Deti odolnejšie voči chorobám

Dreamstime_xl_96098033.jpg
Foto: Dreamstime

BRATISLAVA 21. novembra 2018 (DJ/PR) – Čo môže rodič urobiť pre svoje dieťa, ak chce, aby bolo silné a zdravé? Zabezpečiť mu správnu výživu a dostatok pohybu, vo forme rôznych športových aktivít. Vhodne zvolené potraviny a pohyb sú základom dobrej imunity.

Ako dosiahnuť, aby boli deti odolnejšie voči chorobám? Sú rodičia, ktorí sú presvedčení, že umelými vitamínmi prispejú k lepšej imunite svojich detí, no sú aj takí, ktorí zdravie svojich detí podporujú najmä čerstvým ovocím a zeleninou, kvalitným mäsom z hydiny a rýb, syrmi a kyslomliečnymi výrobkami, strukovinami a celozrnnými pekárenskými výrobkami, ktoré neobsahujú konzervačné látky, emulgátory, stabilizátory a farbivá.

Zdravá výživa

Teórií a návodov, ako deťom možno zlepšiť imunitu je neúrekom. No stále platí, že organizmus malých detí, ktoré sú ešte vo vývine, potrebuje v správnej miere rozmanitú zdravú stravu. Drastická detoxikácia organizmu by mohla na dieťati napáchať viac škody ako osohu. Ak chcete, aby sa telo vášho dieťaťa prečistilo prirodzene, stačí zabezpečiť svojmu potomkovi zvýšený príjem vody, čerstvého ovocia, zeleniny a zdravých živín. Ako by mal byť zostavený vzorový jedálny lístok pre najmenších? Strava dieťaťa má v správnom pomere obsahovať bielkoviny, vitamíny, vlákninu, minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny a živiny, ktoré zabezpečia jeho správny vývoj a rast. Hlavnou zásadou racionálnej výživy je vyváženosť potravín a konzumácia jedla v menších dávkach viackrát denne.

Dostatok pohybu

Pohyb je život a to platí tak pre dospelých, ako aj pre malé deti. Intenzívny pohyb stimuluje metabolizmus, kardiovaskulárny systém, správnu funkciu svalov a krvný tlak. Imunitu podporuje ideálnym spôsobom, ak je organizmus športovému prostrediu a aktuálnej klíme vhodne prispôsobený. Je rozdiel športovať v lete a v zime. Pri športoch je dôležité zvoliť vhodné oblečenie aj športové pomôcky. V lete vyberajte pre vaše ratolesti detské bicykle či trojkolky výlučne v správnej veľkosti, podľa výšky a hmotnosti dieťaťa. Poraďte sa s odborníkmi, aké komponenty má bicykel či trojkolka obsahovať, ktorý materiál je najvhodnejší a akú má mať výbavu. Pravidlo, že drahšie materiály obvykle zaručujú aj vyššiu spoľahlivosť platí nielen pre športové potreby na letné športy, ale aj na zimné. Rovnakú pozornosť venujte výberu detských korčúľ či lyží. Ak chcete, aby malo vaše dieťa z lyžovania radosť, nepodceňte ani výber lyžiarok. Detské lyžiarky majú mať pevnú oporu, v oblasti priehlavku majú byť flexibilné a podrážka má byť vyrobená tak, aby čo najviac bránila pošmyknutiu. Juniorská lyžiarska obuv má byť zateplená, aby poskytla maximálny komfort. Dobré je, ak je skelet z ľahkého materiálu s nastaviteľnou veľkosťou a vnútorná vložka z elastického materiálu, najmä v oblasti špičky. Ak chcete, aby bolo vaše dieťa vďaka športovaniu odolnejšie voči chorobám, letné aj zimné športy im spríjemnite. Druh športu a dĺžku športovania prispôsobte jeho veku, dispozíciám, zdravotnému stavu a prirodzeným záľubám.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom