blog

LookBook #16: Najlepší darček je kniha

piatok 30. novembra 2018 16:59
Pi 30.11. 2018 16:59

Opakujeme to zrejme každý rok, no ono je to pravda. Medzi najlepšie a najobľúbenejšie darčeky patria knihy. Veď čo by to bolo za Vianoce bez tohto tradičného darčeka, radšej si to ani nechceme predstaviť. Aj tento rok sme pre vás vybrali zopár titulov, ktoré podľa nás stoja za pozornosť. Nech sa páči, inšpirujte sa :)

Mimi a Líza patria už pár rokov medzi obľúbené stálice medzi detskými knihami. Tentokrát je kniha na vianočnú tému a opäť sa môžete tešiť nielen na pekný a krásne ilustrovaný, ale aj poučný príbeh. Mimi a Líza & záhada vianočného svetla by podľa nás nemala chýbať pod žiadnym vianočným stromčekom. 

Šťastie je líška je náš favorit medzi detskými knihami, ktoré vyšli ku koncu roka. Je to príbeh o chlapcovi a o tom, čo sa stane, ak vám do života vstúpi líška. Tento príbeh rozpráva o priateľstve a snoch. A tiež o tom, čo je veľmi dôležité pre každého z nás. Je to príbeh o šťastí a šťastných koncoch. Jedna z tých kníh, ktoré si zaslúžia čestné miesto na poličke. 

Vo svojej druhej autorskej knihe sa Petra Hilbert vrátila do detstva. Kniha je rozprávaním o dievčatku žijúcom v dome na kopci neďaleko jedného veľkomesta. Otec spisovateľ a mama novinárka majú stále veľa práce a nikdy nie sú doma. Pepínin svet preto tvorí kamenný dom, divotvorná záhrada rastúca na jeho streche a podivuhodní susedia. Jej snovému pohľadu na svet kontruje rozprávanie babky Katinky, ktorej drsno-vtipné príhody prenesú malého čitateľa do doby, keď sa žilo úplne inak. Treťou líniou je rozprávanie Pepíninho otca, Ferdinanda Mráčika, ktorý sa práve vrátil z výpravy po Afrike a na pobyt doma si akosi nevie zvyknúť.

Knihu si chcela autorka aj sama ilustrovať, žiaľ, nestihla. Podľa jej želania text dopĺňajú obrázky talentovanej Marie Makeevy. Jedna z tých detských kníh, ktoré rovnako potešia a očaria aj dospelého čitateľa. 

Príprava na Vianoce v rodine môže vyzerať trochu inak, ako sme zvyknutí, keď si vezmeme na pomoc knihu Vianočné mystérium od Josteina Gaardera. Nielen chlapec Joachim s rodičmi, ale aj my s našimi deťmi si môžeme do 1. do 24. decembra otvárať okienka na adventnom kalendári a dozvedať sa neuveriteľný príbeh nórskeho dievčatka, ktoré sa v predvianočnom ruchu stratí mame v obchodnom dome. Krásna vianočná kniha, ktorá vyšla tento rok v dotlači a ktorá si priam žiada, aby bola čítaná pred Vianocami. Alebo aj počas 🙂 Je to už tretie vydanie mimoriadne úspešnej knihy pre celú rodinu, ktorá ponúka spojenie svetoznámeho nórskeho autora a brilantného slovenského výtvarníka Vlada Kráľa. 

Ak chcete zaujať tínedžerku alebo tínedžera, John Green býva zvyčajne dobrá voľba. Hlavná hrdinka tejto knihy má 16 rokov a trpí obsesívno-kompulzívnou poruchou. Snaží byť dobrou dcérou, dobrou kamarátkou, dobrou študentkou a možno aj dobrou detektívkou, no pritom musí bojovať s vlastnou úzkosťou a ustavične padá do špirály obsesívno-kompulzívnych myšlienok. Spisovateľ John Green, autor bestsellera Na vine sú hviezdy, ktorý sám trpí obsesívno-kompulzívnou poruchou, s drsnou úprimnosťou rozpráva svoj doteraz najosobnejší príbeh o láske, vytrvalosti a sile ozajstného priateľstva.

Daj mi tvoje meno je univerzálna kniha pre akúkoľvek vekovú kategóriu. Môžete ju darovať čitateľom, ktorí majú radi náročnejšiu young adult literatúru alebo aj hocikomu, kto má rád pekné príbehy o láske. Daj mi tvoje meno je strhujúcim príbehom lásky, ktorá vzplanie medzi 17-ročným Eliom a 24-ročným Oliverom, hosťom Eliových rodičov, počas jedného leta na slnečnej talianskej riviére. Úprimná, nesentimentálna pocta ľudskej vášni od oceňovaného autora Andrého Acimana sa stala predlohou pre rovnomenný film, ktorý získal Oscara za adaptovaný scenár a bol nominovaný na Zlatý Glóbus vo viacerých kategóriách vrátane ocenenia za najlepší film roku 2017.

Kultová kniha Franka Herberta vyšla prvýkrát v slovenčine, a to vďaka vydavateľstvu Premedia. Klasika sci-fi literatúry, ktorá sa okrem precízne vytvoreného fiktívneho sveta zaoberá aj politikou, ekológiou a filozofiou, ponúka čitateľovi predovšetkým jedno: veľký a dobrodružný príbeh.
Aj keď Duna hneď po vydaní získala dve najprestížnejšie ceny v žánri sci-fi, jej popularita rástla až postupne v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch, predovšetkým vďaka zanieteným fanúšikom. Dnes si ju v slovenčine môžete prečítať aj vy. 



Vďaka rozprávaniu Chiary, osamelej ženy v strednom veku, ktorá sa obklopená haraburdím v spomienkach vracia do detstva a raného dospievania, sa prenesieme do provinčného mestečka v povojnovom Taliansku. Mariateresa Di Lascia píše elegantným štýlom a citlivo vykresľuje postavy, vďaka čomu ju prirovnávajú k Else Morante, jednej z najvýznamnejších talianskych spisovateliek. Di Lascia nepochybne patrí k literárnym predchodkyniam Eleny Ferrante, ktorej Neapolská sága uchvátila čitateľov a čitateľky na celom svete. Napriek tomu, že ich štýl sa líši, obe sa zaoberajú tým, čo sa skrýva v duši žien. Tip na darček nielen pre ženy 🙂

Príbeh štyroch súrodencov, ktorých spája jeden spoločný zážitok z detstva. Štyri príbehy tvoria román, ktorý skúma hranice medzi voľbou a osudom, ľudskou schopnosťou vziať život do vlastných rúk a okolnosťami, ktoré nám v tom bránia, ale aj hranice života a smrti a vzťahov v jednej rodine. Otvára však aj témy, ktoré prinieslo 20. storočie: veda, ktorá predlžuje ľudský život, nachádzanie seba samého napríklad aj v sexuálnej orientácii, náboženstve, vo svetle rodinnej histórie a vzťahov ale aj úplne neznáme choroby ako je AIDS, duševné poruchy a podobne. Najmä však kladie otázku: ako ovplyvňuje náš život, vedomie našej smrti?

Román Stačí škrtnúť zápalkou skúma váhu tajomstiev, povahu umenia a identity, silu materstva – a nebezpečenstvo viery, že pohromu možno odvrátiť, ak sa človek drží pravidiel. Autorka sa v tejto svojej druhej knihe venuje aj materstvu a dilemám s tým súvisiacim. Čo robí matku matkou? Biológia, alebo láska? Ak máte radi knihy, ktoré nepodsúvajú hotové úsudky, ale vyzývajú k úvahám o spoločenských témach, určite po nej siahnite.

Barnes vie písať o láske ako nikdy iný. Chceli by ste radšej viac ľúbiť a viac aj trpieť, alebo menej ľúbiť a o to menej trpieť? Touto dilemou začína štrnásty román anglického spisovateľa Juliana Barnesa, držiteľa Man Bookerovej ceny za titul Pocit konca. V prvej, druhej aj tretej osobe rozpráva o láske medzi devätnásťročným mladým mužom a štyridsaťosemročnou ženou. Jediný príbeh vychádza v edícii –klad, ktorá je zameraná na kvalitnú súčasnú prekladovú beletriu.

Viacerí v Martinuse sa zhodujeme na jednom – ak chcete super darček pre kohokoľvek, berte Dženlmena v Moskve. Je to naozaj parádne čítanie! Tento jedinečný román plný humoru, skvelých postáv a nádherných obrazov čarovne opisuje snahu jedného grófa uväzneného v hoteli pochopiť pravú podstatu cieľavedomého života. Towles je neskutočný rozprávač, majster slova. Džentlmen v Moskve je elegantné a múdre svedectvo krásy a potreby ľudského porozumenia v ťaživej životnej skúške.

Ďalšia z takých tých kníh na celý život. Nočný vlak do Lisabonu je filozofický román o samotárskom profesorovi klasických jazykov Raimundovi Gregoriovi, ktorý v jeden daždivý deň stretne na moste tajuplnú Portugalku. O čosi neskôr nájde v antikvariáte fascinujúce zápisky portugalského lekára a filozofa, ktoré nedokáže prestať čítať. Vďaka týmto dvom okamihom Gregorius urobí niečo celkom neočakávané a nezvyčajné – rozhodne sa zmeniť svoj život a vyberie sa na dlhú dobrodružnú cestu nočným vlakom do Lisabonu, kde pátra po stopách lekára Amadea de Prada, ktorého jediné dielo vzniklo za čias Salazarovej diktatúry. Pascal Mercier ostáva aj v tomto románe verný témam, ktoré ho zaujímajú aj ako filozofa – dôstojnosť, sloboda vôle a možnosť spoznávania samého seba a ostatných, ako aj otázka, kde hranice takéhoto spoznávania ležia.

Ročne pribudne v Nórsku takmer dvetisíc nezvestných osôb. Väčšinu prípadov polícia vyrieši, ale niekoľko stoviek ľudí zmizne navždy. Za každým z týchto zmiznutí sa ukrýva príbeh, záhada. Zmiznutie Felicie je klasická detektívka, v jej centre stojí starý prípad, ktorý spustí sériu dramatických udalostí. Troška mrazivej atmosféry do našich domovov, veď dobrá severská detektívka by tiež nemala pod stromčekom chýbať 🙂

Pre fanúšikov reportážnej literatúry je tu Laserový muž od Gellerta Tamasa. V roku 1991 sa Štokholm mení na mesto strachu. Neznámy útočník ozbrojený laserovou ostreľovacou puškou postupne vystrelí na jedenásť ľudí. Spája ich jediná vec – iná farba pokožky. Gellert Tamas nás vo svojom dokumentárnom románe Laserový muž pozýva priamo do duše vraha, ktorý sa neskôr stal vzorom Andersa Breivika.

Vedľa seba sa paralelne rozvíjajú motívy zo života vraha Johna Ausonia i z priebehu pátrania po tomto nebezpečnom mužovi s ostreľovacou puškou. Vzniká tak skutočná reportážna detektívka, ktorá je jednou z najčítanejších švédskych non-fiction kníh.

Arpád Soltész zaujal už svojou debutovou knihou Mäso – Vtedy na východe, ktorá sa stala bestsellerom, tento rok vyšla Sviňa. Príbehy jednotlivých postáv vykresľujú systém, v ktorom neexistujú hranice medzi mafiou a politikou ani zločinom a zákonom. Život je bezcenný, smrť je tovar. Štát ovládajú nízke pudy vysokopostavených zločincov. Autor vo svojom druhom románe Sviňa predkladá čitateľovi desivú fikciu, ktorá by sa poľahky mohla stať slovenskou realitou.

A doma na Slovensku ešte ostaneme. Reportér a fotograf Andrej Bán ho pozná ako vlastnú dlaň. Tridsať rokov brázdi jeho prašné i asfaltové cesty a popri tom spoznáva ľudí a ich príbehy. V jeho textoch výrazne cítiť pozorné oko fotografa, v jeho fotografiách zase presný postreh výborného rozprávača.

Kniha Slon na Zemplíne je intímnym svedectvom o krajine i ľuďoch žijúcich svoje životy v dedinách a mestečkách ďaleko za horizontom všeobecnej pozornosti.

Na záver jedna z najlepších vecí, aká u nás tento rok vyšla. Július Satinský bol vášnivým pisateľom listov. Korešpondoval si počas svojho života so slávnymi osobnosťami kultúrneho života, širokou rodinou aj s deťmi svojich známych. V 60. rokoch 20. storočia jeho švagrovia emigrovali zo Slovenska. Julo sa rozhodol udržiavať rodinné vzťahy pomocou vlastnoručne vyrábaného časopisu – Gundžovníka. Julo texty písal na stroji a ručne ich ilustroval. Vychádzali v dvoch exemplároch, jeden smeroval do Ameriky, druhý do Švajčiarska. Po 50 rokoch sa Gundžovníky vynárajú zo Satinského pozostalosti vďaka editorskej práci dcéry Lucie Molnár Satinskej. Toto je kniha naozaj do každej rodiny! 

Želáme vám krásne sviatky a viac času na čítanie 🙂

Viac knižných tipov nájdete na našom webe

Foto: Martina Cimermanová

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora