Načo nezabudnúť pri kúpe bytu

Kúpa bytu predstavuje veľkú udalosť. Pre mnohých ide o najväčšiu investíciu, s akou sa vo svojom živote stretnú. Načo si dať pozor pri tomto veľkom životnom rozhodnutí, aby ste ho neskôr neľutovali?

Kedy kúpiť byt?

Predtým, ako sa rozhodnete kúpiť byt, by ste si mali odpovedať na zásadnú otázku, akou je vhodnosť tejto investície. Vlastniť vlastné bývanie je snom každého, no sú situácie, kedy je lepšie si nákup bytu rozmyslieť a dočasne sa uspokojiť s prenájmom. Ak aktuálne prebiehajú vo vašom živote zmeny, neplánujete rodinu či zvažujete zmenu práce, kúpu bytu presuňte na neskôr a uskromnite sa s prenájmom. Naopak, ak máte stabilné zamestnanie a zvažujete založenie rodiny, kúpa bude pre vás výhodnejšia ako prenájom.

Možnosti financovania

Najzásadnejšou otázkou, ktorú rieši každý pred kúpou bývania, sú možnosti financovania. Existujú dve základné možnosti financovania, z ktorých máte na výber: hypotéka a stavebné sporenie.

Hypotéka na byt predstavuje poskytnutie financií na jeho nákup od banky. Ide o špeciálny dlhodobý typ úveru. Jeho schváleniu predchádza doloženie príjmu, pracovnej zmluvy, prípadne daňového priznania. Od roku 2017 sa postupne sprísňujú podmienky na získavanie hypoték, preto sa musíte pripraviť na to, že hypotéku nedostanete na celú hodnotu vašej novej nehnuteľnosti. Podmienkou je, aby ste určitú časť financií mali k dispozícií z vlastných zdrojov.

V zásade platí, že pri kúpe bytu, dostanete hypotéku od banky jednoduchšie ako pri stavbe domu. Pri výbere poskytovateľa hypotéky, by ste okrem úroku, fixácie, doby splácania mali brať do úvahy aj RPMN. Práve tento ukazovateľ vám ukáže, aké budú celkové náklady na vašu hypotéku. Posledný fakt, na ktorý by ste pri vybavovaní hypotéky rozhodne nemali zabúdať je ručenie. Štandardne za poskytnutú hypotéku budete ručiť vaším novým bytom.

Stavebné sporenie, je špeciálne sporenie, ktoré sa zakladá za účelom získania financií na pokrytie výdajov spojených s bývaním. Štandardne sa zakladá minimálne na šesť rokov a v prípade splnenia určitých podmienok poskytuje možnosť získať aj štátnu prémiu. Financie so stavebného sporenia málokedy postačujú na financovanie nákupu bytu. Preto sa tieto financie zvyknú kombinovať so stavebným úverom, prípadne hypotékou.

Výber lokality

Lokalita, v ktorej sa rozhodnete zakúpiť byt, bude vaším spoločníkom celý život. Nechajte si preto na jej výber dostatok času a vo veľkej miere zvažujte svoje pocity a sympatie. Keď sa už raz rozhodnete pre konkrétnu lokalitu, nebudete ju vedieť zmeniť bez toho, aby ste svoju nehnuteľnosť predali a odsťahovali sa. Zvažujte preto jej výhody nielen k aktuálnemu štýlu vášho života, ale aj v horizonte niekoľkých rokov dopredu. Možno aktuálne nemáte deti a dostupnosť škôlky nie je pre vás dôležitým kritériom. No ak do budúcnosti plánujete založenie rodiny, voziť deti do škôlky niekoľko kilometrov, môže spôsobovať veľké komplikácie. Pri výbere lokality by ste sa preto mali zameriavať na nasledujúce 4 faktory:

  1. vzdialenosť do práce
  2. dostupnosť škôl
  3. možnosti pre voľný čas
  4. kvalitné životné prostredie

Očakávania od nehnuteľnosti

V prvom kroku, by ste si mali definovať základné kritéria, ktoré by vaša nová nehnuteľnosť mala spĺňať. Spíšte si, či chcete byt na prízemí alebo naopak na najvyššom poschodí, či potrebujete balkón, koľko izieb by mal byt mať a podobne. Dôležitým kritériom je aj stav nehnuteľnosti. Pred kúpou by ste mali byť rozhodnutí, či chcete kúpiť byt do ktorého sa môžete okamžite nasťahovať, alebo či si byt chcete prerobiť a zariadiť podľa vlastných predstáv.

Následne sa pokúste skĺbiť svoje očakávanie s rozpočtom a na základe toho stanoviť, ako by hľadaná nehnuteľnosť mala vyzerať. Výsledok môže byť napríklad takýto: kompletne zrekonštrulovaný trojizbový byt s balkónom, ktorý sa nenachádza na prízemí.

Pozor. Nebuďte príliš náročný a v niektorých maličkostiach buďte pri výbere ochotný robiť kompromisy. Nájsť dokonalý vysnený byt, do bodky spĺňajúci vaše kritéria môže byť nereálne. Najmä ak sú tie kritéria prehnané a nerealistické.

Výber nehnuteľnosti

Keď už máte stanovené všetky dôležité kritéria, ako sú celkový rozpočet, spôsob financovania, výber lokality a predstava o očakávaniach od novej nehnuteľnosti, môžete sa pustiť do hľadania konkrétnej nehnuteľnosti.

Využiť môžete rôzne internetové portály či s prosbou o pomoc osloviť konkrétnu realitnú kanceláriu. Či sa rozhodnete pre nákup od súkromnej osoby alebo realitnej kancelárie je len na vás. Realitné kancelárie častokrát ponúkajú aj dodatočné služby ako je napríklad prepis v katastri, čím vám ušetria dodatočné starosti.

Pri nákupe nehnuteľnosti od súkromnej osoby, si dajte záležať na príprave kvalitnej kúpnej zmluvy. Predídete tak prípadným problémom do budúcnosti. Zároveň si pred nákupom akejkoľvek nehnuteľnosti preverte prípadné vecné bremená a pri obhliadke dôkladne zhodnoťte stav nehnuteľnosti.

Pokiaľ pristúpite k nákupu bytu racionálne a zvážite všetky riziká a správne stanovíte kritéria jeho výberu, zo svojho vlastného nerušeného bývania sa budete tešiť dlhé roky. Ide preto o investíciu, ktorá sa rozhodne oplatí.