5 1/2 najväčších televíznych prešľapov na Vianoce
28.12.2018 00:00
akt. 10.12.2019 06:11

5 1/2 najväčších televíznych prešľapov na Vianoce

Uložiť článok
Hoci sviatočná ponuka slovenských televízií ponúkala množstvo vianočných filmov, na počudovanie v nich chýbali viaceré tituly, ktoré možno aj vám na obrazovkách chýbali.

Vianoce Hercula Poirota

Nedeľné poobedia už dlhé roky patria nielen tráveniu po spoločnom rodinnom obede, ale aj sledovaniu prípadov najslávnejšieho detektíva Hercula Poirota.

O to väčšie zdesenie nastalo v radoch jeho skalných fanúšikov, keď Jednotka na štvrtú adventnú nedeľu nielenže vypustila túto pravidelnú seriálovú dávku, ale svoj prešľap nenapravila ani v najbližších dňoch. Zvlášť, keď k dispozícii je minimálne jedna epizóda určená práve na tento čas - Vianoce Hercula Poirota.

Polárny Expres

Kto si myslel, že sa počas sviatkov zvezie na Polárnom Exprese, ten zrejme doteraz čaká netrpezlivo na staničnom peróne. Ani jedna zo slovenských televízií totiž po tejto rozprávke od režiséra Roberta Zemeckisa nesiahla.

Večná škoda nielen pre Toma Hanksa, ktorý si tu “zahral” viacero úloh, čím sa opäť zapísal do filmovej histórie tým najlepším spôsobom.

Smrtonosná pasca 1,2

Vianoce môžu mať veľa podôb. Tú menej tradičnú pred 30-timi rokmi nakrútil John McTiernan a dva roky na neho nadviazal Renny Harlin. Tí filmovým fanúšikom prininiesli na veľké plátno kultového hrdinu, tuctového newyorskeho policajta Johna McClanea.

Pomerne brutálna filmová séria preslávila Brucea Willisa a svetu dala mnoho legendárnych filmových “hlášok”, ktoré zľudoveli a priaznivci ich vedia odriekať naspamäť. Prečo sa TV JOJ, ktorá má vysielacie práva na tieto filmy, tento rok neodhodlala ich zaradiť, vie snáď len jej vedenie.

Zázrak na 34. ulici

Keby sme to chceli skonštatovať krátko, napísali by sme, že ponuka slovenských televízii nebola žiaden zázrak. A to doslova. Ako si inak vysvetliť, že v ich programe chýbala ďalšia klasika - Zázrak na 34. ulici?

Či už ten pôvodný z roku 1947 alebo jeho pomerne vydarený remake z roku 1994, ktorý sa sem-tam v minulosti mihol aj našim televíznym éterom. Kto vie, či Santa Claus za trest neobišiel tých, ktorí rozhodli, že tento rok budú diváci o tento vianočný zázrak ukrátení.

Život je krásny

Americká vianočná klasika to veru nemá v ponuke slovenských televízii ľahké. Dôkazom je aj taký legendárny film ako Život je krásny režiséra Franka Capru z roku 1946.

Snímka niekdajšieho vojnového spravodajcu, ktorá vznikala v neľahkých povojnových rokoch, má pritom výrazne nadčasový rozmer. Za posolstvo, že nikto nie je na svete zbytočný, si vyslúžili jeho tvorcovia päť nominácii na Oscara a dnes sa kritici zhodujú, že ide o jeden z najlepších filmov histórie. A to nielen tej vianočnej. O to nepochopiteľnejšie je pohŕdanie k tomuto titulu od slovenských televízií.

Láska nebeská

Režisér Richard Curtis nakrútil romantickú komédiu Láska nebeská len v roku 2003, no dnes už môžeme bez väčšieho preháňania napísať, že sa tento film ihneď zaradil medzi klasické tituly.

Curtis, známy odborník na tento žáner, opäť zaplnil svoje svieže dielko mnohými neortodoxnými figúrkami s vlastnými neopakovateľnými príbehmi. Dohromady sa mu podarilo namixovať film, ktorý môžete pozerať rok čo rok.

Tento rok sa trochu nepochopiteľne síce objavil na slovenských obrazovkách, otázne je, či vysielací čas 22:00 na TV WAU je ten priestor, ktorý si tento filmy zaslúži. A to je ten polovičný prešľap, ktorý by sa už nabudúce nemusel opakovať.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.