Keď chce podnikateľ auto a nemá na neho našetrené, má viacero možností, ako ho získať. Väčšinou si zoberie spotrebný úver v banke či v lízingovej spoločnosti, alebo si ho obstará na lízing. Tu má dve možnosti: finančný lízing alebo operatívny. Kým pri prvom spláca auto, ktoré si neskôr odkúpi, pri druhom si auto len prenajíma a k tomu dostane balík služieb v podobe servisu, poistky či diaľničných poplatkov. Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody.

Popularita prenájmu auta stúpa

V posledných rokoch záujem o operatívny lízing rastie. Tento trend potvrdzujú aj lízingové firmy. „Firmy aj súkromní zákazníci začínajú vnímať prepravu viac ako službu, takže už nepovažujú vozidlo za svoju investíciu a nemusia ho z tohto dôvodu vlastniť,“ vysvetľuje Vladimír Vajgel, obchodný riaditeľ ČSOB Leasingu.

Kým v minulosti využívali operatívny lízing najmä veľké zahraničné firmy, ktorým to nariadila materská firma, dnes sa k nemu prikláňajú aj malé a stredné spoločnosti, a dokonca aj živnostníci. Túto službu dnes využívajú aj mnohí advokáti, lekári či iní zástupcovia slobodných povolaní.

„Novinkou je, že o tento typ služby narastá záujem aj medzi súkromníkmi. Klient získa nové vozidlo s balíkom základných služieb za mesačný paušál tak, ako je zvyknutý pri mobilných operátoroch,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Leasing Slovakia.

Úžívanie namiesto vlastnenia

Dôvodov na prechod od vlastnenia na užívanie vozidla je viacero. „Najčastejšími dôvodmi sú 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa