21. 05. 2018 Nadácia Pontis

Súkromné firmy úradníkom: Pomôžeme vám, keď nahlásite korupciu a prídete o prácu

Viac ako 400 firiem pôsobiacich na Slovensku vytvorilo záchrannú sieť pre úradníkov, ktorí oznámia korupciu alebo nekalé konanie vo verejnom sektore.

Vo výzve „Stojíme za odvážnymi“, ktorú iniciovala Transparency International Slovensko v spolupráci s Nadáciou Pontis a Klubom úradníkov dobrej vôle, sa firmy zaviazali pomôcť oznamovateľom korupcie, ktorí prídu v dôsledku oznámenia o prácu. Pri opätovnom zamestnaní im ponúknu:

  • pohovor v ich firmách pri zhode pracovného profilu a obsadzovanej pozície a
  • koučing, kariérne poradenstvo či rekvalifikáciu v ďalšej kariére.

Firmy zapojené do výzvy cez obchodné komory a asociácie zamestnávajú 140 000 ľudí, teda každého desiateho zamestnanca v súkromnom sektore na Slovensku. Do vytvorenia siete sa zapojila polovica spomedzi 20-tich najväčších zamestnávateľov Slovenska. Transparency bude sprostredkovateľom v prípadoch nahlasovateľov. Po preverení okolností a oznámenia bude s pomocou siete firiem pomáhať nájsť pre oznamovateľa alternatívnu prácu.

Každá predražená zákazka a zmanipulované verejné obstarávanie prejde rukami úradníkov. Mnohí z nich musia spraviť neľahké rozhodnutie, či sa korupcii postavia alebo nad ňou privrú oči. Často však namiesto podpory čelia tlaku nadriadených, vyhrážkam a strachu o stratu zamestnania. Obava o následky, vrátane straty zamestnania, je jedným z dvoch dôvodov prečo Slováci korupciu nenahlasujú, hovoria prieskumy Transparency. Slovensko patrí medzi krajiny s najnižšou ochotou nahlasovať korupciu v EÚ. Spravilo by tak len 4 z 10 Slovákov oproti dvom tretinám ľudí v EÚ.

Signál verejnosti

Výzva firiem je zároveň jasným signálom, že oznámenie korupcie je pre veľkú časť slovenských zamestnávateľov prejavom profesionality, morálneho kreditu a odvahy úradníka. Firmy tak posilňujú pozíciu odvážnych úradníkov zoči-voči korupčným tlakom nadriadených. 
„V Business Leaders Forum sme presvedčení, že ak chceme žiť v modernej a spravodlivej krajine, je potrebné, aby vo všetkých sektoroch pracovali morálni, profesionálni a kvalitní ľudia. Veríme, že takáto aktivita môže k tomu prispieť aj v rámci verejnej správy a ľudia, ktorým na Slovensku záleží, budú môcť bez obáv o svoje živobytie poukazovať na netransparentnosť a korupciu, ktorej sú svedkami,“  hovorí Michal Kišša, výkonný riaditeľ Business Leaders Forum, ktoré združuje 39 firiem zamestnávajúcich dokopy viac ako 90 000 ľudí.

„Vítame iniciatívu firiem ponúknuť úradníkom praktickú pomoc v situáciách, keď sa stanú svedkami korupcie. Práve obavy o budúcnosť bývajú často prekážkou v tom, aby svoje podozrenia nahlásili a riešili. Zároveň to vnímame ako veľmi dôležitý signál podpory verejnosti. Čoraz viac mladých ľudí prichádza do štátnej správy, mnohí sa vracajú aj zo zahraničia, pretože v tom vidia príležitosť prispieť k zlepšeniu situácie na Slovensku. Aj takéto iniciatívy sú pre nich povzbudením a znamením, že ich spoločnosť podporuje, že sa nemajú nechať odradiť, ale majú si naopak udržať energiu a chuť pre zmenu,“ vysvetľuje zástupkyňa úradníkov a spoluzakladateľka Klubu úradníkov dobrej vôle Zuzana Vargová.

„Z kauzy predsedníctva viem, aké je ťažké urobiť rozhodnutie vystúpiť proti nadriadeným. Viacerí moji kolegovia, ktorí s korupčným správaním principiálne nesúhlasili, sa rozhodli zostať aj pre dôvody praktické. Mňa firmy a verejnosť po oznámení korupcie podporili. Verím, že táto verejná podpora firiem pomôže ešte viac úradníkom vzoprieť sa korupčným tlakom.“ povedala koordinátorka výzvy Zuzana Hlávková z Transparency.

Výzva je stále otvorená ďalším firmám, ktoré podporujú odvážnych úradníkov a etickú štátnu správu. Prihlásiť sa môžu na webstránke výzvy www.transparency.sk/zaodvaznymi prostredníctvom online formuláru. Vznik výzvy a záchrannej siete podporilo 353 darcov v kampani Tvorme štátnu správu odolnú voči korupcii a Nadačný fond Mercedes-Benz Financial Services v Nadácii Pontis. Tento projekt je tiež podporený z Európskeho sociálneho fondu.

Zoznam aktuálnych podporovateľov výzvy

  • Accenture
  • Americká obchodná komora
  • Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR
  • Business Leaders Forum
  • Davinci software
  • Fond pre transparentné Slovensko
  • Hillbridges
  • Holandská obchodná komora v SR
  • Maxman Consultants
  • Martinus
  • Podnikateľská aliancia Slovenska
  • Profesia
  • Shell
  • Slovak Compliance Circle
  • SK + MED
  • Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE
  • Slovensko – rakúska obchodná komora

Kto sme

Vytvárame silné a zmysluplné spojenia medzi firemným, občianskym a verejným sektorom v našich troch strategických témach – v sociálnych inováciách, vo filantropii a v zodpovednom podnikaní. V nich si budujeme expertízu, prinášame trendy, presadzujeme dlhodobý dopad a inšpirujeme.


Nadácia Pontis
Zelinárska 2
821 08 Bratislava


tel.: (421 2) 5710 8111


×

Už odchádzate?

NESTRAŤTE S NAMI SPOJENIE

Na email vám budeme posielať inšpiratívne
novinky či informácie o aktuálnych výzvach.