môjmu šéfovi
  20. Alexa Riley – Pre ňu všetko

Najpredávanejšie filmy za rok 2018

  1. Spievankovo 6 a kráľovná Harmónia
  2. Smejko a Tanculienka: Hip, Hip, Hurá!
  3. Zora Czoborová: Zdravý chrbát
  4. Mamma Mia! Here We Go Again
  5. Coco
  6. Padesát odstínů svobody
  7. Malý princ
  8. Miro Jaroš: DVD pre (ne)poslušné deti 2.
  9. Čiara
  10. Pavúk
  11. Vábenie výšok
  12. Star Wars: Poslední Jediovia
  13. Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená
  14. Avengers: Infinity War
  15. Miro Jaroš: DVD pre (ne)poslušné deti
  16. Websterovci
  17. Miro Jaroš: Tešíme sa na Ježiška
  18. Smejko a Tanculienka: Kuk, ani muk!
  19. Ferdinand
  20. Rapotáčik