TehotenstvoAkné v tehotenstve

Akné v tehotenstve

Aj vy ste si mysleli, že akné je problémom dospievajúcich mladých ľudí? Akné počas tehotenstva je celkom štandardné, objavuje sa najmä na tvári, chrbte, ale a na iných častiach tela. Tehotenské akné pravdepodobne spôsobujú tehotenské hormóny.

Čo spôsobuje tehotenské akné?

Predpokladá sa, že tehotenské hormóny dokážu zvýšiť produkciu kožného mazu. Nadbytočný kožný maz upcháva póry, čo spôsobuje obávané akné. Na pokožke sa objavia malé červené vyrážky, ktoré majú občas biele hlavičky, v ktorých sa nachádza hnis. Akné je u tehotných žien mimoriadne bežné. Samozrejme, niektoré budúce mamičky majú počas tehotenstva krásnu, žiarivú pleť, ktorá je zdravá, no môže sa stať, že sa na vašej tvári vytvorí akné, ktoré vás bude sprevádzať celým priebehom tehotenstva.

Prevencia a liečba tehotenského akné

Zaujíma vás, aké lieky proti akné sú počas tehotenstva bezpečné? Pred použitím akýchkoľvek krémov a liekov na voľný predaj je najlepšie obrátiť sa na svojho lekára, alebo lekárnika. Neexistujú žiadne presvedčivé štúdie o používaní benzoylperoxidu počas tehotenstva, ale Hilary Baldwin, dermatologička a riaditeľka centra pre liečbu a výskum akné v New Jersey, verí, že tento liek je bezpečný.

...

Len čo benzoylperoxid začne pôsobiť na pokožku, okamžite sa premení na kyselinu benzoovú, ktorá sa do krvného obehu vstrebáva len minimálne. Kyselina benzoová sa používa v potravinách, je to totiž konzervačná látka. Nie je pravdepodobné, že malé množstvo tejto kyseliny, ktorá sa pridáva do liekov proti akné, je pre tehotnú ženu nebezpečné.

Ak vám akné mimoriadne prekáža, váš lekár vám môže predpísať lieky na predpis. Mnohé lieky proti akné sú však počas tehotenstva mimoriadne nebezpečné a dokážu spôsobiť napríklad aj vrodené chyby dieťaťa. Existujú však niektoré lokálne lieky na predpis, ktoré by mohli byť účinné. Medzi tieto lieky by sme mohli zaradiť klindamycín, alebo aj kyselinu azelaínovú. Tieto lieky sú vhodné pre miernu až stredne závažnú formu akné.

Počas tehotenstva je bezpečná aj liečba pomocou laseru a svetelná terapia. Liečba pomocou zriedeného roztoku steroidov dokáže pomôcť vyliečiť závažné akné v priebehu 12 až 24 hodín a výrazne znižuje zjazvenie po akné.

V niektorých prípadoch sú mimoriadne účinné aj „babské rady“. Vyskúšajte niektorý z našich tipov, ako bojovať proti akné:

  • Pravidelne si umývajte tvár jemnými čistiacimi prípravkami, ktoré sú určené na citlivú pokožku, alebo pokožku so sklonom k akné. Pokúste sa pleť čistiť ráno a večer. Na určitý čas možno budete musieť vynechať vašu obľúbenú masku na tvár, alebo peeling, pretože tieto výrobky majú tendenciu akné zhoršiť a dráždiť pleť.
  • Ak ste si všimli, že vaše akné sa vyskytuje najmä v oblasti okolo vlasov, nezanedbajte pravidelné umývanie vlasov. Používajte kvalitný, no jemný šampón a vlasy si umývajte minimálne trikrát do týždňa.
  • Vyhnite sa podráždeniu pokožky. Nepoužívajte mastné krémy a opaľovacie krémy, nájdite si správny šampón, ktorý vám bude vyhovovať a nezabudnite ani na správne vlasové prípravky, ktoré zbytočne nedráždia vašu pleť okolo vlasov. Snažte sa používať prípravky na báze vody, tieto prípravky totiž znižujú riziko vzniku, alebo rozširovaniu akné.
  • Nedotýkajte sa tváre. Mnoho žien si ani neuvedomuje koľkokrát sa v priebehu dňa dotýka tváre. Baktérie, ktoré sa nachádzajú na rukách môžu pomôcť výskytu akné, preto sa tejto chybe radšej vyhnite.
  • V boji proti akné vyskúšajte olej z čajovníka. Tento prírodný esenciálny olej môže byť občas skvelým pomocníkom, ak sa chcete akné zbaviť raz a navždy.
  • Vyskúšajte bahennú masku, alebo masku s dreveným uhlím. Tieto masky síce nedokážu priamo redukovať akné, ale pomáhajú v boji s mastnou pokožkou.
  • Odolajte nutkaniu vytláčať akné. Dotýkanie sa tváre a vytláčanie akné môže skutočne zhoršiť vaše akné.

Čo ďalšie robia tehotné ženy v boji proti akné?

„Snažím sa umývať si tvár ráno a večer a výborne sa mi osvedčila aplikácia kokosového oleja – pleť je po ňom krásne jemná a príjemná na dotyk. Vyskúšala som aj olej z čajovníka, no nepostrehla som žiadne výrazné zmeny.“

„V poslednom čase mám suchú pokožku, na ktorej sa robia šupinky a trápi ma aj akné. Poprosila som svojho lekára o lokálne lieky proti akné a stav akné sa mierne zlepšil už po týždni používania.“

„Mne skvele zaberá olej z čajovníka a nedám naňho dopustiť. Aplikujem ho na tvár stále večer pred spaním a nechám ho pôsobiť celú noc. Moja pleť sa výrazne zlepšila a tvorba nového akné sa úplne zastavila.“

Predchádzajúci článok
Ďalší článok

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Ďalšie články

Zistujete, na čo ma Vaše dieťa talent? 7 tipov, ako objaviť talent u dieťaťa

V každom dieťati sa ukrývajú jedinečné talenty a schopnosti, ktoré treba objaviť a rozvinúť. Ako rodičia je pre nás dôležité byť pozorní a podporovať...

Komunikácia a kompromisy medzi súrodencami

Súrodenecká rivalita je prirodzená súčasť života v rodine s viacerými deťmi. Hádky o hračky, pozornosť rodičov či miesto v aute sú bežným javom. Avšak,...

Aké sú prvé dni s babätkom po pôrode?

Prvé dni po pôrode sú pre matku aj bábätko obdobím veľkých zmien a adaptácie. Nová mamička sa zotavuje z pôrodu a zároveň sa učí...

Interaktívne a vzdelávacie doplnky, ktoré obohatia každé detské ihrisko

V dnešnej dobe zasahujú inovácie a výdobytky moderných technológií takmer do všetkých oblastí života a pomáhajú zlepšovať fungovanie inštitúcií, služieb i mnohých priemyselných odvetví. Trend...