O tebe

STYLEUNITS: Tanec berieme naozaj vážne

STYLEUNITS: Tanec berieme naozaj vážne Počet fotiek v galérii: 7

Manželia, ktorí stoja po svojom boku nielen v súkromí, ale i na profesionálnej dráhe. Roman Machata s manželkou Martinou koncom minulého roka otvorili tanečné štúdio, ktoré s radosťou, láskou a celoživotnou vášňou k tancu víta tých, ktorí milujú tanec a záleží im na kvalitnom tanečnom vzdelaní.

S manželkou ste koncom minulého roka otvorili jediné profesionálne hip-hopové tanečné štúdio v Trnave, v čom je iné než ostatné?

Iné je vo viacerých smeroch. Základným rozdielom je fakt, že tanec berieme naozaj vážne a zameriavame sa na tanečníkov (začiatočníkov i pokročilých), ktorí majú reálny záujem sa zdokonaľovať, pracovať na sebe a trénovať naplno. Nie sme tanečná škola, a práve preto nemáme ani školský rok. Tancujeme celých 12 mesiacov. Všetky tanečné školy a štúdia v Trnave majú minimálne v lete 2 mesiace prázdniny. S týmto konceptom sme sa nikdy nestotožňovali.
Veľa rodičov, ale aj tanečníkov, nerieši kvalitu výuky, muzikalitu, techniku alebo to, čo im vie daný lektor ponúknuť. Sú rodičia, ale aj deti, ktoré nemajú ambície, aby s tancom napredovali, aby sa neustále zlepšovali. Berú to ako bežný krúžok a tým to hasne. Je to všetko v poriadku, ale je dobré, keď má človek možnosť výberu - u nás riešime tanec omnoho komplexnejšie. Áno, sme prísni a vyžadujeme veľa. Len počas leta sme mali v priemere každý víkend niekoľko vystúpení po celom Slovensku, čo je viac než majú trnavské tanečné školy za obdobie 2-3 rokov, takže si pochopiteľne vyberáme, kto bude stáť na javisku. Sme striktní v tom, ako to u nás funguje. Veľa ľuďom takýto prístup nevyhovuje, na čo sa ani nehneváme a ani to nikomu nevytýkame. U nás majú dvere otvorené tí, čo chcú viac a majú radi férový, otvorený, úprimný prístup.

Momentálne, bohužiaľ, nastala vo všeobecnosti doba, kedy deťom už na I. stupni ZŠ robí problém spraviť 5-6x po sebe drep. Chýba im mrštnosť a vytrvalosť, skrátka dobrá telesná kondícia. Snažíme sa s tým postupne pracovať a je pravda, že nároky máme aj v tomto smere vysoké. Každý, kto nás pozná vie, že vystúpenia s našim profi teamom sú jedno nezastaviteľné energiou nabité tempo s fyzicky a dynamicky náročne vystavanými choreografiami. 

Môžeme povedať, že si plníte sen?

Nie plánovane. S naším dospelým profi tímom sme trénovali v priebehu rokov už v rôznych priestoroch. No žiadne z nich  nespĺňali naše požiadavky, ale vždy sme si povedali, že takto nám to zatiaľ stačí a vyhovuje, resp. musí. Určitý zlom prišiel, keď sme začali učiť aj deti. Čím ďalej, tým viac sme cítili, že "byť u niekoho" znamená pre nás mať vo veľa zásadných veciach zviazané ruky. Impulzov k tomuto rozhodnutiu bolo viacero, no od začiatku, ako sme sa napevno rozhodli, že ideme do toho, sme presne vedeli, že v našom vlastnom priestore bude všetko do detailu premyslené, kvalitné, dizajnové a dáme si na všetkom extrémne záležať. Teraz, keď vidíme výsledok, môžeme si povedať, že je to v istom slova zmysle splnený sen. Úprimne sa tešíme z toho, čo sme dokázali.

Čo vás nakoplo, že to chcete robiť inak? Máte inšpiráciu niekde v zahraničí?

Obaja sme vždy všetko robili po svojom a inak. Pri zariaďovaní štúdia sme mali jasnú predstavu a tú sme len preniesli do reality. Sme pomerne nároční na dizajn a detaily, preto zobrať prvý, ničím nezaujímavý priestor, natiahnuť tam linoleum, kúpiť najobyčajnejšiu aparatúru a tváriť sa, aké skvelé podmienky sme vytvorili pre tanečníkov, by ani na jedno percento neodrážalo smer, akým v živote ideme už niekoľko rokov. Čo sa týka našej filozofie výuky tanca, tá odráža nás a to, akí sme. Na tréningu, na pódiu, v súkromí – stále rovnakí. Vždy sme chceli od života viac.

Je zrejmé, že nie je jednoduché držať krok s aktuálnymi novinkami a prinášať vždy top servis – je nutné aj vzdelávanie lektorov, či študentov, príp. akou formou to prebieha?

Tanečník, ktorý sa nemá už čo učiť, neexistuje. Tanec napreduje extrémnou rýchlosťou a rovnako tak sa snažíme vzdelávať aj my. 99 % workshopov, ktoré absolvujeme, sú pod vedením svetovej tanečnej špičky. Vzhľadom na to, že našou neoddeliteľnou súčasťou je cestovanie a spoznávanie nových krajín, "odbehnúť si" na workshop napr. do Berlína je tým pádom pre nás v podstate maličkosť. Každý jeden workshop je pre nás vždy veľkým obohatením a za každým sa snažíme zo seba dostať maximum, aby sme sa opäť či už v technike, pohybe ako takom alebo vo vnímaní hudby posunuli ďalej.

Keď si laik pomyslí, že ide o tanec – môže si myslieť, že to len tak zľahka „poskakujete“ – no ako je to v skutočnosti? Je nutná aj fyzická príprava, aby boli študenti schopní zvládnuť choreografie?

Fyzickú náročnosť choreografii prispôsobujeme danej úrovni tanečníkov. Faktom je, že momentálne, bohužiaľ, nastala vo všeobecnosti doba, kedy deťom už na I. stupni ZŠ robí problém spraviť 5-6x po sebe drep. Chýba im mrštnosť a vytrvalosť, skrátka dobrá telesná kondícia. Snažíme sa s tým postupne pracovať a je pravda, že nároky máme aj v tomto smere vysoké. Každý, kto nás pozná vie, že vystúpenia s našim profi teamom sú jedno nezastaviteľné energiou nabité tempo s fyzicky a dynamicky náročne vystavanými choreografiami. Kondičné tréningy sme mávali s našimi dospelými tanečníkmi už X rokov dozadu a inak tomu nebude ani v prípade detí. K tancu to jednoducho neoddeliteľne patrí.

Ako ste sa vôbec dostali k tancu? Bol to vždy hip-hop? Prípadne, akým tanečným štýlom sa venujete?

U mňa to bol najskôr break dance. V Trnave som založil prvú breakovú a neskôr aj hip hopovú tanečnú skupinu ešte v roku 2002. Najviac blízky je mi NEW STYLE, ktorý tvorí gro výuky v našom štúdiu. Manželka začínala v 6 rokoch so spoločenskými tancami a k hip hopu prešla až na strednej škole. Latisnko-americké tance sú však do určitej miery dodnes dosť cítiť v jej pohybe, najmä pokiaľ ide o ladies style a samozrejme DANCEHALL, ktorý vyučuje v Trnave ako jediná.

Veľa rodičov, ale aj tanečníkov, nerieši kvalitu výuky, muzikalitu, techniku alebo to, čo im vie daný lektor ponúknuť. Sú rodičia, ale aj deti, ktoré nemajú ambície, aby s tancom napredovali, aby sa neustále zlepšovali. Berú to ako bežný krúžok a tým to hasne. Je to všetko v poriadku, ale je dobré, keď má človek možnosť výberu - u nás riešime tanec omnoho komplexnejšie. Áno, sme prísni a vyžadujeme veľa.

Aké najväčšie tanečné úspechy, resp. tanečné spolupráce máte za sebou? Na vašom FB som postrehla niekoľko známych tvárí. 

Toto pre nás nikdy nebolo a asi ani nebude merítkom. Úspechom je každý náš posun vpred, zdokonalenie sa v tom, čo nás napĺňa a rovnako tak možnosť vidieť napredovanie našich tanečníkov.

A možno zatiaľ nesplnený sen – s kým by ste chceli stáť na pódiu?

Je veľmi veľa umelcov, s ktorými by sme si spoluprácu nesmierne cenili, no vo všeobecnosti je naším snom alebo skôr cieľom, dosiahnuť u mladej generácie tanečníkov väčšiu motiváciu zlepšovať sa a chcieť od seba viac, skrátka, aby tancom žili, rovnako ako celý život my s manželkou.

Minulý rok ste spravili veľký krok v živote. Stihli ste absolvovať svadobnú cestu, či ste makali na otvorení? Prípadne, aká je vaša vysnívaná destinácia, kam by si sa chceli ísť pozrieť?

Bohužiaľ, nestihli. Jedným z dôvodov je práve otvorenie nášho tanečného štúdia. Svadobnú cestu preto plánujeme na prvý štvrťrok tohto roku. Rozhodujeme sa medzi Karibikom a Indonéziou, no zvažujeme aj jednu dobrodružnejšiu cestu. Uvidíme však, čo si nakoniec vyberieme. Navyše už máme kopec vystúpení za sebou a ďalšie booknuté, takže je otázne, či budeme mať vôbec kedy na svadobnú cestu ísť :-D 

A čo hudba, čo počúvate, keď zrovna netancujete? Je to hip hop, či aj iné žánre?

Asi nebude prekvapením, že na playliste máme najčastejšie hip hop a R\\\\'n\\\\'B. Vo všeobecnosti počúvame rôzne žánre, keďže každý typ hudby evokuje rozličné emócie, tým pádom aj pohyby a hudba sa tak stáva pre nás jednou z inšpirácii pri tanci.

TIP TOP 

♠ Jedlo ♠ TOM YUM polievka
♠ Kaviareň ♠ Starbucks
♠ Kozmetika ♠ Chanel
♠ Film ♠ Nie je čas na filmy :)
♠ Vychytávka ♠ dažďová sprcha
♠ Aplikácia ♠ Sygic

Podobné články

O tebe

Jana Jurčenko: Nebolo dňa, aby som módu neriešila

Zdroj: redakcia

Jana Jurčenko získala pred sviatkami Oscara za módu. Osobne si ho prevzala počas slávnostného galave...

O tebe

Cutman Matúš Dudo: Vždy ma lákalo pomáhať ľuďom

Zdroj: Matus Dudo

Boli ste už na nejakom profesionálnom fighterskom galavečeri? Ak áno, určite ste si všimli, že okrem...