Dobré noviny
Toto je slovenský prírodný unikát, o ktorý už možno čoskoro prídeme. Navštívte ho, kým je čas
Kristián Plaštiak
Kristián Plaštiak

Toto je slovenský prírodný unikát, o ktorý už možno čoskoro prídeme. Navštívte ho, kým je čas

— Foto: Wikimedia CC

Herliansky gejzír poznali už naši prastarí rodičia.

HERĽANY 25. novembra - Keď sa povie gejzír, určite vám v okamihu napadne Island a jeho gejzíry, z ktorých vystrekuje vriaca voda a syčiaca para. Gejzír, o ktorom vám píšeme, je iný, dalo by sa povedať jedinečný. Prvá odlišnosť spočíva v tom, že je na našom území, na východnom Slovensku, a druhá, že je úplne studený. Toto je Herliansky gejzír.

Ako sme už napísali, z gejzíru v Herľanoch (25 kilometrov od Košíc) vystrekuje studená voda. Je to spôsobené nahromadením oxidu uhličitého, ktorý je aj v minerálnej vode, a teda nejde o prípad tlakového hrnca, ako v tradičných gejzíroch, ale o sýtenú minerálku. Vznikol v druhej polovici 19. storočia, kedy obec bola kúpeľmi. Banský inžinier Viliam Zsigmondy bol poverený výkopom, ktorým mal zabezpečiť trvalý príjem minerálnej vody.

V roku 1987 bol vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku
V roku 1987 bol vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku Foto: Wikimedia CC

Po dvoch rokoch, keď s dostal do hĺbky 170-tich metrov, došlo k prvej erupcii. Voda vtedy siahala do výšky iba štyroch metrov. Zsigmondy pokračoval vo vŕtaní a keď sa dostal na úroveň 330-tich metrov, gejzír doslova explodoval. Voda siahala do výšky 100 metrov, čo je vzdialenosť futbalového ihriska, a trvala neuveriteľných 10 dní. Dnešná hĺbka gejzíru je 400 metrov a voda vystrekuje do výšky 22 metrov raz za 35 hodín, pričom jedna erupcia trvá 25 minút. Pravda je zároveň taká, že gejzír postupom času stále slabne a je celkom možné, že o neho Slovensko v budúcnosti celkom príde. Aj preto odporúčame navštíviť toto jedinečné miesto čím skôr.

Už ste čítali?