Trnavská arcidiecéza má opäť novokňaza

ŠAĽA 7. decembra 2018 - V sobotu 1. decembra trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch vysvätil za kňaza diakona Dávida Mészárosa v rámci pontifikálej svätej omše vo farskom Kostole sv. Margity Antiochijskej v Šali.

V úvode svätej omše arcibiskup Ján Orosch privítal v Šali vzácneho hosťa, Mons. Lajosa Pápaiho, emeritného biskupa z Rábu v Maďarsku (maď. Győr) a ostatných prítomných. Potom spomenul, že kňazské vysviacky sa donedávna konali väčšinou v katedrálach, ale teraz sa snaží Cirkev priblížiť k ľuďom aj týmto spôsobom. Takto môžu ľudia zblízka vidieť a hlboko prežívať kňazské vysviacky aj vo svojich farských, či významných blízkych kostoloch, ako sme toho svedkami aj dnes.
 
Trnavský arcibiskup Ján Orosch vo svojej slávnostnej homílii zvlášť zdôraznil životný príklad svätých kňazov, medzi nimi bl. Jána Brennera, ktorý bol 1. mája 2018 blahorečený v maďarskom meste Szombathely. Ako mladého kňaza ho spolupracovníci ŠTB za pomoci miništrantov vylákali k chorému. Následne ho na poli, v snehu chytili a dobodali tridsiatimi dvomi bodnými ranami. V jeho mŕtvych rukách našli neskôr Najsvätejšiu sviatosť oltárnu. „Ani my nevieme, čo nás v budúcnosti čaká. Či i my nebudeme musieť podať takéto svedectvo vlastnej krvi, aby sme ostali verní nášmu kňazskému povolaniu,” povedal arcibiskup.
 
Po prijatí kňazského svätenia novokňaz pristúpil k oltáru a koncelebroval svätú omšu so svojím svätiteľom a s ostatnými prítomnými kňazmi. Na jej konci všetkým poďakoval za pomoc v dosiahnutí kňazského stupňa a udelil svoje novokňazské požehnanie zvlášť svätiteľovi Jánovi Oroschovi a emeritnému biskupovi Pápaimu. Nakoniec i celému Božiemu ľudu.
 
Novokňaz bol ordinárom Trnavskej arcidiecézy Jánom Oroschom vyslaný ohlasovať evanjelium a posväcovať Boží ľud sviatosťami na kaplánske miesto do farnosti Dunajská Streda, kde doteraz pôsobil ako diakon. Primičnú svätú omšu bude sláviť v sobotu 8. decembra v Kostole sv. Jozefa v Žihárci, ktorý je filiálkou farnosti Vlčany.
 
TO ABU informovali Ľubomír Urbančok a Ladislav Šálka
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza má opäť novokňaza

V sobotu 1. decembra trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch vysvätil za kňaza diakona Dávida Mészárosa v rámci pontifikálej svätej omše vo farskom Kostole sv. Margity Antiochijskej v Šali. (Foto: archív Dávida Mészárosa)

NOVINKY