Aj keď je často aj pre dospelých problém správať sa v online priestore zodpovedne a bezpečne, sú to práve oni, kto je pre ich deti najväčším príkladom. Tak ako môžu rodičia deti vlastným príkladom učiť zodpovednosti k rodinnému finančnému plánovaniu či bezpečnosti napríklad používaním bezpečnostných pásov v aute, podobné zrkadlo nastavujú deťom aj pre správanie v internete.

Nie vždy je ľahké vysvetliť dospievajúcim ľuďom, že obavy rodičov o ich bezpečnosť nie sú paranoidné. A že nerešpektovanie základných pravidiel môže spôsobiť aj finančné škody. Tu je prehľad 10 najdôležitejších pravidiel nastavenia kybernetickej bezpečnosti v rodine tak, ako ich vidí bezpečnostná firma Eset.

Pravidlo 1

Nastavte dieťaťu na domácom počítači jeho vlastné používateľské konto. Ak sa mu podarí infikovať počítač, zasiahne to pri väčšine škodlivého kódu len jeho konto. Dieťaťu viete vymedziť isté mantinely v nastavení Parental Control (ak využívate bezpečnostné riešenie s takouto funkciou). Zabráni to v tom, aby sa dieťa napríklad nedostalo na stránky pre dospelých. Toto sa dá nastaviť aj na mobiloch.

Čo to rieši: ďalšie šírenie infekcie, ochrana pred nevhodným obsahom

Pravidlo 2

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa