Dobré noviny
Koniec stočeným kilometrom: Pravé kilometre na aute si môžete overiť aj sami
TASR
TASR

Koniec stočeným kilometrom: Pravé kilometre na aute si môžete overiť aj sami

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. — Foto: TASR/Roman Hanc

Nový zákon obmedzil možnosti predaja áut so stočenými kilometrami. Overiť si ich budete môcť aj vy.

Bratislava 12. októbra (TASR) - V máji tohto roka vstúpil do platnosti zákon o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Zaviedol i vnútroštátny register prevádzkových záznamov vozidiel, do ktorého sa zaznamenáva hodnota počítadla prejdenej vzdialenosti v rôznych situáciách vozidla až do jeho vyradenia z evidencie. Jeho zavedením sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, akými sú Belgicko či Holandsko, ktoré vytvorili národné registre.

Kilometre si jednoducho overíte aj vy

Ďalším pozitívom novej legislatívy je, ako povedala Karolína Topolová, generálna riaditeľka medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO, povinné zverejňovanie jedinečného identifikátora vozidla tzv. VIN kódu v inzercii, vďaka ktorému si záujemcovia môžu vozidlo overiť.

Na strane druhej, podľa nej, problémom zákona je, že reguluje iba fyzické osoby podnikateľov a právnické osoby. Teda súkromných osôb sa netýka, a tak môžu aj naďalej predávať ojazdené vozidlá so stočenými kilometrami a navyše pri ich inzerovaní nemusia udávať VIN kód.

Prvé pozitívne výsledky z uplatňovania novej legislatívy sa už začínajú ukazovať. Ako uviedla šéfka autocentier, podľa registra prevádzkových záznamov vozidiel napríklad pri dovozoch jazdených vozidiel z Holandska sa znížil počet manipulácií zo 42,6 % na 8,67 %. "Stáčanie kilometrov na odometroch však bude pokračovať a kupujúci budú musieť byť veľmi obozretní, kým nepríde k vytvoreniu národných databáz aj v ostatných krajinách EÚ a ich prepojeniu. Najmä preto, že väčšina vozidiel sa k nám vozí z Nemecka, ktoré zatiaľ žiadnu centrálnu databázu nebuduje a ani nejaví veľkú ochotu prispievať k medzinárodnej výmene dát," dodala Topolová.

Už ste čítali?