„Dlhopis je dobrá investícia pre toho, kto si uvedomuje riziká. Určite nejde o alternatívu k termínovanému vkladu. Klienti často vidia iba úrokovú sadzbu násobne vyššiu než úroky v bankách. Tú však získavajú práve za možnosť, že prídu o celý svoj vklad v prípade zániku emitenta. Aj na slovenskom trhu boli prípady, keď kupcom dlhopisov ostalo už iba zmieriť sa s realitou,” povedal Pavel Škriniar z Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity. 

Podľa hovorcu Penty Gabriela Tótha sú ich dlhopisy bezpečné vďaka dlhoročným skúsenostiam. Využili ich už pri stavbe Sky Parku či pri projekte Pri Mýte.

Aj finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik tvrdí, že „firemný dlhopis je cenný papier, ktorý so sebou nesie výrazne vyššie riziko v porovnaní s akýmkoľvek bankovým účtom.” To podľa neho neznamená, že by ľudia nemali investovať do žiadnych dlhopisov. Dôležité ale je, aby si najprv spravili dôkladnú analýzu.

Kto chce investovať do dlhopisov, mal by sa v prvom rade pozrieť do prospektu emitenta a skontrolovať, akú kapitálovú štruktúru má daná firma a či má rating od niektorej z renomovaných agentúr. „Takisto si treba preveriť hospodárenie firmy na portáli Finančnej správy alebo na webe Finstat.sk. Niečo napovedia aj informácie z minulosti o tom, ako spoločnosť splácala predtým vydané dlhopisy,” hovorí M. Búlik.

Po dlhopisoch často siahajú developeri pri stavbe bytov. Vďaka dlhopisom získajú peniaze na kúpu pozemku a začnú stavať. Rozostavanú nehnuteľnosť už môžu založiť v prospech banky a získať úver na dokončenie nehnuteľnosti. Developer veľakrát ešte predtým, ako stavbu dokončí, predá väčšinu bytov a môže tak vyplatiť úver v banke i dlhopisy.

„Nevýhodou bežného človeka je, že 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa